|
Ό,τι ξέρουμε ή θέλουμε να μάθουμε για τους θαλάσσιους οργανισμούς |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
||||
|
||||
Απάντηση: Τι γνωρίζετε για αυτό;
Ευχαριστώ και συγγνώμη, άλλαξα του συνδέσμους στο αρχικό, τώρα φαίνεται ότι είναι εντάξει....
Β. |
|
||||
|
||||
Βασίλη, δυστυχώς δεν μου είναι εύκολο να σπάσω το μήνυμά σου στη μέση και να το χωρίσω σε δυο ξεχωριστές θεματολογίες.
Μπορείς όμως, αν το προτιμάς, να ανοίγεις εξαρχής διαφορετικά θρεντ όταν θεωρείς ότι τα ζωντανά σου είναι πολύ άσχετα μεταξύ τους. Μπορείς μάλιστα να βαφτίζεις τα θρεντ αυτά και από μόνος σου αφού όπως καταλαβαίνω είσαι μια χαρά σε θέση να καταλάβεις ότι κάτι είναι κοράλλι και κάτι ανεμώνη... (δεν χρειαζόμαστε κατι πιο συγκεκριμένο στους γενικούς τίτλους ούτως ή άλλως, το φόρουμ μας δεν απευθύνεται σε βιολόγους, αλλά σε αυτοδύτες με ενδιαφέρον για τη θαλάσσια ζωή. Κοράλλια, ανεμώνες, σπόγγοι, φύκη κλπ ακούγονται ίσως σε σένα σαν πολύ γενικές κατηγορίες, με τις οποίες όμως δεν παίζουμε απαραίτητα όλοι με την ίδια άνεση ) Στην συγκεκριμένη πάντως περίπτωση, τα νέα σου θέματα ταιριάζουν μια χαρά με το παλιότερο που ανοίξαμε με αφορμή και πάλι τις κοραλλοφωτογραφίες σου, οπότε και σας μετακόμισα ξανά εδώ. Για πάμε λοιπόν να δούμε τι καλούδια μας έφερες αυτή τη φορά: Παράθεση:
Πράγματι κοραλλάκι, μονήρες, σκληρακτίνιο, πολύ τυπικό των μεσογειακών βράχων: τα ρηχά και ολιγοτροφικά νερά είναι η ειδικότητά του, μια που συμβιώνει με ζωοξανθέλλες οι οποίες παράγουν συμπλήρωμα της διατροφής του με φωτοσύνθεση. Balanophyllia europae λοιπόν (και δεν νομίζω ότι μπορεί να μπερδευτεί με οποιοδήποτε άλλο). Παράθεση:
Αν και θα μπορούσα να το τραβήξω λίγο, λέω να σου προτείνω μόνο το γένος: μια Caryophyllia. Κι αυτό σκληρακτίνιο, βαθύτερο, χωρίς συμβιώτες και, ναι, το βράδυ έχεις πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσεις μια φωτό ακόμα πιο εντυπωσιακή! Παράθεση:
Μου μοιάζει αρκετά τυπικήη όψη του αλλά δεν γνωρίζω τόσο καλά τα υπόλοιπα είδη του γένους για να είμαι σίγουρη, ίσως μπορεί να μας προτείνει κάτι παραπάνω ο Tiburon. Παράθεση:
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Pachycerianthus multiplicatus
|
||||
|
||||
Παράθεση:
|
||||
|
||||
Απάντηση: (Εξα)Κοράλλια των θαλασσών μας
--- Για τον την tube anemone παιδιά δεν κατάλαβα ποτέ πως τα ξεχωρίζουν και πάνω κάτω όσο κοιτάω διάφορες φωτογραφίες όλοι λένε πως στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να της ξεχωρίσουμε με ασφάλεια. Το είδος που λέει ο Πουρσανίδης είναι λίγο χλωμό διότι δεν είναι Μεσογειακό από το ότι βλέπω εγώ. Υπάρχουν αρκετές πανομοιότυπες της Cerianthus membranaceus στην Μεσόγειο όπως η Pachycerianthus dohrni (ή dohrn?), η Cerianthus lloydii (η οποία επίσης σε πολλές φάσης δεν αναφέρετε σαν Μεσογειακό είδος και σε άλλες πάλι αναφέρετε σαν Μεσογειακό), η Pachycerianthus solitarius όπου όλες αυτές μεταξύ τους είναι «πιάσε το αυγό και κουρευτώ».
--- για τη άλλη την ανεμώνη νομίζω πως θα συμφωνήσω με την φυσαλίδα μιας και επιπλέον το άτομο της φωτογραφίας πέρα από την δομή του με τα μικρά πλοκάμια κτλ. έχει τα χρώματα που έχει συνήθως αυτό το είδος στα νερά μας. --- ΤοBalanophyllia europaea εγώ το έχω πετύχει ανοικτό μεσημέρι όπως φαίνεται σε αυτήν την φώτο http://www.sealifebase.org/Photos/Pi...0&what=species
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Είναι πασιφανές αν το προσέξει κανείς, απλά εγώ ήμουν βιαστική και δεν έδωσα τη δέουσα προσοχή, πόσω μάλλον που ο Βασίλης μας είχε ψυλλιάσει ότι κάτι του είχε φανεί διαφορετικό από την αρχή! Ο Δημήτρης πρέπει να έχει δίκιο, ξαναδές το!
|
||||
|
||||
Σίγουρα είναι δύσκολο να μιλήσουμε για ένα είδος μόνο από μια φωτογραφία, αλλά μίλησα για το συγκεκριμένο είδος (Pachycerianthus multiplicatus) διότι διέκρινα αφενός έναν σωλήνα χωρίς μεμβράνη, αφετέρου οι κεραίες έχουν στίγματα - διαγραμμίσεις (κάθετα χωρίσματα...)
http://www.marlin.ac.uk/speciesinfor...speciesID=4003 Αλλά και εδω μια λίστα με ανθόζωα απο την Κροατία (άρα Μεσόγειο)
|
||||
|
||||
Ναι ρε φυσαλίδα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι έτσι τα πράγματα αλλά από ότι έχω καταλάβει πάντως αποφεύγουν να επιλέγουν σαν κριτήριο τον σωλήνα. Ίσως υπάρχουν Cerianthus membranaceus με ασθενέστερο σωλήνα καθώς και Pachycerianthus sp. με ισχυρότερο. Ακόμα έτσι όπως είναι στημένο το άτομο της φωτογραφίας μπορεί και να μας παραπλανεί και να υπάρχει ο σωλήνας μέσα στην λάσπη ή να τον έχασε για κάποιο λόγο ή να είναι όλος και όλος αυτό που φαίνεται να προεξέχει 2 cm. από την λάσπη. Ενδιαφέρων το pdf Δημήτρη, ίσως είναι και έτσι πάντως η απουσία του είδους Pachycerianthus solitarius με μπερδεύει.
Πάντως σε κάποια παραλία (αχχχχχχ) έχω τρακάρει αρκετές ανεμώνες με τούτονα το χρωματισμό οι οποίες μου μοιάζαν για Cerianthus membranaceus.
|
||||
|
||||
Παράθεση:
@Physalia: Ναί, αυτό ήθελα να πω, ότι δεν είδα να έχει σωλήνα, ούτε άλλα 2-3 παρόμοια άτομα (με λίγο διαφορετικό χρωματισμό) είχαν σωλήνα, όλα έβγαιναν από την άμμο χωρίς να διακρίνεται σωλήνας, αλλά αυτό που έστειλα στο αρχικό post το επέλξα επειδή ήταν πολύ πιο εμφανές από τα άλλα λόγω μήκους. Σας στέλνω φτογραφία από εκεί δίπλα, τα κεντρικά πλοκάμια είναι ανοιχτόχρωμα σε αυτό. http://outdoors.webshots.com/photo/2...41237880fGHnRr Την επόμενη φορα θα είμαι πιο συγκεκριμένος, θα πρέπει να σας λέω τι παρατήρησα, να υπάρχει ή να απουσιάζει ενώ συνήθως υπάρχει σε άλλα είδη, δεν είστε υποχρεωμένοι να μαντεύετε τι σκεφτόμουν όταν έγραφα. . . Β._ΥΒ |
|
|