|
Διαβάσατε για κάποιο καταδυτικό ατύχημα? Σας έτυχε κάποιο επικίνδυνο περιστατικό? Βάλτε στην άκρη τις ντροπές κι ας ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας για ακόμη πιο ασφαλείς καταδύσεις... |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
||||
|
||||
Νόσος σε κατάδυση «εντός των πινάκων»
Σε διάφορες παρουσιάσεις, συζητήσεις και κείμενα συναντάμε περιστατικά νόσου που προέκυψαν σε καταδύσεις «εντός των πινάκων». Η κλασσική απάντηση είναι οτι δεν υπάρχει καμία εγγύηση και πως (προφανώς) το ρίσκο αυξάνει όσο βαθύτερα καταδύεται κανείς ή όσο μεγαλώνει η διάρκεια της αποσυμπίεσης. Ο μοναδικός τρόπος να είμαστε απόλυτα ασφαλείς είναι απλά να μη καταδυόμαστε.
Που και πού όμως εμφανίζονται περιστατικά που μας βάζουν πραγματικά σε σκέψεις όπως η περίπτωση του Philip Greenspun και του John W. Burge, Jr. (WANNA KNOW WHAT IT’S LIKE TO BE REALLY BENT?) ... Ιδίως η περίπτωση του John με εμφάνιση νόσου μετά από κατάδυση σε μέγιστο βάθος 12m... Μια άλλη ιστορία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είναι αυτή του David Pelly ο οποίος συνειδητοποίησε το χτύπημα της νόσου ενώ ολοκλήρωνε την αποσυμπίεση παρόλο που ήταν «εντός πινάκων» σε μια βαθιά βουτιά. Η πιθανότητα της νόσου είναι κάτι που με απασχολεί αρκετά, ιδίως στις βαθιές τεχνικές καταδύσεις. Προσωπικά, γνωρίζω περί τα 15 άτομα στην Ελλάδα που καταδύονται συστηματικά σε μεγάλα βάθη (>70m) για συγκεκριμένο σκοπό και παραμένουν σε αυτά για ΒΤ από 10-25 λεπτά αναλόγως βάθους. Μέχρι στιγμής, οι 4 (!) από αυτούς έχουν σε κάποια φάση της καριέρας τους εμφανίσει νόσο (DCI Type II κυρίως) και έχουν νοσηλευτεί σε θάλαμο ευτυχώς με πλήρη ίαση. Κανένα από τα προφίλ που ακλούθησαν δεν ήταν «εκτός ορίων» και σε όλες τις περιπτώσεις μόνο ο ένας εκ των δύο εμφάνισε νόσο. Θα με ενδιέφερε να μοιραστείτε εμπειρίες και το δικό σας (περισσότερο φιλοσοφικό) σκεπτικό για το πώς αντιμετωπίζετε το θέμα της νόσου «εντός των πινάκων» (αν φυσικά σας απασχολεί) /GKAM
|
|||
|
|||
Απάντηση: Νόσος σε κατάδυση «εντός των πινάκων»
Παράθεση:
Βέβαια έχεις δίκιο ότι εξακολουθεί να μας βάζει σε σκέψεις η ιστορία του, μια και η κατάδυση που πυροδότησε τα συμπτώματα ήταν μόλις στα -12μ. Αντιγράφω ένα τμήμα της ιστορίας του που μου φάνηκε ενδιαφέρον (τα bold δικά μου): Παράθεση:
Αν μπορούσα να γεμίζω πιο εύκολα, θα έκανα σίγουρα τις πρισσότερες από αυτές τις ρηχές βουτιές με Nitrox. Τελείως φιλοσοφικά τώρα (το λέω συχνά και στους δικούς μου ανθρώπους για να το θυμούνται): Αν μου συμβεί κάτι σε κατάδυση, τουλάχιστον το έχω ευχαριστηθεί όσο δεν παίρνει, έχω γνωρίσει ένα καινούργιο κόσμο που άλλαξε τη ζωή μου και την οπτική μου - δεν θα έχω πάει άδοξα όπως π.χ. σε ένα αυτοκινητιστικό. Υπάρχει σίγουρα ένα ρίσκο, αλλά μπροστά στη μαγεία της κατάδυσης λέω: ΝΑΙ αξίζει τον κόπο !
Φοίβος Βιλανάκης :: μερικές φωτογραφίες μου :: Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη fivos : 24-06-08 στις 18:21. |
|
|||
|
|||
Παράθεση:
Δεν με πτοεί το βάθος και δεν τρελαίνομαι αν ξεπεράσω τον χρόνο "0". Δεν βγαίνω από την κάθε βουτιά λέγοντας μέσα μου "άντε πάλι τα καταφέραμε - άγιο είχαμε κλπ." Απεναντίας απολαμβάνω κάθε στιγμή της κάθε μου βουτιάς αλλά παράλληλα είμαι προετοιμασμένος για την στιγμή που θα χρειαστεί να σηκώσω το τηλέφωνο και να πάρω το 7216166 (ΝΝΑ).
|
||||
|
||||
Πολύ πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά....
Ομολογώ ότι η ιδέα να "χτυπηθώ" κάνοντας μια βουτιά εντός ορίων ήταν κάτι που λίγο καιρό πριν θα αντιμετώπιζα μάλλον ειρωνικά. Μου συνέβη όμως κάτι που μου άλλαξε αρκετά τη νοοτροπία. Αυτό το κάτι ήταν ότι μετά από κάποια βουτιά -άψογα σχεδιασμένη και εκτελεσμένη κατά τη γνώμη μου- ένιωσα κάποια περίεργα μουδιάσματα στο χέρι μου. Εννοείται ότι ...μέτρησα όλη τη λίστα συμπτωμάτων του DCI denial μέσα στα πρώτα 5 λεπτά αυτής της ιστορίας! Τελικά όμως, και εκ των υστέρων χαίρομαι πολύ γι' αυτό, αποφάσισα να το αντιμετωπίσω σαν νόσο, εισπνέοντας το εμπλουτισμένο μίγμα που είχα μαζί μου και επικοινωνώντας με το ΝΝΑ. Αποδείχτηκε τελικά ότι το περιστατικό δεν ήταν νόσος. Αρχικά επιφυλασσόμουν ως προς αυτό μέχρι που κάποια στιγμή ένιωσα ακριβώς το ίδιο μούδιασμα χωρίς να έχει προηγηθεί κατάδυση για αρκετό καιρό οπότε και το σιγούρεψα. Παρόλ' αυτά η όλη ιστορία αποδείχθηκε πολύ ψυχωφελής για μένα διότι για πρώτη φορά στη ζωή μου ασχολήθηκα σοβαρά με την κατανόηση των συμπτωμάτων, διάβασα, μίλησα με γιατρούς, απομυθοποίησα καταστάσεις, συνειδητοποίησα πόσο εκτεθειμένοι είμαστε ως έλληνες δύτες και γενικά πήρα ένα καλό μάθημα αντίστοιχο του να είχα πράγματι πάθει νόσο. Όλα είναι δυνατά, το θέμα είναι πόσο έτοιμοι είμαστε να τα αντιμετωπίσουμε, είτε έρθει είτε όχι η ώρα να το αποδείξουμε......
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Και στην τελική όποιος φοβάται κάθεται σπίτι και κοιμάται. Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη DimitrisK : 25-06-08 στις 06:59. |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Λογική μου όμως είναι οτι η Κατάδυση (rec or tec) είναι ένα extreme sport και σαν κάθε extreme sport έχει αυξημένο δείκτη επικυνδινότητας είτε εντός/είτε εκτός ορίων. Άλλωστε όπως είπα το μέγεθος είναι στατιστικό οπότε το τι είναι εντός και τι εκτός ορίων πάλι σχετικό είναι, αφού έχουμε δεί αρκετές φορές τους πίνακες να αλλάζουν και ίσως στο μέλλον να ξανα-αλλάξουν!!!. Απο εκεί και πέρα δέχομαι αυτό το επιπλέον ρίσκο και συνεχίζω να βουτάω. Βέβαια εγώ μιλάω εκ του ασφαλούς. Δεν ξέρω αν αύριο/μεθαύριο που θα κάνω οικογένεια ίσως επανεκτιμίσω την όλη κατάσταση και αποφασίσω οτι δεν αξίζει το ρίσκο. Ίσως τότε να μην οδηγώ, να μην μπαίνω σε αεροπλάνα κλπ κλπ |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Άρχισε τώρα να πολλαπλασιάζεις τις καταδύσεις σου με τις πιθανότητες και δες πόσο άνετος είσαι καθώς μετακινείται η υποδιαστολή... Παράθεση:
Δεν είμαι τρομολάγνος ούτε προσπαθώ να σοκάρω κανέναν. Απλά με ενδιαφέρει να διαβάσω το σκεπτικό ή εμπειρίες τρίτων. Η πιθανότητα νόσου είναι πραγματικότητα, ιδίως στις τεχνικές καταδύσεις και είναι κάτι που επιβάλλεται να έχουμε ξεκάθαρο μέσα μας από τη στιγμή που αποφασίζουμε να ασχοληθούμε συνειδητά με αυτές. /GKAM
|
||||
|
||||
my two cents...
Έχοντας 4τραψήφιο ασφαλή αριθμό καταδύσεων και (θέλω να πιστεύω) πλήρη συναίσθηση των κινδύνων κάνω τρία πράγματα: 1. Προσπαθώ να αντιμετωπίζω – ψυχολογικά – το θέμα denial. Πριν καταδυθώ κάνω πάντα μία λίστα των σημείων του σώματος μου που πονάω ή κάτι δεν είναι 100%, ώστε όταν βγώ και κάτι πονάει να μην τρελαθώ. Κάνω επίσης πάντα το visualizationτης αντιμετώπισης καταδυτικού ατυχήματος, δικό μου ή άλλου. 2. Προετοιμάζομαι (ειδικά για τις βαθιές και decoβουτιές) με καλό ύπνο, ενυδάτωση και ξεκούραση. 3. Σχεδιάζω τις βαθιές και decoκαταδύσεις προσθέτοντας (πολύ) χρόνο και οξυγόνο στο πλάνο. Για παράδειγμα σε μία κατάδυση 25’@45μ η αποσυμπίεση θα γίνει με ΕΑΝ50 αλλά σε χρόνους αέρα.
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Δυστυχως οι περισοτεροι (καπως και γω) απωθουν στο ασυνειδητο την πιθανοτητα της νοσου εντος πινακων. Η πιθανοτητα εχει δικαια υποβιβαστει απο την ψυχαγωγικη εκπαιδευση για να μην επηρεαζει τους αρχαριους με τον απειροελαχιστο συντελεστη της, ομως δεν θα επρεπε να ειναι ταμπου. Ενταξει! Εγω εγω τα παω καλα με το φιλοσοφικο σκεπτικο οποτε εχω να πω. Πρεπει να πω οτι ανηκω στους ατυχους που ακομα δεν ειχαν συμπτωμα στη ζωη τους. Λεω ατυχους γιατι αυτο με κατατασει στη μεγαλη μαζα των συνειδησεων "καλα σε μενα θα γινει αυτο;". Οι γνωστοι μου που το εχουν περασει ειναι πιο ψυχικα ετοιμοι να το δεχτουν να το αντιμετωπισουν και να το αναγνωρισουν. Καποιες φορες που παρασυρθηκα και παραβιασα για λογους ασφαλειας αλλων (σε ξεναγηση) στοιχειωδεις κανονες ομολογω πως για 24 ωρες. Γνωριζω οτι ο λογος που δε μου συνεβη δεν συνισταται καθαρα στην ευλαβικη τηρηση των πινακων (ποιων απο ολους αλλωστε) γιατι στην αρχη ειδικα της καριερας μου προτιμουσα κατι ινδιανικα επιθετικους us navy. Βλεπεται σα παιδι και γω ηθελα να με "βολευουν". Τωρα πλεον ενα τετοιο συμπτωμα (ελαφρας μορφης) δε θα με απογοητευε τοσο για τις συνεπειες, οσο για το τερματισμο αυτης της καλης αντιδρασης του σωματος μου στις μεταβολες πιεσης. Ομως ας μην επηρεαζομαστε ψυχικα απο την βαρυτητα μιας εντος πινακων νοσου, που με σωστο προγραμματισμο θα θεραπευτει ευκολα ακομα και στην Ελλαδα. Παρατηρω οτι εχουμε μεγαλυτερες ελλειψεις σε θεματα τηρησης διαδικασιων σε ακομα και τις ,πιο "ψυχαγωγικης" μορφης, καταδυσεις. Σε αυτες ειναι που υπαρχουν πιθανοτητες λογω χαλαροτητας να συμπεσουν παραγοντες για δυσαρεστη κατασταση (αλλη κουβεντα αυτη). Να ειμαστε παντα βεβαιοι, οτι φτανουμε την ομαδικοτητα και υπευθυνοτητα μας στο επιπεδο που βρισκεται η τεχνικη μας καταρτιση (την οποια ξετιναζουμε κυριως για προσωπικη ασφαλεια). Το ρισκο απο "κολημενα γραναζια" μιας ομαδας ειναι σαφως μεγαλυτερο απο την ψιλοχαοτικη ᾱντιδραση του σωματος μας (ποσο να την ελεγξεις αλλωστε).
|
||||
|
||||
Αυτο θα ηταν το copy paste μου αν ειχες ενταξει το thread στην ενοτητα τεχνικης καταδυσης. Ευτυχως η τεχνικη καταδυση ετσι οπως υλοποιειται στη πραξη (σαν new style) δεν εχει μεγαλη σχεση με ακραια περιβαλοντα αλλα με χρηση προιοντων ακραιου κοστους. Κατα συνεπεια ναι μεν χρειαζεται η συνειδηση του ρισκου αλλα ο πραγματικος κινδυνος ειναι χαμηλοτερος του αναμενομενου.