Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Σχετικά με την Αυτόνομη Κατάδυση > Επικίνδυνα Περιστατικά και Καταδυτικά Ατυχήματα
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο

Διαβάσατε για κάποιο καταδυτικό ατύχημα? Σας έτυχε κάποιο επικίνδυνο περιστατικό? Βάλτε στην άκρη τις ντροπές κι ας ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας για ακόμη πιο ασφαλείς καταδύσεις...

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 01-07-08, 10:27
MICHALIS MICHALIS is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: THESSALONIKI
Απάντηση: Οξυγόνο σε καταδυτικό σκάφος!!

Τυπικα φταιει το καταδυτικο , διοτι δεν μπορει να μεταθετει τις ευθυνες στα στελεχη του , ουτε και στην κακια την ωρα . Ο πελατης βλεπει την επιχειρηση και με εμπιστοσυνη σε αυτην πληρωνει για να απολαυσει τις υπηρεσιες της . Συμφωνω απολυτα με την Ζινα που δεν θελει να αποκαλυψει το καταδυτικο κεντρο στο οποιο εγινε το περιστατικο . Δεν χρειαζεται να σταυρωσουμε εμεις , αν πρεπει , θα σταυρωθουν απο μονοι τους . Ο σκοπος ειναι οπως ειπε και η Ζινα και ο Δελβ , να μαθαινουμε απο τα λαθη και να φροντιζουμε να μην ξαναγινονται . Επισης , να ξεχασουμε επιτελους τα "δεν βαριεσαι " , "ελα μωρε σε μας θα τυχει " κλπ κλπ κλπ .
Αν δειτε ελλειψεις πριν απο την βουτια , σκεφτειτε οτι αυτος ο μισοαχρηστος εξοπλισμος επιβιωσης , σχεδον αδειος απο οξυγονο , ελεεινος και τρισαθλιος , πιθανως να αποτελεσει το μοναδικο μεσον για να επιβιωσετε αν σας συμβει κατι κακο (κουφια η ωρα κλπ κλπ) . Το κακο δεν συμβαινει παντα μονον σε αλλους . Οσο και να προσεχουμε , μπορει να μας χρειαστει . Αρα να μαθουμε να απαιτουμε ως πελατες το πληρες πακετο . Προ ημερων στην Ερυθρα στο Σινα , κοντεψαν να ξεπαστρευτουν ολοι στο liveaboard απο κακο αερα , ενας παει . Μολις δειτε κατι να το αναφερετε και να απαιτησετε να αλλαξει ΠΡΙΝ πατε για βουτια .
Ελπιζω μετα απο αυτην την συζητηση , ο Παροχος αυτος να συμμορφωθει και να αλλαξει εξοπλισμο (για Ο2) , και να συζητα με το προσωπικο του τετοιες πιθανες περιπτωσεις . Ετσι γινομαστε καλυτεροι .
Επισης , περαστικα στον DM γρηγορα και χωρις επιπλοκες , να ειναι παντα καλα , αλλα να προσεχει και να παιζει με τους κανονες απο εδω και στο εξης

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη MICHALIS : 01-07-08 στις 10:42.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-07-08, 10:57
Το avatar του χρήστη epsilon
epsilon epsilon is offline

Περιοχή: Thessaloniki
Thumbs down Απάντηση: Οξυγόνο σε καταδυτικό σκάφος!!

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο MICHALIS Εμφάνιση μηνυμάτων
Τυπικα φταιει το καταδυτικο , διοτι δεν μπορει να μεταθετει τις ευθυνες στα στελεχη του , ουτε και στην κακια την ωρα . Ο πελατης βλεπει την επιχειρηση και με εμπιστοσυνη σε αυτην πληρωνει για να απολαυσει τις υπηρεσιες της . Συμφωνω απολυτα με την Ζινα που δεν θελει να αποκαλυψει το καταδυτικο κεντρο στο οποιο εγινε το περιστατικο . Δεν χρειαζεται να σταυρωσουμε εμεις , αν πρεπει , θα σταυρωθουν απο μονοι τους . Ο σκοπος ειναι οπως ειπε και η Ζινα και ο Δελβ , να μαθαινουμε απο τα λαθη και να φροντιζουμε να μην ξαναγινονται . Επισης , να ξεχασουμε επιτελους τα "δεν βαριεσαι " , "ελα μωρε σε μας θα τυχει " κλπ κλπ κλπ .
Αν δειτε ελλειψεις πριν απο την βουτια , σκεφτειτε οτι αυτος ο μισοαχρηστος εξοπλισμος επιβιωσης , σχεδον αδειος απο οξυγονο , ελεεινος και τρισαθλιος , πιθανως να αποτελεσει το μοναδικο μεσον για να επιβιωσετε αν σας συμβει κατι κακο (κουφια η ωρα κλπ κλπ) . Το κακο δεν συμβαινει παντα μονον σε αλλους . Οσο και να προσεχουμε , μπορει να μας χρειαστει . Αρα να μαθουμε να απαιτουμε ως πελατες το πληρες πακετο . Προ ημερων στην Ερυθρα στο Σινα , κοντεψαν να ξεπαστρευτουν ολοι στο liveaboard απο κακο αερα , ενας παει . Μολις δειτε κατι να το αναφερετε και να απαιτησετε να αλλαξει ΠΡΙΝ πατε για βουτια .
Ελπιζω μετα απο αυτην την συζητηση , ο Παροχος αυτος να συμμορφωθει και να αλλαξει εξοπλισμο (για Ο2) , και να συζητα με το προσωπικο του τετοιες πιθανες περιπτωσεις . Ετσι γινομαστε καλυτεροι .
Επισης , περαστικα στον DM γρηγορα και χωρις επιπλοκες , να ειναι παντα καλα , αλλα να προσεχει και να παιζει με τους κανονες απο εδω και στο εξης
100% είναι ευθύνη του καταδυτικού Μιχάλη
το βρίσκω τρομερά ανεύθυνο να ξαναβουτάει ο DM με μπουκαλάκι μπροστά στους πελάτες (δάσκαλε που δίδασκες........) να σαρώνει ότι έχει μάθει
από το "σταμάτα , σκέψου , πράξε" έως το "ξεκινάμε βουτιά με υπερβολικό έλεγχο και υπερβολική δόση ασφάλειας"
πολύ λυπηρό.........................
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-07-08, 11:24
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Α , ναι , τωρα που το σκεφτομαι , ας κανει επιτελους σωστους ελεγχους και το Λιμεναρχειο , οχι μονον για να εισπραττει , αλλα για να επιβαλλει την σωστη λειτουργια του Κατ. Κεντρου .
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-07-08, 11:49
Το avatar του χρήστη ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ is offline

Περιοχή: ΑΘΗΝΑ

οχι οχι λιμεναρχεια....μακρια οι μπαμπουλες απο μας.....εσεις οι δυτες να ρυθμισετε ποιος δουλευει και ποιος οχι.....

προσωπικα δεν χρειαζομαι κανεναν να με επιβλεπει.... μου φτανει η αμιλικτη συνειδηση μου καθε βραδυ....

Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-07-08, 11:59
Το avatar του χρήστη epsilon
epsilon epsilon is offline

Περιοχή: Thessaloniki

Παράθεση:
Α , ναι , τωρα που το σκεφτομαι , ας κανει επιτελους σωστους ελεγχους και το Λιμεναρχειο , οχι μονον για να εισπραττει , αλλα για να επιβαλλει την σωστη λειτουργια του Κατ. Κεντρου .
λιμεναρχείο?? τι είναι αυτό?? είναι η υπηρεσία που μας προσέχει??
που είναι μια μεγάλη αγκαλίτσα για μας??
στο θέμα μας, εύχομαι να μην υπάρξει άλλο τέτοιο περιστατικό,
θυμάμαι στη Χαλκιδική αρκετά και ένα-δυό θανατηφόρα και κανα δυό ακόμη με βαρειά μόνιμη αναπηρία.
Σε εμένα το μόνο που συνέβη ήταν (πριν από πολλά χρόνια) να μείνω από
αέρα στα -30 στην 4η βουτιά της καριέρας μου και να μην υπάρχει κανείς πλάι μου. Ο εκπαιδευτής του καταδυτικού "πετούσε αετό με 3 ουρές" την ώρα της βουτιάς , εγώ είχα ζευγάρι δύτη με 3 βουτιές εμπειρία,
ανέβηκα πολύ πολύ αργά , πήρα μια τζουρίτσα από το τζάκετ , τα πνευμόνια μου ήθελαν αέρα αλλά που??? τελικά τα κατάφερα να βγώ με ασφάλεια στο σκάφος , το ανέφερα στον ιδιοκτήτη ο οποίος έντρομος μου είπε....χα χα χα πόσο μαλ..κας είσαι?? πως την πάτησες??
αυτά...μόνο , φταίει η παιδεία, ο αέρας?? Δεν αναφέρω το καταδυτικό αλλά.......είναι διάσημο
Παλιά 01-07-08, 12:31
Το avatar του χρήστη geogeo
geogeo geogeo is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Ηλιούπολη

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΒΕΡΟΥΔΗΣ Εμφάνιση μηνυμάτων
οχι οχι λιμεναρχεια....μακρια οι μπαμπουλες απο μας.....εσεις οι δυτες να ρυθμισετε ποιος δουλευει και ποιος οχι.....

προσωπικα δεν χρειαζομαι κανεναν να με επιβλεπει.... μου φτανει η αμιλικτη συνειδηση μου καθε βραδυ....
Γιώργο όχι μόνο δεν αμιφβτητώ τη συνείδησή σου, αλλά αντιθέτως είμαι 100% σίγουρος για 'σένα...
Αλλά διάβασες φαντάζομαι κι αυτό ...

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο epsilon Εμφάνιση μηνυμάτων
....
Σε εμένα το μόνο που συνέβη ήταν (πριν από πολλά χρόνια) να μείνω από
αέρα στα -30 στην 4η βουτιά της καριέρας μου και να μην υπάρχει κανείς πλάι μου. Ο εκπαιδευτής του καταδυτικού "πετούσε αετό με 3 ουρές" την ώρα της βουτιάς , εγώ είχα ζευγάρι δύτη με 3 βουτιές εμπειρία
....
ανέβηκα πολύ πολύ αργά , πήρα μια τζουρίτσα από το τζάκετ , τα πνευμόνια μου ήθελαν αέρα αλλά που??? τελικά τα κατάφερα να βγώ με ασφάλεια στο σκάφος , το ανέφερα στον ιδιοκτήτη ο οποίος έντρομος μου είπε....χα χα χα πόσο μαλ..κας είσαι?? πως την πάτησες??
αυτά...μόνο , φταίει η παιδεία, ο αέρας?? Δεν αναφέρω το καταδυτικό αλλά.......είναι διάσημο
Πιστεύεις ότι ο συγκεκριμένος είχε κανένα πρόβλημα με τον ύπνο του το βράδυ;

Εγώ πάντως επειδή (εξακολουθώ να) πιστεύω ότι το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος οφείλεται στο τρόπο εκπαίδευσης - παραγωγής δυτών και ... Masters ( ... ), επαναφέρω το θέμα της εκπαίδευσης (που πάλι η Ζίνα είχε ανακινήσει ) και αντιγράφω από το link: http://www.padi.com/padi/en/kd/divemaster.aspx

το παρακάτω
Παράθεση:
  • Knowledge Development: 12 topics ranging from dive theory to assisting student divers in training
  • Prerequisites: PADI Advanced Open Water Diver (or qualifying certification from another training organization), PADI Rescue Diver (or qualifying certification from another training organization), 20 logged dives, 18 years old.
  • Minimum Number of Logged Dives: 60 for certification as PADI Divemaster
και ερωτώ:

Πως σας φαίνεται η προαπαίτηση πιστοποίησης Rescue, σε συνάρτηση με τις minimum 20 βουτιές που πρέπει να έχει για να ξεκινήσει για DM;
Αν καταλαβαίνω καλά (και αν όχι παρακαλώ να με διορθώσετε) κάποιος με 20 βουτιές όλες κι όλες, έχει πιστοποιηθεί ότι μπορεί να δώσει βοήθεια σε περιστατικό ατυχήματος.
Καταλαβαίνω καλά; Δηλαδή και πάλι πρέπει να ελπίζουμε στην συνείδηση του εκπαιδευτή του, που θα πρέπει να διακρίνει το ταλέντο από τον μέτριο ή κακό που θα χρειαστεί 100 βουτιές για να φτάσει στο ίδιο επίπεδο ...

Οπότε ας συνεχίσουμε τις ευχές, να είναι καλά ο άνθρωπος, να είναι καλά και οι άνθρωποι που βουτάνε μαζί του, να είναι καλά κι αυτοί που τον έστειλαν να συνοδεύσει ανθρώπους πιθανόν έμπειρους πιθανόν άπειρους κι ο θεός είναι μεγάλος και αν δεν προλαβείνει κι αυτός, τι στο καλό τόσοι άγιοι υπάρχουν τι κάνουν όλη μέρα αν δεν προσέχουν τους Dive Masters ();.
Παλιά 01-07-08, 12:46
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Επιπροσθετως εχω να προτεινω , υπηρεσιακο παπα σε καθε καταδυτικο , ή εστω στο σκαφος δεμενο , να μας διαβαζει πριν απο καθε βουτια που θα κανουμε και στο τελος της ημερας τρισαγιο στην απιθανη περιπτωση που δεν θα θρηνησουμε θυματα , ή , οπως στην περιπτωση του φιλου epsilon , που δεν θα βρισουνε τα θυματα τους !
Ας σκεφτουμε και λιγο σοβαρα και ας μην γενικευουμε ομως , διοτι αυτες οι περιπτωσεις ειναι πολυ πιο περιορισμενες σε αριθμο και σε ποσοστο απο οσες ηταν προ 5ετιας . Για αυτο να ευχαριστησουμε ολους τους ευσυνειδητους επαγγελματιες , οπως επισης και εμας τους ιδιους , που δεν σιωπουμε πια και απαιτουμε , τουλαχιστον αυτα που πληρωνουμε .
Ευχαριστουμε επισης τον αγνωστο ως τωρα Αγιο Καμακιο τον Εκπαιδευτη και τον Αγιο Βαριεμιο τον Τσαπατσουλη και τους ιερομαρτυρες Divemaster αυτου του κοσμου .

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη MICHALIS : 01-07-08 στις 12:53.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-07-08, 12:48
Το avatar του χρήστη neokles
neokles neokles is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Ν. Ψυχικό

Μα στο συγκεκριμένο περιστατικό δεν νομίζω ότι υπήρξε θέμα απειρίας και βουτιών. Πιθανολογώ ότι μάλλον είχε πάρα πολλες βουτιές για να τολμήσει να κάνει κάτι τέτοιο. Αν και δεν ξέρουμε αν o divemaster ήταν πιστοποιημένος από την PADI ή όχι μπορώ να πω με όλο το θάρρος και τον σεβασμό σε έναν άνθρωπο που κινδύνευσε να πεθάνει (έστω για λάθος λόγο) ότι υπήρξε υπερεκτίμηση δυνατοτήτων και έλλειψη στοιχειωδών θεωρητικών γνώσεων. Οι τελευταίες καλύπτονται απόλυτα από την θεωρία στην οποία εξετάζεται ο PADI Divemaster.

Άρα δεν έχουμε πρόβλημα προτύπων αλλά ανθρώπου ο οποίος αγνόησε
την καταδυτική θεωρία και υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-07-08, 12:57
Το avatar του χρήστη eye love scuba
eye love scuba eye love scuba is offline

Δε γνωρίζω την εμπειρία του, αλλα σε μία διαδοχική βουτιά ή επαναλληπτική με πολύ μικρό διάστημα επιφανείας, έστω και touch and go στα -45 θα έμπαινε κατά 99% στην αποσυμπίεση. Οπότε με 6ρα φιάλη δύσκολα τα πράγματα, δυστυχώς. Αυτός ο δύτης που έκανε ελεύθερη ανάδυση, έχει και deco obligation πίσω του, πέρα από το τραγικό προφίλ όσον αφορά τη δημιουργία μικροφυσσαλλίδων και τους κινδύνους εμβολής και παρ'ολίγον πνιγμού. Σε μία τέτοια περίπτωση ακόμα και ασυμπτωματικός καλό θα ήταν να πάει στο θάλαμο με free ascend και omitted deco...
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-07-08, 13:49
Το avatar του χρήστη Manta
Manta Manta is offline

Περιοχή: Κύπρος

Παράθεση:
...
Προ ημερων στην Ερυθρα στο Σινα , κοντεψαν να ξεπαστρευτουν ολοι στο liveaboard απο κακο αερα , ενας παει ...
Ασχετο με τη συζήτηση αλλά δεν ήταν στις Μαλδίβες το συμβάν? (εκτός αν υπήρξε και δεύτερο και δεν το έχω ακούσει)

Why can't I just dive more often!

http://www.postimage.org/aV2OmUL0.jpg
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 07:44.