Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Ο Σύλλογος 'ΤΗΘΥΣ' > Εκδηλώσεις - Δραστηριότητες - Δράσεις του Συλλόγου
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο

Ενημερωθείτε για τις δραστηριότητες του Συλλόγου. Οι προτάσεις σας είναι πάντα ευπρόσδεκτες...

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 08-02-08, 10:58
Το avatar του χρήστη Thanos
Thanos Thanos is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Απάντηση: 02.02.2008 - Ημερίδα: Καταδυτικά Πάρκα στην Ελλάδα - Προβληματισμοί και Προοπτικές

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο grandbleu Εμφάνιση μηνυμάτων

Να σου το θέσω και διαφορετικά. Αν είχες να επιλέξεις σαν προορισμό 2 πάρκα, το ένα από τα οποία θα είχε τον πλήρη ρόλο της προστασίας του περιβάλλοντος και το άλλο δεν θα τον είχε, που θα πήγαινες; Θα στήριζες περισσότερο την πιο φιλική για το περιβάλλον επιχείρηση ή το κριτήριο αυτό θα ήταν το τελευταίο που θα εξέταζες;
Αυτό που έχει περισσότερη ζωή

Συμφωνώ με τους προβληματισμούς σου, αλλά όλα στην πράξη φαίνονται... αυτοί είναι που θα βγούν ψεύτες και αξιόπιστοι... απλώς προσωπικά, πιστεύω ότι στην Ελλάδα στηριζόμαστε πολύ στην θεωρία και στους νόμους και χάνουμε απο την πρακτικότητα... ¨Ολα θα φανούν στην πράξη..

Ξαναλέω, εάν σου τάξουν Ερυθρά και εσύ πάς και δεν δεις τίποτα, δεν θα ξαναπάς.. αυτοί θα χάσουν... θα σταματήσει να πηγαίνει κόσμος με αποτέλεσμα να κλείσουν... ποια θα είναι η επίπτωση στο σύστημα;;

Χάνω κάτι;;; Πιστεύω ότι ο δύτης του 2008 είναι αρκετά ψαγμένος και ενημερωμένος για να τον πιάσουν κορόιδο ...

Όσο για τους ψαράδες θα περιμένουν αποτελέσματα άμεσα
Παλιά 08-02-08, 11:56
Το avatar του χρήστη Μπλε
Μπλε Μπλε is offline

Περιοχή: Αθήνα
Απάντηση: 02.02.2008 - Ημερίδα: Καταδυτικά Πάρκα στην Ελλάδα - Προβληματισμοί και Προοπτικές

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Thanos Εμφάνιση μηνυμάτων
Αυτό που έχει περισσότερη ζωή
Άσχετα αν την περισσότερη ζωή (δλδ τα ψάρια, να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους) την απέκτησε με κρυφό ή και φανερό τάισμα ροφών;

Θέλεις να βουτάς σε ενυδρείο ή στη θάλασσα; Σε ενδιαφέρει η "ζωή" που θα δεις να μοιάζει με την άγρια ή να είναι άγρια;

Θάνο, περισσότερη ζωή έχει στο Θερμαϊκό και όχι στις Κυκλάδες. Αλλά στο Θερμαϊκό δεν πάς για καταδύσεις γιατί τις περισσότερες φορές η ορατότητα είναι μηδαμινή και το νερό είναι κρύο.

Θεωρώ το κριτήριο "όπου έχει περισσότερη ζωή" εν δυνάμει επιβλαβές για το ίδιο το περιβάλλον, γιατί αν είναι η κόντρα των Καταδυτικών Πάρκων να παιχτεί στον αριθμό των ψαριών... είναι πολύ πιθανό να έχουμε πολλές παρεκτροπές από την πλευρά των επιχειρηματιών.

Τελοσπάντων, θα σταματήσω να επιχειρηματολογώ επί του θέματος, ίσως οι περισσότεροι (κυρίως αυτοί που δεν αντιδρούν και δεν μιλάνε) να βλέπουν τα πράγματα με το δικό σου σκεπτικό, του "κάτσε να γίνουν και ο νόμος της αγοράς θα τους επιβραβεύσει ή θα τους καταστρέψει". Απλά δεν έχω πίστη στα κριτήρια των ανθρώπων που διαμορφώνουν την αγορά αυτή τη στιγμή. Θεωρώ ότι ο Έλληνας δύτης του 2008 είναι πολύ διαφορετικός από όλους τους άλλους δύτες της Ευρώπης του 2008. Μας λείπει η περιβαλλοντική συνείδηση και η συνειδητοποίηση του αντίκτυπου των πράξεών μας στο θαλάσσιο περιβάλλον που θέλω να πιστεύω ότι όλοι αγαπάμε.
Παλιά 08-02-08, 12:11
Το avatar του χρήστη DimitrisK
DimitrisK DimitrisK is offline

Περιοχή: Θεσσαλονίκη

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο grandbleu Εμφάνιση μηνυμάτων
Θεωρώ ότι ο Έλληνας δύτης του 2008 είναι πολύ διαφορετικός από όλους τους άλλους δύτες της Ευρώπης του 2008. Μας λείπει η περιβαλλοντική συνείδηση και η συνειδητοποίηση του αντίκτυπου των πράξεών μας στο θαλάσσιο περιβάλλον που θέλω να πιστεύω ότι όλοι αγαπάμε.
Δε θέλω να είμαι ρατσιστής αλλά για να υπάρξει τέτοιου είδους συνείδηση θέλει και ανάλογη παιδεία.
Ποιος την έχασε για να την βρούμε? Αν κρίνω από τους εκπαιδευτές και τους dive masters που ξέρω θα αργήσουμε πολύ. Δε μιλάω για την σχολική εκπαίδευση......Στην Ελλάδα όπου είμαστε "κάθε χωριό και σύλλογος" τέτοιες ευαισθησίες θα κοιτάμε?
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 08-02-08, 14:11
Το avatar του χρήστη neokles
neokles neokles is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Ν. Ψυχικό

Όπως είπε και ο κ. Αναγνώστου από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε,. η άγνοια είναι αυτή που καταστρέφει. Οι άνθρωποι όταν πειστούν ότι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν κάτι, όταν καταλάβουν τι είναι αυτό που βλέπουν και την αναγκαιότητα να το προστατεύσουν είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουν. Ο νόμος δεν μπορεί να προστατεύσει κανένα ψάρι, κοράλι, πίνα ή ότι άλλο θέλεις αν δεν ενημερωθεί και ευαισθητοποιηθεί το καταδυτικό κοινό. Αυτός είναι και ένας από τους σκοπούς του συλλόγου. Να ευαισθητοποιεί και να ενημερώνει.

Ο καθένας από εμάς προσεγγίζει το θέμα με διαφορετικό τρόπο και έχει και διαφορετικές προσδοκίες από ένα καταδυτικό πάρκο. Συμφωνώ με τον Θάνο ότι χάνουμε το πρακτικό της όλης ιδέας. Συμφωνώ και με τον GB στις ανησυχίες του. Τελικά όμως τι είναι καταδυτικό πάρκο; Το ιδεατό καταδυτικό πάρκο σίγουρα δεν ξέρω πως είναι. Το μόνο που ξέρω είναι ότι ίσως γίνουν η αφορμή να προστατευτούν κάποιες μικρές εκτάσεις γης από το ψάρεμα, το αγκυροβόλι. Από την μικρή μου εμπειρία έχω δει ότι στα μέρη που δεν είναι γνωστά και δεν ψαρεύονται, ούτε αγκυροβολεί κανείς, τα ψάρια αλλά και η υπόλοιπη ζωή (θάλασσα δεν είναι μόνο ψάρια) είναι πολύ ανεπτυγμένη. Στην περσινή μου «εξόρμηση» στην Σαμοθράκη είχα την τύχη να καταδυθώ σε εκπληκτικά μέρη, που δεν προστατεύονταν από κανένα πάρκο.

Τα Καταδυτικά Πάρκα λοιπόν μπορούν να δημιουργήσουν ενδιαφέροντες καταδυτικά τόπους κοντά σε αστικά κέντρα. Δεν μπορούν να σώσουν το περιβάλλον. Θα μπορούσαν να προσελκύσουν πολλούς δύτες αν γινόντουσαν σε έναν αρχαιολογικό χώρο, σε κάποιο σημαντικό ναυάγιο, ή σε κάποια ήδη προστατευόμενη περιοχή. Εμένα αυτά σαν πρώτο βήμα τουλάχιστον μου φτάνουν πάντα στο μέτρο που δεν περιορίζουν την πρόσβαση στην θάλασσα και που επιτρέπουν να καταδυθούν και ιδιώτες δύτες χωρίς την συνοδεία παροχέα καταδυτικών υπηρεσιών
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 08-02-08, 14:35
Το avatar του χρήστη Μπλε
Μπλε Μπλε is offline

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο neokles Εμφάνιση μηνυμάτων
Οι άνθρωποι όταν πειστούν ότι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουν κάτι, όταν καταλάβουν τι είναι αυτό που βλέπουν και την αναγκαιότητα να το προστατεύσουν είμαι σίγουρος ότι θα το κάνουν. Ο νόμος δεν μπορεί να προστατεύσει κανένα ψάρι, κοράλι, πίνα ή ότι άλλο θέλεις αν δεν ενημερωθεί και ευαισθητοποιηθεί το καταδυτικό κοινό. Αυτός είναι και ένας από τους σκοπούς του συλλόγου. Να ευαισθητοποιεί και να ενημερώνει.
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο neokles Εμφάνιση μηνυμάτων
Τα Καταδυτικά Πάρκα λοιπόν μπορούν να δημιουργήσουν ενδιαφέροντες καταδυτικά τόπους κοντά σε αστικά κέντρα. Δεν μπορούν να σώσουν το περιβάλλον.

Οι παραπάνω απόψεις του Νεοκλή με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο. Το λίγο καλό είναι σαφώς προτιμότερο από το καθόλου καλό, όταν έχουμε επίγνωση του πόσο καλό κάνουμε πραγματικά. Σαν αυτοδύτες είναι λογικό και θα μπορούσα να πω και σωστό να θέλουμε την ίδρυση Καταδυτικών Πάρκων.

Από την άλλη, φοβάμαι τον εφησυχασμό, φοβάμαι μήπως ξεχάσουμε να προσπαθούμε για το "ουσιαστικό καλό" και αρκεστούμε στα ψίχουλα. Όλα θα εξαρτηθούν από τον τρόπο που θα υλοποιηθούν και από τον τρόπο που θα λειτουργήσουν τα Καταδυτικά Πάρκα. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας και να προσπαθούμε να "την ψιλιαστούμε" περισσότερο.
Παλιά 09-02-08, 20:57
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα η συζήτησή σας, μόλις κατάφερα και την διάβασα....

Ο grandbleu φυσικά και με εκφράζει απόλυτα σε ό,τι αφορά τους προβληματισμούς του αλλά και οι θέσεις του Σώτου επίσης με καλύπτουν (By the way, Σώτο, έκανες καταπληκτική, σχεδόν επαγγελματική σύνοψη των όσων ακούστηκαν!)

Οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες (Σελόντα), να πούμε και του στραβού το δίκιο, φάνηκε από τις παρουσιάσεις και τις προσεγγίσεις τους ότι έχουν κάνει ό,τι καλύτερο μπορούν με τα μέσα που διαθέτουν.....έχουν μελετήσει, έχουν επισκεφτεί άλλες περιοχές, έχουν πλησιάσει δήμους και κοινότητες, έχουν προσπαθήσει να ελιχθούν αξιοπρεπώς ανάμεσα σε νομικά χάσματα... Εγώ προσωπικά πιστεύω ακόμα και στις καλές τους προθέσεις... των συγκεκριμένων όμως. Σε καμία περίπτωση πάντως δε θα θεωρούσα δεδομένες τις καλές προθέσεις του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα...

Ο προβληματισμός που πλέον αιωρείται αφορά πιο πολύ το Διάταγμα ή την Υπουργική απόφαση που εκκρεμεί για να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές για την υλοποίηση των ΠΟΑΚΠ. Αν αυτές βγουν και είναι σωστές, δε θα έχουμε πολλούς λόγους να ανησυχούμε.... Αυτό όμως δεν είναι θέμα ΣΕΛΟΝΤΑ, όπως σωστά αναφέρουν και οι εκπρόσωποί της.... Και αν μη τι άλλο η ΣΕΛΟΝΤΑ φαίνεται πρόθυμη να συμμορφωθεί προς τις όποιες οδηγίες και γιατι όχι βέβαια, αφού διαθέτει και τους πόρους και τα μέσα..... Αν από την άλλη οι οδηγίες ζητούν τον ουρανό με τ'αστρα, πόσοι άλλοι ιδιώτες, ή έστω πόσοι φτωχοί Δήμοι θα μπορέσουν άραγε να συμμορφωθούν; Άρα η απειλή του μονοπωλίου εμφανίζεται εξαιρετικά ορατή.

Εντωμεταξύ, επειδή προσπάθησα όντως στην Ημερίδα να υποστηρίξω ότι ατάκτως ερριμμένες μικρές εκτάσεις δεν είναι καθόλου απαραίτητο να ενισχύουν τα αλιευτικά αποθέματα εκτός των ορίων τους και επειδή ο αντίλογος των συνομιλητών μου βασίστηκε -μεταξύ άλλων- και σε μια συγκεκριμένη δημοσίευση την οποία έχω διαβάσει κι εγώ, την παραθέτω εδώ για να κρίνετε και μόνοι σας ποιά πλευρά της αλήθειας τελικά ενισχύει:

Μεταφέρω εδώ όλη την παράγραφο με τα συνοπτικά συμπεράσματα (Conclusions) του μελετητή, τα οποία νομίζω ότι αρκούν:

Παράθεση:
The most important lesson provided by this review is that marine reserves, regardless of their size, and with few exceptions, lead to increases in density, biomass, individual size, and diversity in all functional groups. The diversity of communities and the mean size of the organisms within a reserve are between 20% and 30% higher relative to unprotected areas. The density of organisms is roughly double in reserves, while the biomass of organisms is nearly triple. These results are robust despite the many potential sources of error in the individual studies included in this review.

Equally important is that while small reserves show positive effects, we cannot and should not rely solely on small reserves to provide conservation and fishery services. Proportional increases occur at all reserve sizes, but absolute increases in numbers and diversity are often the main concern. To supply fisheries adequately and to sustain viable populations of diverse groups of organisms, it is likely that at least some large reserves will be needed.

Finally, it is paramount that we explicitly state our goals when creating marine reserves. These goals help guide the design of reserves and are critical for assessing whether or not a reserve has functioned successfully.

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Physalia : 11-02-08 στις 00:53.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 20-02-08, 22:28
giorgos germanos giorgos germanos is offline

Περιοχή: Agioi Apostoloi Evia
Angry Απάντηση: 02.02.2008 - Ημερίδα: Καταδυτικά Πάρκα στην Ελλάδα - Προβληματισμοί και Προοπτικές

Παιδια ολα αυτα που λετε ειναι πολυ ωραια και συμφωνω απολυτα μαζι σας.Ομως το θεμα ειναι οτι δεν εχουμε πλεον το χρονο να αναπτυσουμε θεωριες και να αναλωνομαστε στο τι λεει η μια μελετη και τι η αλλη.Ειμαστε οπως παντα ουραγοι(για οσους δεν καταλαβαν...........τελευταιοι ιιιιι).Αρα τι πρεπει να κανουμε.Πρεπει να τρεξουμε,και πρεπει να τρεξουμε πολυ γρηγορα γιατι μας εφαγαν λαχανο.θα μου πειτε τωρα.......και τι πρεπει να κανουμε ρε φιλε να τα δωσουμε ολα σε επιχειρηματιες τυπου ΣΕΛΟΝΤΑ να κανουν οτι θελουν.ΟΧΙ δεν λεω αυτο αλλα λεω κατι αλλο.Να τους δωσουμε την ευκαιρια να το κανουν αλλα παντα κατω απο ελεγχο.Γιατι αν δεν δωσουμε ευκαιριες στην ιδιωτικη πρωτοβουλια να αλλαξει κατι τι περιμενεται να το κανει το κρατος. Το κρατος τωρα εχει αλλα προβληματα να ασχοληθει.Εχετε την εντυπωση οτι ασχολουνται με τους προβληματισμους μας για τα θαλασσια παρκα,για την καταδυση,για το περιβαλον κ.τ.λ.Και κατι αλλο που διαβασα και μου φανηκε αστειο.Αφορα καποιους που θυμωνουν γιατι λεει να πληρωνουν εισητιριο για την εισοδο τους στα παρκα.Μα ειναι δυνατον να πιστευουν αυτα που λενε.Πως θα συντηρηθει ενα παρκο.Ποιος θα το φυλαει.Τους φυλακες ποιος θα τους πληρωνει.Μηπως το κρατος.Ας γελασουμε.Γιαυτο ας σοβαρευτουμε.ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΤΖΑΜΠΑ.Δεν υπαρχει τζαμπα.το τζαμπα μας τελειωσε.Οι τζαμπατζηδες εξωωωωωωωωωωω.Δενγινεται τιποτα πλεον με το τζαμπα.τελια και παυλα.Γιαυτο ας αφησουμε τις λεπτομεριες για αργοτερα.Πρεπει πασυ θυσια η οργανωση των παρκων να γινει σε οσο το δυνατο συντομο διαστημα με παρακαμψη πολλων γραφιοκρατικων κοληματων και με την αναδυξη των ως μειζων θεμα τουριστικης προβολης και αναπτυξης.Ευχομαι να πανε τα πραγματα καλα αν και δεν το βλεπω γιατι παντα θα υπαρχει ενας ΚΟΛΗΜΕΝΟΣ που θα κολαει τη διαδικασια
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 21-02-08, 11:17
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο giorgos germanos Εμφάνιση μηνυμάτων
Πρεπει πασυ θυσια η οργανωση των παρκων να γινει σε οσο το δυνατο συντομο διαστημα με παρακαμψη πολλων γραφιοκρατικων κοληματων και με την αναδυξη των ως μειζων θεμα τουριστικης προβολης και αναπτυξης.Ευχομαι να πανε τα πραγματα καλα αν και δεν το βλεπω γιατι παντα θα υπαρχει ενας ΚΟΛΗΜΕΝΟΣ που θα κολαει τη διαδικασια

Γιώργο, όπως φαίνεται ταυτίζεσαι κι εσύ με την άποψη ότι το μείζων θέμα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι η τουριστική προβολή και η ανάπτυξη.
Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να μείνεις ήσυχος διότι το άρθρο περί ΚΠ είναι "παιδί" του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης.

Κάποιοι που βλέπουν τα πράγματα από μια άλλη πλευρά (απλά και μόνο λόγω οπτικής γωνίας) θα μπορούσαν να πουνε ότι ο τουρισμός έχει ήδη αρχίσει να καταστρέφει ανεπανόρθωτα αυτή τη χώρα.... Είμαστε ένα κράτος γκαρσονιών και μας αρέσει! Δε μας νοιάζει, τι κι αν σερβίρουμε 4 μήνες αφού μπορούμε να καθόμαστε τους υπόλοιπους 8... Έχουμε παραδώσει τα νησιά και τις ακτές μας στο έλεος του τουρίστα.. πισίνα θέλει, θα του φτιάξουμε και πισίνα, γκολφ θέλει, θα του φτιάξουμε και γκολφ. Καταδύσεις θέλει;
Η τουριστική βιομηχανία, είναι η βασική βιομηχανία της Ελλάδας. Ούτε ενέργεια, ούτε πρωτογενής παραγωγή (γεωργία, αλιεία, πρώτες ύλες), ούτε παιδεία... τίποτα....
Κι όμως, έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν ένα κάρο πράγματα να αναπτύξουμε πριν από αυτά που σκοπεύουμε να πουλήσουμε ή να νοικιάσουμε στους αγαπητούς μας τουρίστες (=όλα αυτά που θα βοηθήσουν εμάς να ζούμε καλύτερα και μετά το Σεπτέμβρη)... η Ελλάδα ξεπουλιέται κάθε καλοκαίρι με τον πιο φτηνό τρόπο και στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αφήνει καν καλές αναμνήσεις.
Αν η ανάπτυξη αυτή σας αρέσει, αφήστε τη να συνεχιστεί, το Υπουργείο το πάει καλά....
Αλλά μην διαμαρτυρηθείτε αν τυχόν κατόπιν εορτής αρχίσετε να συνειδητοποιείτε ότι τα ΚΠ μόνο εμάς δε θα αφορούν και μόνο σ'εμάς δεν θα απευθύνονται...
Είναι παλιό το έργο, εγώ το έχω ξαναδεί ...και συμβαίνει να μου αρέσει να μαθαίνω από τις εμπειρίες μου.

Κι όσο για τους κολλημένους, εγώ στη θέση σου δε θα ανησυχούσα.... δε θυμάμαι ποτέ να σταμάτησαν τα "γερά" προσωπικά συμφέροντα, όχι σε αυτή τη χώρα τουλάχιστον

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Physalia : 21-02-08 στις 11:27.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 21-02-08, 17:17
MICHALIS MICHALIS is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: THESSALONIKI

Είμαστε ένα κράτος γκαρσονιών και μας αρέσει! Δε μας νοιάζει, τι κι αν σερβίρουμε 4 μήνες αφού μπορούμε να καθόμαστε τους υπόλοιπους 8... Έχουμε παραδώσει τα νησιά και τις ακτές μας στο έλεος του τουρίστα.. πισίνα θέλει, θα του φτιάξουμε και πισίνα, γκολφ θέλει, θα του φτιάξουμε και γκολφ. Καταδύσεις θέλει;
Η τουριστική βιομηχανία, είναι η βασική βιομηχανία της Ελλάδας. Ούτε ενέργεια, ούτε πρωτογενής παραγωγή (γεωργία, αλιεία, πρώτες ύλες), ούτε παιδεία... τίποτα....
Κι όμως, έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν ένα κάρο πράγματα να αναπτύξουμε πριν από αυτά που σκοπεύουμε να πουλήσουμε ή να νοικιάσουμε στους αγαπητούς μας τουρίστες (=όλα αυτά που θα βοηθήσουν εμάς να ζούμε καλύτερα και μετά το Σεπτέμβρη)... η Ελλάδα ξεπουλιέται κάθε καλοκαίρι με τον πιο φτηνό τρόπο και στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αφήνει καν καλές αναμνήσεις.
Αν η ανάπτυξη αυτή σας αρέσει, αφήστε τη να συνεχιστεί, το Υπουργείο το πάει καλά....

Αυτο μου θυμιζει τον Κο Αναγνωστου απο το ΕΛΚΕΘΕ , που ηταν ο πρωτος ανθρωπος εδω και πολλα χρονια , που ακουσα επιτελους να λεει για την χωρα μας , οτι ειναι μια πολυ ππλουσια χωρα , σε πρωτες υλες , σε ηλιο , ακτες κλπ κλπ- κλπ και ας σταματησουμε επιτελους να ακουμε τους υστεροβουλους που προσπαθουν να μας πεισουν για το αντιθετο , ουτως ωστε να ξεπουλησουμε και την υπολοιπη ΠΑΛΙ πααααρα πολυ φτηνα . Το ποσο φτηνα την ξεπουλησαμε , επισης , περαν των περιβαλοντικων θεματων , θα το δουμε και στις εξελιξεις με το Κοσσοβο , αλλα αυτο ειναι κατι που ποναει πιο πολυ και κανεις δεν θελει να ακουει
Kirk out
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 24-02-08, 18:41
Το avatar του χρήστη seafarer
seafarer seafarer is offline

Περιοχή: ΡΕΘΥΜΝΟ

Δεν μπορώ να αντισταθώ και παρόλο που έχω τοποθετηθεί αρχικώς στο θέμα, θα επανέλθω με αφορμή τα πρακτικά της ημερίδας για τα καταδυτικά πάρκα.
Διαβάζοντας τις τοποθετήσεις των ομιλητών σε μια σύντομη σύνοψη θα ήθελα να κάνω την κριτική μου (αρνητική ή θετική) χωρίς φόβο και πάθος.
Αλλωστε είναι απόψεις που πρέπει να ακούγονται (από οπού και αν προέρχονται)
Θα ήθελα να επισημάνω ότι παρακάτω θα εκφραστούν απολύτως προσωπικές απόψεις και ως εκ τούτου μπορείτε να διαφωνήσετε όσο θέλετε.

Ο κος Θεοφανίδης
Δεν γνωρίζω και πολλά μέρη οπού οι καιρικές συνθήκες είναι «ασφαλείς» τα βάθη μικρά οι διελεύσεις σκαφών ελεγχόμενες αλλά συνάμα οπωσδήποτε θελκτικές ως προς την υποθαλλασια μορφολογία, την διαύγεια την βιοποικιλότητα ή την ύπαρξη εναλίων αρχαιοτήτων!!! (άντε πάλι ο κίονας μπροστά μας – έχει στοιχειώσει την ύπαρξη μας – οι αρχαίοι δεν αφήνουν τους νέους να ζήσουν και να δημιουργήσουν σε αυτήν τη χώρα!!!)
Αν γνωρίζει κάποιος που καταδύεται πραγματικά να το καταθέσει εδώ!
Για την σημασία της ιατρικής υποστήριξης ωραία είναι τα λόγια τα μεγάλα αλλά κάποιος πρέπει να μου εξηγήσει (και μάλλον ο ίδιος σαν σύμβουλος που είναι του υφυπουργού εμπορικής ναυτιλίας) τι έχουν κάνει για την δημιουργία υπερβαρικών θαλάμων όταν αυτή την στιγμή υπάρχουν στην χωρά 4 θάλαμοι εκ των οποίων λειτουργούν οι 3 και το τοπίο περίθαλψης στην χώρα είναι θολό έως δυσδιάκριτο.
Εχετε δει κάποια συνεργασία με την DAN στην χώρα ακόμα? Δεν νομίζω.
Τώρα αυτά τα ωραία περί η ωραία Ελλάς και επιστροφή στη χωρά που γέννησε την παγκόσμια κατάδυση είναι πολιτικάντικα και γελάω όταν τα διαβάζω!

Ο κος Μαρκάτος
Γνωστός δικηγόρος των Αθηνών και επίσης γνωστός στους παλιούς για τους αγώνες του στα δύσκολα χρόνια της κατάδυσης των παρανόμων και αρχαιοκαπήλων πελατών του! Με βαθιά γνώση του ειδικού νομικού καθεστώτος στη χώρα σωστά επεσήμανε ότι ένα καταδυτικό πάρκο μπορεί και πρέπει να συσταθεί με σύμπραξη των ιδιωτών με τους δήμους. Αυτός γνωρίζει πολύ καλά προς τι η καθυστέρηση και τα παιχνίδια που κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ και κατ΄επέκταση το κράτος για να δέσει το θέμα από όλες τις πλευρές και να δώσει την θάλασσα σε ιδιώτες που θα πληρώσουν και μετά θα τα πάρουν από εμάς.

Ο κος Κούτσης
Ηθελα να ήξερα τι επιχειρηματική τόλμη χρειάζεται για να στήσεις εταιρία που να λέγετε Ελληνικά Καταδυτικά Πάρκα Α.Ε όταν το τοπίο είναι θολό νομικά και χωρίς να υπάρχει ακόμα υπουργική απόφαση που να καθορίζει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την σχετικές αιτήσεις. Βέβαια σαν ιχθυολόγος με θυγατρική κάτι παραπάνω θα ξέρει! Αλλά πραγματικά είναι μια γενναία απόφαση!
Εχω μια ένσταση μόνο. Γιατί να εμπλέκονται σε ένα καθαρά τουριστικό κομμάτι οι ιχθυοκαλλιέργειες? Δεν είναι ο τομέας τους αυτός.
Μάλλον στον ΕΟΤ θα πρέπει να ανήκει η προσπάθεια από πλευράς κράτους.
Live your myth underwater in Greece!!!
Και αλλά τέτοια ωραία και χαρούμενα.

Ο κος Πετρινός
Πολύ σωστή η τοποθέτηση του περί πιλοτικής λειτουργίας καταδυτικών πάρκων. Οπωσδήποτε για μια δοκιμαστική περίοδο οπού θα καλυφτούν οι ατέλειες και οι δυσλειτουργίες που σίγουρα θα προκύψουν. Ας μην βιάζονται μερικοί να παγιώσουν ιδέες και λύσεις. Και φυσικά τα αγκυροβολιά πρέπει και επιβάλετε να είναι μόνιμα και επιφανείας. Η ετησία κάρτα θα πρέπει να τεθεί υπό συζήτηση μετά την επιτυχία του πιλοτικού προγράμματος και αν είναι βιώσιμη και συμφέρουσα καμιά αντίρρηση!
Οπωσδήποτε αυστηρή τήρηση του νόμου στους παραβάτες με πρόστιμα που να μην σβήνονται!!! Οπωσδήποτε συνεργασία των τοπικών κοινοτήτων που αν δεν προστατέψουν αυτοί την περιοχή τους ποιος θα το κάνει?
Ολα τα υπόλοιπα είναι εύκολα (βύθιση πλοίων – αεροπλάνων - διαφήμιση) και έπονται.

Ο κος Αναγνώστου
Η πιο ολοκληρωμένη και εμπεριστατωμένη τοποθέτηση.
Πράγματι δεν υπάρχει (στις μέρες μας) ανθρώπινη δραστηριότητα με μηδενικό περιβαλλοντικό κόστος. Πράγματι δεν θα είναι επαρκής από μονή της μια ιδιωτική πρωτοβουλία. Μιλάμε για τις θάλασσες μας (μην ξεχνάτε δεν ανήκουν σε κανέναν – ανήκουν ισότιμα και ισόποσα σε όλους τους Ελληνες πολίτες όπως ορίζει ρητώς το σύνταγμα της Ελλάδας) ως εκ τούτου το εγχείρημα δεν μπορεί παρά να υλοποιείτε και να σχεδιάζεται σε εθνικό επίπεδο αλλά (και εδώ είναι το κλειδί της υπόθεσης) προσανατολισμένο στο τουριστικό κέρδος και την διεθνή προβολή της χώρας που σημαίνει συνοπτικές διαδικασίες αποφάσεων παρακάμπτοντας την γνωστή και ηλίθια γραφειοκρατία!
Για τις περιοχές Natura έχω τις επιφυλάξεις μου καθώς οπού έχω γυρίσει μέχρις στιγμής (επίγεια) διαφαίνεται μια εγκατάλειψη προφανής.

Ελπίζω ότι στην θάλασσα θα είναι διαφορετικά λόγω της ιδιαιτερότητας του περιβάλλοντος.

Ο κος Κουτσούμπας
Σωστή η τοποθέτηση περί ειδικών ωκεανογραφικών – περιβαλλοντικών μελετών σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Αιγαίου και ενδεχομένως το υπουργείου νησιωτικής πολιτικής αρκεί να επιταχυνθούν οι όποιες μελέτες και να μην γίνουν το γεφύρι της Αρτας που ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν!!!

Η κα Κουτσούμπα
Και εμείς όλοι οι Ελληνες αυτοδύτες να δείτε δυσαρέσκεια που θέλουμε να εκφράσουμε προς τις δικές σας ενέργειες (της υπηρεσίας σας) όλα αυτά τα χρόνια που οδηγήσατε την χώρα πίσω με τις απαγορευτικές και φασιστικές ενέργειες σας! Δεν υπάρχουν αγαπητή κυρία ασύλητοι και διαταραγμένοι ενάλιοι χώροι. Και αν υπάρχουν αυτοί είναι βαθιά σε σημεία που δεν έχουν πρόσβαση οι τουρίστες ερασιτέχνες αυτοδύτες!!! Οτι υπήρχε έχει συληθεί τον καιρό εκείνο που η υπηρεσία σας κοιμότανε τον ύπνο τον βαθύ!
Και μαζί και το λιμενικό σώμα!
Τώρα βρίσκονται όλα στα μουσεία και σε ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού! Σταματήστε επιτελούς αυτό το κυνήγι μαγισσών.
Είστε η πιο ανάλγητη υπηρεσία στην χώρα! Τώρα ξυπνήσατε να θεσπίσετε θεσμικό πλαίσιο για επίσκεψη σε ενάλιους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος χώρους? Επρεπε να το είχατε κάνει ήδη σε εκατοντάδες περιοχές της χωράς που εσείς θα αποχαρακτηρίζατε, θα επιβλέπατε και ενδεχομένως θα καρπωνόσασταν σε συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού.
Οσον αφορά το ενάλιο αρχαιολογικό πάρκο της Μεθώνης ήμουνα νιος και γέρασα!!!
Επίσης το αποκλειστικό δικαίωμα σε αυτήν σας την προσπάθεια το αφήνουμε στο υπουργείο πολιτισμού όταν θα αποφασίσει να μην σπαταλάει τα λεφτά των Ελλήνων πολιτών του στα διάφορα σκάνδαλα!
Ολοι εμείς οι «αρχαιοκάπηλοι και πατριδοκάπηλοι» ερασιτέχνες αυτοδύτες σας κλείνουμε πονηρά το μάτι τώρα που ζορίζεστε και έχετε δυσαρεστηθεί γιατί ο άτιμος καινούργιος νόμος σας πηρέ την μπουκιά από το στόμα.

Ο κος Μπουφίδης
Πολύ σωστή η παρατήρηση περί αδείας – παραχώρησης ή επινοικίασης προς τρίτους. Πρέπει να ερευνηθεί το πλαίσιο που θα μπει αυτό το θέμα και να είναι σαφές και αν είναι δυνατόν να είναι πάγιο και παντού και πάντα να ισχύει το ίδιο καθεστώς!
Γέλασα με την τελευταία παράγραφο ότι δεν εντοπίστηκε ποτέ ο υπεύθυνος για την παραλαβή της αίτησης στην προσπάθεια δημιουργίας καταδυτικού πάρκου στην Χαλκιδική.
Θα είχε πάει για ψάρεμα με δυναμίτη!!!

Ο κος Χαλκέας
Ορθή η εισήγηση και τα συμπεράσματα ότι δεν υπάρχουν επιτελούς αρχαιοκάπηλοι! Επίσης περί καταδυτικών ατυχημάτων πολύ σωστά αναφέρθηκε ότι παρά τον αυξημένο αριθμό πτυχίων δεν παρατηρείτε αύξηση των ατυχημάτων πράγμα πολύ ενθαρρυντικό για τους Ελληνες αυτοδύτες και εκπαιδευτές. Θα μείνω και θα συνυπογράψω σε μια φράση του:

Οχι στις μονοπωλιακές καταστάσεις στο χώρο των καταδυτικών πάρκων.

Συνοψίζοντας εύχομαι νηφαλιότητα – σωστή τακτική – όχι βεβιασμένες ενέργειες – όχι μονοπώλια – όχι εισπρακτική καθαρά πολιτική – σύνεση και εθνική σύμπραξη για να απολαύσουμε όλοι μας τα οφέλη μιας τέτοιας προσπάθειας.

Το οφείλουμε στα παιδιά μας κληρονομιά!
Το οφείλουμε στη θάλασσα μας!
Το οφείλουμε στη όμορφη χώρα μας!
https://kostasandreadis.wordpress.com/
https://www.facebook.com/kandreadis
https://www.facebook.com/guidedivingmanual/
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 09:47.