|
Φωτογραφικοί προβληματισμοί για αρχάριους και προχωρημένους |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
||||
|
||||
RAW vs JPEG
|
||||
|
||||
Απάντηση: RAW vs JPEG
προσωπικα επειτα απο μια βραδια στο 1800, τα προτιμω well done
|
|
||||
|
||||
μην αλλάζεις θέμα γιατί μας τρέχουν τα σάλια όταν ακούμε αυτόν τον μαγικό αριθμό!!!
|
||||
|
||||
Εγώ ξέρω την Bayern TSV 1860
|
||||
|
||||
Απάντηση: Χρωματική διόρθωση υ/β φωτογραφιών
Καλησπέρα Φοίβε
Καταρχήν να σε ευχαριστήσω που αφιερώνεις τόσο χρόνο για να μοιράζεσαι μαζί μας τις γνώσεις σου για την υποβρύχια φωτογραφία. Τα post σου τα διαβάζω, και πολλές φορές οι απαντήσεις σου μου λύνουν και δικές μου απορίες. Εχω κολλήσει με την διαφορά Raw kai jpeg. Εστω, οτι κανω setting στην μηχανή μου να τραβάει σε Raw. Εχει καμιά επίπτωση στο μέγεθος μνήμης που θα καταλαμβάνουν οι φωτό στην κάρτα?(και στον υπολογιστή)? Οταν τις μεταφέρω στον υπολογιστή μου θα σώζονται μόνο ως Raw? η και ως jpeg? Τελικά ποιό ειναι το μεγάλο πλεονέκτημα της Raw φωτογραφίας? Μήπως οι διαφορές απο την επεξεργασία μιας Raw και μιας jpeg δεν ειναι ορατές απο το μέσο μάτι ? (sorry αλλα προσπαθώ να μάθω...) Συγχαρητήρια για τα post σου!!! Δημ. Αδάμης |
|
|||
|
|||
Απάντηση: RAW-format και Rύθμιση Iσορροπίας Λευκού (WB)
Δημήτρη μετέφερα την ερώτησή σου σ' αυτό εδώ το θέμα που αφορά τις διαφορές μεταξύ RAW και JPEG και την συνήθη επεξεργασία που κάνουμε στα RAW.
Νομίζω ότι οι περισσότερες ερωτήσεις σου απαντιούνται στην προηγούμενη σελίδα του θέματος. Αν τώρα σου μείνει καμμιά απορία και μπορώ να στη λύσω, εδώ είμαι
|
||||
|
||||
Λοιπόν συμπέρασμα: <αν κάνω λάθος διορθώστε>
1.Το white balance εχει νόημα μόνο για τα πρώτα 15μ, και οταν δεν χρησιμοποιούμε φλας. 2. Μπορούμε να κανουμε προχειρη ρύθμιση WB, στρέφοντας την μηχανή πρός την αμμο,(στην ανάγκη ρίχνουμε λίγο τεχνητό φώς με τον φακό μας),η κοιτώντας προς την επιφάνεια. Επίσης Θα ηθελα να ρωτήσω πόσο % παραπάνω μνήμη καταλαμβάνει μια raw φωτογραφία? (στο περίπου). Ευχαριστώ. Δημ. Αδάμης |
|
||||
|
||||
Ανάλογα με την διαύγεια του νερού ναι το WB μπορεί να ρυθμίσει αυτόματα τα χρώματα σε κάποιο βάθος. Δεν θα έλεγα μέχρι τα 15 μέτρα, αλλά 8-10 μέτρα το πολύ.
Από κει και πέρα θα πρέπει να παίξουμε με αυτό για να φέρουμε την φωτογραφία στα "σωστά" επίπεδα. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που χρησιμοποιούμε RAW (άλλος σημαντικός λόγος είναι ότι μπορούμε να πάίξουμε και +/- 2 στοπ με την έκθεση και να συνεχίσουμε να έχουμε καλά αποτελέσματα (τα 2 στοπ είναι οριακό, αλλά +/-1 είναι μιά χαρά και διορθώνει πολλά) Ρύθμιση μπορούμε να κάνουμε στρέφοντας την μηχανή προς τη άμμο ή φωτίζοντας με τον φακό, αλλά κάθε φορά θα είναι διαφορετική. Αν τραβάς raw, νομίζω ότι καλύτερο είναι να βάλεις την μηχανή σε κάποια pre-set ρύθμιση (που θα πρέπει να φτιάξεις εσύ), ανάλογα με το βάθος και τον τύπο της φωτογραφίας (δηλαδή ρηχά/μάκρο, βαθιά/μάκρο, κλπ) ή απλά να το αφήσεις στο αυτόματο. Το πόσο χώρο καταλαμβάνει στη κάρτα είναι σχετικό με τα αν είναι συμπιεσμένο ή ασυμπίεστο. Στο ασυμπίεστο μπορεί να είναι τοσα MB όσα και το MP της φωτογραφικής. Στο συμπιεσμένο υπόλόγισε 20-30% κάτω. Για παράδειγμα η Νίκον μου που είναι 6ΜΡ γράφει αρχεία μέχρι και 5ΜΒ, ενώ σε jpg ο όγκος είναι μέχρι 2-2.5ΜΒ
|
||||
|
||||
Παράθεση:
JPEG Fine 1:4 JPEG Normal 1:8 JPEG Basic 1:16
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Στη μηχανή σας, (canon G9) πιάνει γύρω στα 10-12ΜΒ ....κάντε και καμιά δοκιμή.... δεν χάλασε ο κόσμος.... & btw R.T.F.M. επιτέλους |
|
|