|
Σας εντυπωσίασε κάποιος βυθός; Κάντε μας μια μικρή παρουσίαση να τον γνωρίσουμε κι εμείς |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
||||
|
||||
Απάντηση: Καρχαρίες στη Σαντορίνη;
Βεβαίως και μπορείς να έρθεις στην εκδήλωση Φοίβε, είναι μια ευκαιρία να γνωριστούμε και από κοντά, κάθε βοήθεια στην μετάφραση είναι ευπρόσδεκτη.
|
|
||||
|
||||
Πράγμα που -κατα πως φαίνεται gkam- σημαίνει ότι το κλείσαμε για την Τρίτη 24/2, 19:30!!
Σας περιμένουμε όλους εκεί!!
The fish doesn't think because the fish knows everything Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Physalia : 19-02-09 στις 12:05. Αιτία: προσθήκη link |
|
|||
|
|||
Παράθεση:
Σας ευχαριστώ. Θα τα πούμε απο κοντά. |
|
||||
|
||||
Δυστυχώς η προβολή της ταινίας του Hass που κανονίζαμε για την Τρίτη αυτή, εκτάκτως αναβάλλεται. Για όσους πάντως έρθουν έτσι κι αλλιώς στην καθορισμένη συνάντηση, θα έχουμε σίγουρα κάτι αντίστοιχα καλό να προβάλλουμε. (Θα επανέλθουμε σχετικά στο θέμα "Εβδομαδιαίες συναντήσεις του ΣΕΑ Τηθύς" με περισσότερες πληροφορίες).
|
||||
|
||||
[Οι καρχαρίες στην Ελλάδα είναι ως επί το πλείστον βαθιά.
Αν μπει κάποια στιγμή ο DrIVER (ίσως και ο Thoc) θα σου περιγράψει μερικές συναντήσεις σε βάθη που δύσκολα σουλατσάρουμε οι αυτόνομοι.] Κύθνος 2005, απο τη βορειοανατολική πλευρά του νησιού 5 μίλια ανοιχτά απο την ακτή , βάθος 500μ. έμεινε μαζί μας για 5-6 λεπτά , είχε μήκος περίπου 3,5 μέτρα και το άνοιγμα των πτερυγίων του (μαζί με σώμα) 1,40μ. |
|
|||
|
|||
Παράθεση:
Αν έχετε προσέξει, στο GoogleOcean, θα δείτε έναν κόλπο στα Τουρκικά παράλια, στα ανατολικά της Κω, που χαρακτηρίζεται ως το μοναδικό νηπιοτροφείο (nursery) για καρχαρίες του είδους Carcharhinus plumbeus σε ολόκληρη τη Μεσόγειο! Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Σε ένα ακόμη σημείο, στα δυτικά της Ικαρίας μπορείτε να δείτε και πάλι αναφορά για το είδος Carcharhinus plumbeus. Τώρα σε ότι αφορά ιστορίες που έχω ακούσει για συναντήσεις με καρχαρίες στα Ελληνικά νερά, μου έχουν πει γνωστοί αυτοδύτες ότι συνάντησαν καρχαρία στη Ρόδο πριν από κάποια χρόνια (δεν γνωρίζω είδος). Σύμφωνα με το λιμεναρχείο ο καρχαρίας ακολουθούσε κάποιο πλοίο. Επίσης φίλοι που ασχολούνται με το υποβρύχιο ψάρεμα έχουν συναντήσει καρχαρία στην Κρήτη και στη Μυτιλήνη (και μάλιστα στα πολύ ρηχά!), όπου μόλις έβγαινε από το λιμάνι της Βαριάς και έκοβε βόλτες κάτω από το αεροδρόμιο (για όσους ξέρουν από Μυτιλήνη). Σε μεγαλύτερα βάθη έχω ακούσει από ανθρώπους του ΕΛΚΕΘΕ για συναντήσεις με καρχαρίες στα ανοιχτά του Αγίου Όρους καθώς και μεταξύ Βόρειων Σποράδων και Χαλκιδικής. Φυσικά, είναι αυτονόητο ότι ιστορίες για συναντήσεις με καρχαρίες μπορούν να μας διηγηθούν ψαράδες από όλες τις περιοχές της Ελλάδας λίγο πολύ. Εγώ προσωπικά έχω ακούσει τέτοιες ιστορίες για την περιοχή Θερμαϊκού – Χαλκιδικής και Β. Σποράδων (κυρίως για τον καρχαρία ‘αλεπού’ Alopias vulpinus που έχω δει να ψαρεύουν και για σαπουνάδες Cetorhinus maximus), για τη Σαντορίνη (συγκεκριμένα για ‘σπαθόψαρα’), για τις βόρειες ακτές της Λέσβου (καρχαρίας ‘Mako’ ή ‘Λάμια’ – Lamna nasus) όπου μάλιστα υπάρχει και θαλάσσια περιοχή απίστευτης υποβρύχιας ομορφιάς ονόματι ‘Λάμνα’, για το στενό Μυτιλήνης (Μυρσίνια και Στόμιο Κόλπου Γέρας), για την περιοχή μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης και τέλος για τον Κορινθιακό (γαλάζιος, σαπουνάδες κ.α.) και για την Κέρκυρα στο Ιόνιο. Τέλος έχω ακούσει αλλά δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω ότι καρχαρίες συνάντησαν και τα μέλη της ομάδας του Cousteau όταν επισκέφτηκαν την καλντέρα της Σαντορίνης. Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Tiburon : 23-02-09 στις 13:51. |
|
||||
|
||||
Καλημέρα,
χωράω και εγω στην προβολή? (μιάς και με ξεβρασε η θάλασσα απο Κρήτη Αθήνα?)
|
||||
|
||||
Δημήτρη εννοείται ότι χωράς! Μόνο που -όπως είπαμε-η προβολή της ταινίας αυτής δεν θα γίνει αυτή την Τρίτη.
Επαναλαμβάνω λοιπόν για όσους έχασαν το προηγούμενο μήνυμά μου: Παράθεση:
|
|||
|
|||
Δεν μπορώ να μη μπω στον πειρασμό να σας πω...
Στο Καστελόριζο, αν και έχω πάει 10 φορές και δεν έχω δει ο ίδιος, όλοι μου οι φίλοι που έχουν βουτήξει εκεί, (ακόμη και o όχι και τόσο σχετικός με καταδύσεις, θείος μου), έχουν δει μικρούς ή μεγαύτερους καρχαρίες! Χαρακτηριστικό είδος της περιοχής είναι η αλεπού (alopias vulpinus), αλλά υπάρχουν και αρκετά άλλα. Χαρακτηριστικά σημεία εμφάνισης, είναι ο Ναύλακας, ο κάβος της ΔΕΗ (ανοιχτά), η είσοδος της γαλάζιας σπηλιάς, οι δύο μεγάλες σπηλιες (ανατολικά), το νότιο άκρο του νησιού και η περιοχή του "σκουπιδότοπου" στα δυτικά... Επίσης στην Αμοργό, πριν λίγα χρόνια, ένα φίλος είχε δει καρχαριοειδές, αλλά και εγώ στον Πόρο (κοντά στο Μοναστήρι) είχα δει κάτι πολύ μεγάλο, που δεν κάθησα να διευκρινήσω την ταυτότητά του. Άλλοι φίλοι έχουν δει, πιστοποιημένα, μεγάλα καρχαριοειδή, τα τελευταία 10 χρόνια, στον βόρειο Ευβοικό (Ήλια) και στον Κορινθιακό, (Ηραίο)!