|
Νέα, ειδήσεις, πληροφορίες που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
||||
|
||||
Απάντηση: Σε απόγνωση οι ψαράδες του Βόρειου Αιγαίου
ναι ρε τζον κάτι τέτοιο είναι αυτό σκεφτικά και γω σαν πιο πιθανή εκδοχή. Τα φύκια-λάσπη(ας μας βοηθήσει λίγο και η φυσαλίδα που την παλεύει λίγο με τα φύκια / είναι αυτό που λένε μαλούπα?) επικάθονται παντού άλλα όταν είναι πάνω στα σφουγγάρια κάτι τους συμβαίνει. Σαν να δημιουργείται ένα ιδανικό υπόστρωμα για βακτηρία. Αυτην την εντυπώση μου έδωσε εμένα. Στις φωτο μου φαίνεται να είναι στα ρηχά το Chondrosia reniformis και στα βαθιά κάποιο από τα μεγάλα μαύρα Sarcotragus sp.(από το σχήμα γιατί δεν φαίνεται και καθόλου). Το βιντεακι είναι σχετικά κατατοπιστικό.
|
||||
|
||||
Έκτωρ και elinoplopάκι,
Θα ήθελα πολύ να το έκανα εγώ για σας (είναι φοβερά ενδιαφέρον) αλλά δεν προλαβαίνω καθόλου να κάνω το διαβασματάκι που χρειάζεται για να σιγουρευτώ ότι δε θα σας πω καμιά μπούρδα.... Από τα λίγα που γνωρίζω όμως, η όλη αυτή ιστορία με τις εποχικές εξάρσεις ζελατινώδους πλαγκτού τραβάει πολύ το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτά τα φαινόμενα όσο πάνε και πληθαίνουν, εκτός αν απλά μόλις αρχίσαμε να τα "βλέπουμε", δηλαδή να τα καταγράφουμε και να τα μελετάμε. Σίγουρα είναι ένα φαινόμενο φυσικό, και σίγουρα αναμενόμενο σε εκβολικές περιοχές όπου κατά καιρούς αποστραγγίζουν τεράστιες ποσότητες θρεπτικών. Για την Καβάλα καταλαβαίνω, για την Καλογριά δεν είμαι σίγουρη, δεν ξέρω καθόλου την περιοχη, έχει ρέμματα; έχει βιολογικούς; (αλλά σιγά δεν είναι δα και καμιά τουριστική σεζόν για να ανησυχούμε για τέτοια), έγινε κανένας σεισμός; Δεν είμαι καθόλου σίγουρη αν γνωρίζουμε ποια είναι τα ειδη που δημιουργούν όλη αυτή τη βαβούρα. Δεν είναι όμως ένα και δυο, μπορεί να είναι πολλά διαφορετικά, ενώ και οι ίδιες οι ζελατινώδεις μάζες μπορούν να είναι συσσωματώματα πολλών και διαφορετικών οργανισμών. Τα φύκη πάνω στις Ποσειδωνίες σου Έκτωρ δεν είναι και εύκολο να τα αναγνωρίσουμε (είναι από αυτά τα σιχαμερά που θέλουν μικροσκόπιο ). Η νηματοειδής μορφή τους μπορεί να μας παραπέμψει ταυτόχρονα σε φαιοφύκη, χλωροφύκη ή και κυανοβακτήρια. Είναι πάντως μια κλασική ένδειξη ευτροφισμού, θα μπορούσε όμως να σημαίνει και υψηλές θερμοκρασίες (παρατηρήσατε κάτι περίεργο; ) Όπως και να'χει όλη αυτή η μαλούπα δεν είμαι σίγουρη τι σχέση μπορεί να έχει με τα νεκρά σφουγγάρια (εμένα νεκρά ντιπ για ντιπ μου φαίνονται ...) Αλλά οι ίδιες ακριβώς συνθήκες που ευνοούν τη μαλούπα, μπορούν ταυτόχρονα να ευνοούν και την ανάπτυξη διάφορων παθογόνων (βακτηρίων) στους όποιους κατά καιρούς αποδίδονται τέτοια φαινόμενα μαζικών νεκρώσεων σπόγγων και άλλων διηθηματοφάγων (φιλτραδόρων ) και αιωρηματοφάγων οργανισμών. (έχει γοργονίες η περιοχή;; κάντε κάνα τσεκ πως τα πάνε εκείνες....) Είναι πάντως ένα φαινόμενο που αξίζει να μελετηθεί. Μια που είστε ορεξάτα και νέα παιδιά, προτείνω αρχικά google search για massive necrosis και mucilage events ή mucilaginous aggregates. Θα σας αρέσει το ψάξιμο!
The fish doesn't think because the fish knows everything Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Physalia : 29-04-10 στις 23:49. |
|
||||
|
||||
το αρθρο δεν ειναι μουφα (οπως συνηθως)
εχω προσβαση σε inside information και απο την πλευρα του αλιευτικου στολου (σαν κατοικος μηχανιωνας) και απο το ιναλε τα λιπασματα μας την εκατσαν τοσο ασχημα φετος που το 'γνωστο' φαινομενο εδωσε απιστετη σφαλιαρα στην αλιεια προσωπικη αποψη: με τους πορους που εχουμε για monitoring δεν θα ξεχωρισουμε ποτε σε τι ποσοστο φταιει ο καθε παραγοντας της φετινης 'καρπαζιας' ισχυει και παλι η κλασικη πρωτογονη μεθοδολογια περιβαλοντικης ερευνας τυπου "του χρονου θα ξερουμε περισοτερα βλεποντας τις καμπυλες" σημεια των καιρων ps f...k economy!
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Devescovi M and Ivesa L (2007) Short term impact of planktonic mucilage aggregates on macrobenthos along the Istrian rocky coast (Northern Adriatic, Croatia). Marine Pollution Bulletin 54(7): 887-893 Παράθεση:
|
|
||||
|
||||
Επίσης, από το
Cerrano C and Bavestrello G (2008) Medium-term effects of die-off of rocky benthos in the Ligurian Sea. What can we learn from gorgonians? Chemistry and Ecology 24: 73-82 Παράθεση:
Όλα αυτά συνδέονται με αυτό |
|
||||
|
||||
Περίπου ένα μήνα μετά την εμφάνιση του "φυτοπλαγκτόν" κατά τον κ. Καλανιώτη του ΙΝΑΛΕ , μερικές φωτογραφίες από την κατάσταση του βυθού της Χαλκιδικής:
25/4/10 κινούμενη μάζα μπλιάχ , κάτω από βράχο σε εσοχή. |
|
|||
|
|||
Σαν μη ειδικός στο θέμα: αυτό δεν είναι η συνηθισμένη ''μαλούπα'' κάποιο νηματώδες μπλουμ που έχει εποχιακή έξαρση, γνωστό σε πολλά μέρη της Ελλάδας;
εδώ σχετικά: http://www.scubadive.gr/forum/showth...8C%CE%BD%CE%B7 Οι 2 φωτό από αριστερά και πιο πάνω οι εξηγήσεις της Μαρίας Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Big-Blue : 30-04-10 στις 13:46. Αιτία: προσθήκη αναφορών και φωτογραφιών |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Θεσσαλονικεις, θα μπορούσατε να στείλετε κι ένα αρθρο σε κάποια εφημερίδα για να θορυβήσετε περισσότερο τον κόσμο... να δουν ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι οι ψαράδες δεν βγάζουν ψάρι και δεν αποζημιώνονται, την πληρώνουν πασιφανέστατα και άλλοι τη νύφη.....
|
|||
|
|||
Παράθεση:
Θα πρέπει να δούμε και τις εισροές των θρεπτικών (και τις ανθρωπογενείς πηγές τους) και το αν ήταν αυξημένες σε σχέση με προηγούμενα χρόνια... |
|
||||
|
||||
Σίγουρα διαβάζοντας όλα τα παραπάνω είναι δύσκολο να σχηματίσουμε μια σαφής εντύπωση για το τι συμβαίνει πέρα του ότι είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο άλλά περίεργο που συμβαίνει εκεί. Μακάρι όπως λέει ο Μιχάλης να μην είναι κάτι που θα προκαλέσει άσχημες συνέπειες στο περιβάλλων πέρα από την μείωση των αλιευμάτων και οτιδήποτε άλλο υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να έχει ήδη συμβεί. Πάντως ο κόλπος μεταξύ πρώτου και δεύτερου ποδιού πρέπει να είναι σχετικά παρθένος. Δεν έχει ούτε μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ούτε βιομηχανίες, ούτε μεγάλες πολιτείες, ούτε ιχθυοκαλλιέργειες, ούτε καν κάνα μεγάλο ποτάμι να τους κουβαλάει τα αμαρτήματα των άλλων. Το ενδεχόμενο να κουβαλήθηκε από αλλού αυτή η χαβούζα μοιάζει και αυτό χλωμό λόγο θέσεως.
Να ρίξω και μια ιδέα. Δεδομένου ότι το σημείο της Καλόγριας το επισκέπτεται αρκετός κόσμος από τα φόρουμ (και καθ’όλη τι διάρκεια του έτους) μήπως θα μπορούσαμε να το εκμεταλλευθούμε κάπως και να παίρνομαι πληροφορίες περιβαλλοντολογικού περιεχομένου? Πχ μπορούμε να κάνουμε μια λίστα από τα είδη ψαριών και λοιπών που συναντάμε συχνά εκεί και να τα τσεκέρνουμε αν τα βρήκαμε και κάποιες επιπλέον πληροφορίες. Θα είχε κάποιο νόημα αυτό?