|
Nitrox, Trimix κι άλλες άγνωστες λέξεις... |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
||||
|
||||
Trimix και Νάρκωση Αζώτου
Σ΄ ένα άλλο thread με θέμα το Nitrox (βλ. εδώ) ανέφερα ότι μετά από πολλές καταδύσεις με Trimix 30/30 (30% O2, 30% He, 40% N2) συνήθισε ο οργανισμός μου την μειωμένη περιεκτικότητα του μίγματος σε άζωτο. Όταν αργότερα άρχισα να ξανακαταδύομαι, -λόγω των περιστάσεων-, με αέρα, διαπίστωσα ότι ενώ είχα παλιότερα πολύ μεγάλες αντοχές στην Νάρκωση Αζώτου, οι αντοχές αυτές μειώθηκαν μετά την παρατεταμένη χρήση Trimix πάρα πολύ. Μετά από μερικές καταδύσεις με αέρα άρχισαν πάλι οι αντοχές μου στο άζωτο να αυξάνονται έτσι ώστε να μπορώ και πάλι να καταδύομαι στα βάθη που καταδυόμουν και παλιά. Το γεγονός αυτό αποτελεί για μένα έναν σημαντικά ανασταλτικό παράγοντα για την χρήση Trimix μέχρι το βάθος των 50 μέτρων. Η προσωπική μου αυτή εμπειρία σε συνδυασμό με τις μικρότερες στάσεις αποσυμπίεσης που προσφέρει ο αέρας μέχρι αυτό το βάθος, το κόστος του ηλίου και η οικονομία στον εξοπλισμό, με οδήγησε να κάνω τις βουτιές μου μέχρι το βάθος των 50 μέτρων με αέρα. Νοιώθω καλύτερα κατά την διάρκεια της κατάδυσης και μετά απ΄ αυτήν. Έχεις κάποιος από σας ανάλογη εμπειρία;
|
|
|||
|
|||
Απάντηση: Trimix και Νάρκωση Αζώτου
Είμαι παντελώς άσχετος από καταδύσεις trimix, οπότε δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη. Καταλαβαίνω αυτό που λες ότι ο οργανισμός ξεσυνηθίζει και συνηθίζει ξανά στην νάρκωση λόγω αυξημένης μερικής πίεσης του αζώτου κλπ.
Δεν μπορώ να καταλάβω όμως τι εννοείς εδώ: Παράθεση:
Έχει κάποιες παρενέργειες η χρήση του ηλίου (εκτός από τις παρενέργειες στην τσέπη μας) ? Ξαναλέω ότι είμαι τελείως άσχετος από trimix, οπότε ίσως κι η ερώτησή μου να είναι αφελής ή τελείως χαζή...
|
||||
|
||||
Απάντηση: Trimix και Νάρκωση Αζώτου
Παράθεση:
Υ.Γ. Α και κάτι άλλο που θυμήθηκα. Είναι γνωστό το σύνδρομο HPNS (High Pressure Nervous Syndrom) που προκαλείται στους δύτες που αναπνέουν Trimix ή Heliox κάπου ανάμεσα στα 120 με 150 μέτρα βάθος. Κάτω από το βάθος αυτό εξαλείφονται τα συμπτώματα του HPNS. Σ΄ αυτά τα βάθη και λόγο της εξάρτησης του HPNS από το ήλιο αποφεύγεται το Heliox (μίγμα O2 και He με παντελή έλλειψη Ν2) και χρησιμοποιείται Trimix λόγω της περιεκτικότητας του σε Άζωτο το οποίο λειτουργεί κατευναστικά στο νευρικό σύστημα. Κάτι παίζει εκεί αλλά θα πρέπει να περιμένουμε λίγο καιρό ακόμα μια και οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να αναλύσουν ακριβώς το φαινόμενο HPNS. Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Dimitris Galon : 20-06-07 στις 16:13. |
|
|