|
Η λέξη ταμπού. Ο κόσμος το 'χει τούμπανο... |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
||||
|
||||
Απάντηση: Ελεύθερη κατάδυση και αποσυμπίεση
Παράθεση:
Έχει ενδιαφέρον η μελέτη στην οποία συνυπολογίζει στους 3 γρήγορους ιστούς (Compartimente μοντέλο Βühmann-Hahn) ακόμα 6 νέους ιστούς με ημιζωή 1-4 min., ως γνωστό στο μοντέλο Βühmann ο γρηγορότερος ιστός έχει ημιζωή 4min. Έτσι προκύπτει ένα νέο μοντέλο αποσυμπίεσης για βουτιές άπνοιας με 9 ιστούς, τους 6 νέους ιστούς τους ονομάζει (super- και hyper-schnelle) δηλαδή, super και υπέρ-γρήγορους ιστούς. Αντίστοιχα διαμορφώνονται και ο a & b Koeffizient (παράγοντες) και με πολύπλοκους μαθηματικούς τύπους και παραμέτρους όπως τον όγκο κυκλοφορίας του αίματος, τους παλμούς της καρδιάς τον χρόνο παραμονής πέρα από τα φυσικά ανθρώπινα όρια τα οποία εξαντλούνται από τα -40m έως -62m κ.λ.π., καταλήγει στο συμπέρασμα ότι για βουτιές άπνοιας σε μεγάλα βάθη είναι “απαραίτητη” αποσυμπίεση (βλέπε επισυναπτόμενο πίνακα αποσυμπίεσης Pdf). Παράθεση:
Xρόνος επιφανείας=βάθος/5. |
|
|||
|
|||
Παράθεση:
Το τόπικ του diveoceanos ήταν πολύ καλό. Αν και μου φαίνονται οι πίνακες λίγο περιοριστικοί (όπως και ο ίδιος αναφέρει, συγκλίνουν προς την ασφάλεια), είναι σίγουρα μια αρχή. Μια διευκρίνηση: το σχολείο Ο2 provider μπορούν να το παρακολουθήσουν μόνο αυτόνομοι δύτες? Είδα ότι δεν υπάρχουν υποχρεωτικές απαιτήσεις, αλλά ίσως είναι αυτονόητο ότι κάποιος πρέπει να έχει κάποιο αστέρι αυτόνομης. Ευχαριστώ. Παράθεση:
Είδα τον πίνακα του Salm, αλλά μου φαίνεται ιδιαίτερα περιοριστικός. Αυτό κρίνοντας όχι μόνο απο τον εαυτό μου, αλλά και απο άλλους δύτες (ελεύθερους) που ξέρω ότι κάνουν βαθιές βουτιές. Έτσι π.χ. για τις βουτιές στα -35 που αναφέρει, το ενδεικτικό του διάλειμα 10+n*5 δεν πρέπει να είναι σωστό. Σε ψάρεμα πέρυσι το καλοκαίρι, στη καλύτερη μου μέρα, έκανα 2 καρτέρια στα 40 (2.00+-10'' χρόνος περίπου), 3-4 στα 35+-2 (χρόνος περί το 2.00+-10'') και καμιά 10αριά στα 30 (πάλι 2.00 περίπου χρόνος). Τα διαλείματα επιφανείας που ακολούθησα ήταν 10λεπτα, με εξαίρεση τις βουτιές στα 35 και κάτω που κράταγα χρόνο περί τα 15 λεπτά στην επιφάνεια για μεγαλύτερη ασφάλεια (και λιγότερη κόπωση). Σε άλλα normal ψαρέματα με φίλους, βγαίνουν περί τις 15 βουτιές στη ζώνη των 30 με 2λεπτους χρόνους και όχι μεγαλύτερα διαλείματα απο 8 λεπτά (μερικοί κρατούν ακόμα μικρότερα χρονικά διαστήματα). Να σας ρωτήσω κάτι άλλο: αν εμφανιστούν κάποια ελαφρά συμπτώματα (φαγούρα, ελαφρύς πόνος, ίσως τοπικό οίδημα) και ξεπεραστούν χωρίς κάποια θεραπεία (δηλαδή χωρίς θάλαμο), αφήνουν "κουσούρι", δημιουργείται ευαισθησία στον οργανισμό να πάθει ξανά κανείς πιο εύκολα νόσο? Κάτι τελευταίο: αν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα, που πρέπει να απευθυνθεί στην αθήνα για θεραπεία? Ξέρω το υπερβαρικό κέντρο καταδυτικής ιατρικής στο ταύρο (δεν ξέρω όμως αν λαμβάνουν περιστατικά ως επείγοντα), αλλά φαντάζομαι και στο ΝΝΑ μπορεί κανείς να πάει. Σωστά? Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Φοίβος |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Πληροφορίες και στοιχεία των εκπαιδευτων που παρέχουν το σχολείο αυτό μπορείς να βρεις στο site της DAN (Divers Alert Network) Επικοινωνώντας απευθείας με κάποιους απ' αυτούς, θα μάθεις για τον αν είναι προαπαιτούμενη η ύπαρξη πιστοποίησης αυτοδύτη.
|
|||
|
|||
Παράθεση:
|
|
|