|
Γιατροί δεν είμαστε, αλλά ορισμένα θέματα τα συζητάμε |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
||||
|
||||
Απάντηση: Διαλυτότητα των αερίων (νόμος του Henry)
Thanx!
To site το ξέρω, αλλά νομίζω ότι υπάρχουν διαφορές με όσα αναφέρει ο Χρήστος. Η συνέχεια της κουβέντας next year Kαλή χρονιά σε όλους |
|
||||
|
||||
Καλημέρα σας και Καλή Χρονία σε όλους !
Πιθανότατα η ταύτιση επιφανειακής τάσης και ανοχής υπερκορεσμού προέρχεται, εάν λάβουμε υπόψη ότι μικροφυσαλίδες υπάρχουν στους ιστούς του σώματος ακόμα και σε πίεση 1atm (επιφάνεια της θάλασσας) , και δεν είναι μόνο αποτέλεσμα έκθεσης σε υπερβαρικό περιβάλλον (κατάδυση). Αυτές οι μικροφυσαλίδες και οι μεταβολές στην επιφανειακή τους τάση (...και κατ ΄επέκταση στο μέγεθος τους ) κατά τη διάχυση των διαφόρων αερίων, νομίζω πως μας ενδιαφέρουν στη θεωρία της αποσυμπίεσης . @tecrec Προτείνω το link που παρέθεσες να το γράψεις και εδώ http://www.scubadive.gr/forum/forumdisplay.php?f=49 . Θα ήταν αρκετά χρήσιμο. Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη dmanetakis : 01-01-12 στις 13:00. |
|
||||
|
||||
|
|
|||||
|
|||||
Παράθεση:
στην πρώτη ερώτηση απάντησε ο φίλος μας tecrec, θα προσθέσω πιο κάτω μια εικόνα για καλύτερη κατανόηση και ένα απόσπασμα από το Γερμανικό βιβλίο “TAUCHEN NOCH SICHERER”το οποίο αφορά την τάση των αερίων. Παράθεση:
Επιφανειακή τάση μερικών υγρών σε mN/m = 10−3N/m Methanol 22,60 Aceton 23,30 Benzol 28,90 Ethylenglycol 48,4 Glycerin 63,4 Νερό 80 °C 62,6 Νερό 50 °C 67,9 Νερό 20 °C 72,75 Και ένα απόσμα από το βιβλίο “TAUCHEN NOCH SICHERER” σελίδα 112 Παράθεση:
Η Τάση του αερίου Για να αποφεφθχεί στις καταδύσεις η εμφάνιση επικίνδυνων φυσαλίδων, τότε πρέπει τη λεγόμενη “Τάση του αερίου”, ή η “πίεση στο διάλυμα” όπως αλλιώς ονομάζεται, η πίεση στους ιστούς δεν πρέπει να υπερβεί την “επιτρεπόνη- ανοχή της υπέρτασης” ή την “ανοχή του υπερκορεσμού” σε σχέση με την απόλυτη πίεση. Lösungsdruck = η πίεση στο διαλύμα = η μερική πίεση του αερίου στο υγρό. Επομένως, ο όρος επιφανειακή τάση χρησιμοποιείται στις φυσικές επιστήμες, στην κατάδυση μιλάμε συνήθως για μερική πίεση (Partrial pressure) των αερίων στους ιστούς. H μερική πίεση ταυτίζεται (είναι ίδια) με την επιφανειακή τάση. Παράθεση:
Όταν πρόκειται όμως για δυο υγρά τα οποία δεν αναμειγνύονται μεταξύ τους π.χ. νερό και λάδι, ναι μεν έχει το καθένα την δική του επιφανειακή τάση, αλλά λόγω του ότι δεν αναμειγνύονται, μιλάμε πλέον για επιφανειακό όριο, ή επιφανειακή φάση (Grenzfläche oder Phasengrenze). Παράθεση:
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Χρηστος Ευθυμιου : 01-02-16 στις 18:04. |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
|
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Ταυτίζεται μόνο σε ένα σημείο, στην μέγιστη ανοχή της μερικής πίεσης. Αυτό ακριβώς το έχω περιγράψει σε προηγούμενο post, έχω γράψει ότι ταυτίζεται με την μέγιστη ανοχή της μερικης πίεσης-τάσης και όχι με την μερική πίεση - τάση, (Gasspannung). Παράθεση:
Και ένα βιντεάκι το οποίο δείχνει πολύ παραστατικά την επιφανειακή τάση ενός διαλύματος. https://www.univie.ac.at/physikwiki/...A4chenspannung Χρήστος Ευθυμίου Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Χρηστος Ευθυμιου : 01-02-16 στις 18:21. |
|
|