|
Ό,τι ξέρουμε ή θέλουμε να μάθουμε για τους θαλάσσιους οργανισμούς |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
||||
|
||||
Απάντηση: Τι γνωρίζετε για αυτό;
γεια σου Γιώργο κι ευχαριστούμε για το βίντεο!
Η μικροσκοπική αυτή μέδουσα δεν σου τράβηξε τυχαία την προσοχή: είναι ένα πλάσμα διάσημο ως το μοναδικό αθάνατο ον στον πλανήτη, η περίφημη Turritopsis Βρήκα κι ένα άρθρο στα ελληνικά, δεν είναι άψογο αλλά από το ολότελα... http://troktikocy.blogspot.com/2010/...nutricula.html Γενικά αυτό τον καιρό παίζει μια απίθανη έξαρση μεδουσών (αλλά και γενικότερα όλων των οργανισμών του πλαγκτού) στα ελληνικά νερά. (Το 2ο λιμανάκι ήταν γεμάτο από τουριτόψις αλλά και πολλά ακόμα παρόμοια καλούδια την προηγούμενη Κυριακή που κόβαμε εκεί την πίτα μας -δες πχ τις φωτο του Χρήστου εδώ) Λόγω των πολλών ζεστών ημερών στη διάρκεια αυτού του χειμώνα, φαίνεται ότι η θαλάσσια άνοιξη φέτος έχει έρθει λίγο νωρίτερα από το κλασικά αναμενόμενο -πράγμα που προσθέτει πολύ ενδιαφέρουσες διαστάσεις στις βουτιές της εποχής . ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτό το μήνυμα περιέχει εσφαλμένη πληροφορία. Δείτε παρακάτω....
The fish doesn't think because the fish knows everything Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Physalia : 17-02-11 στις 13:23. |
|
||||
|
||||
Πριν λίγες ημέρες στη Βουλιαγμένη, σε σχισμή βράχου, προφυλαγμένο μέρος. Βάθος μικρό, 6-8 μέτρα θα έλεγα.
Να πω ασκίδια; Αλλά δεν βλέπω δύο ανοίγματα για είσοδο και έξοδο νερού. Καμιά ιδέα; http://outdoors.webshots.com/photo/2...41237880aVomfn B. |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Τα αβγά μιας σουπιάς, πιθανώς πάνω σε ένα ασκίδιο Microcosmus (δεν είμαι σίγουρη, έχω την εντύπωση ότι διακρίνεται ο ένας σίφωνας). ωραία φωτό Βασίλη!
|
||||
|
||||
Σε ευχαριστώ πολύ! (Τελικά όλο αυγά φωτογραφίζω τώρα τελευταία....) Ναί, ήταν γύρω από ένα ασκίδιο το οποίο είχαν καλύψει. Επειδή ήταν σχετικά μεγάλα, δεν το φανταζόμουν ότι μπορεί να είναι απλώς αυγά από κάτι μεγαλύτερο! Σε πόσες ημέρες να πάω να δώ πάλι; Θέλω να κάνω ένα 'άλμπουμ σουπιάς', από το αυγό μέχρι..., χμμμμ δεν θα το γράψω εδώ ούτε για αστείο .
Β. |
|
||||
|
||||
Και σε μια στιγμή λύνονται απορίες, ίσως ετών κι έρχονται νέες συγκλονιστικές πληροφορίες
να προστεθούν στη γνώση μας για το μεγαλείο ενός τόσο δα μικρού οργανισμού όπως η Turritopsis. Αθάνατη μέδουσα??? Μαρία σε ευχαριστώ Καταπληκτικές οι φωτογραφίες του Χρήστου Ευθυμίου και το κινηματογραφικό του Γιώργου. Τα αυγά σουπιάς που αποθανάτησε σε αυτή την πολύ ωραία φωτογραφία ο Βασίλης, μου φαίνεται, ότι είναι κολλημένα, επάνω σε ένα από καιρό νεκρό όστρακο, του γαστερόποδου μαλάκιου Vermetus Arenarius http://www.aiam.info/04/schede/mollu..._arenarius.htm http://www.flickr.com/photos/atrif/4590617731/ |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
nice point! I thank you
|
||||
|
||||
Να συμπληρώνω και μία ακόμα φωτογραφία της μέδουσας
Turritopsis nutricula όπου είδαμε και στο βίντεο του Γιώργου. D: εφηβική μορφή C: ενήλικη μορφή Για να ολοκληρωθεί ο κύκλος των πανέμορφων πλασμάτων, στην φωτογραφία που ακολουθεί απεικονίζεται η μέδουσα Oceania armada Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Χρηστος Ευθυμιου : 18-02-11 στις 09:27. |
|
||||
|
||||
Αχ αυτή η Turritopsis...
Αχ αυτή η Turritopsis, που τελικά μέχρι στιγμής μας διαφεύγει... Καταρχάς μπράβο παιδιά για τις παρατηρήσεις και τις καταγραφές σας! Είναι τέλειο να υπάρχουν τέτοια μάτια "φυσιοδιφών" απλωμένα στις θάλασσές μας, μαθαίνουμε όλοι περισσότερα! Θέλω με την ευκαιρία αυτή να σας εξομολογηθώ πόσο δύσκολη είναι τελικά η αναγνώριση θαλάσσιων οργανισμών από φωτογραφίες στο φυσικό τους περιβάλλον, μιας και όλες οι κλείδες προσδιορισμού των ειδών έχουν φτιαχτεί σε περιβάλλον παρατήρησης στο εργαστήριο και σε τέτοιο μόνο περιβάλλον μπορούν να ακολουθηθούν βήμα προς βήμα. Μικρά ανατομικά χαρακτηριστικά που δεν είναι εμφανή σε κάποια φωτογραφία μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στα είδη ή ακόμη και σε οικογένειες. Πόσο μάλιστα που είναι τόσες πολλές οι κατηγορίες των θαλάσσιων οργανισμών, που πρακτικά για να είμαστε σίγουροι για τις αναγνωρίσεις μας, θα πρέπει να συμβουλευτούμε και εξειδικευμένο στην κατηγορία οργανισμών επιστήμονα για να μας επιβεβαιώσει την αναγνώριση. Τα έχει χιλιοπεί η Μαρία, αλλά νιώθω ότι πρέπει να το θυμίσω για άλλη μια φορά σε αυτό το θέμα που αφορά στα υδρόζωα, μιας και δεν υπάρχει κάποιος εξειδικευμένος Έλληνας επιστήμονας που ασχολείται με αυτή την κατηγορία οργανισμών! Στη συγκεκριμένη περίπτωση του ζώου που βιντεοσκόπησε ο Γιώργος και φωτογράφισε ο Χρήστος, επειδή το είχα ήδη φωτογραφίσει μερικές ημέρες πριν (δεν είναι σπάνιο, κάθε χρόνο τέτοια εποχή εμφανίζεται, έχω αντίστοιχες φωτογραφίες και από πιο παλιά) και ήταν σε μεγάλη αφθονία, είχα προβληματιστεί για την αναγνώρισή του και είχα επίσης λανθασμένα καταλήξει στο γένος Turritopsis, κάτι που δε μου αναίρεσε η γνώμη πιο ειδικού από εμένα επιστήμονα που ασχολείται με το ζωοπλαγκτόν. Είναι και το ζωοπλαγκτόν τεράστια κατηγορία οργανισμών και προφανώς αν δεν έχεις ασχοληθεί με τα υδρόζωα συγκεκριμένα, δεν είσαι σε θέση να καταλάβεις το συστηματικό λάθος εκ πρώτης όψεως... Το ξανακοιτάω όμως και μου φαίνεται ότι κάτι μου είχε διαφύγει τελικά! Το λεπτό ζήτημα λοιπόν στη συγκεκριμένη αναγνώριση είναι όπως θα δείτε στα σχήματα παρακάτω (βλ. κόκκινα βέλη), ο τύπος του λεγόμενου manubrium (γαστραγγειακή κοιλότητα η όχι τόσο καλή ελληνική απόδοση). Ο τύπος του καθορίζει στην κλείδα προσδιορισμού της οικογένειας Claridae αν πρόκειται για το γένος Turritopsis ή το γένος Oceania. Στην περίπτωση λοιπόν της Turritopsis, το manubrium έχει περισσότερο άμορφο και αποτελείται από μεμβρανώδεις πτυχώσεις, ενώ στην περίπτωση της Oceania, είναι καλοσχηματισμένο με σαφές σχήμα και στιβαρή δομή. ... Για του λόγου το αληθές, παραθέτω και μερικές δικές μου φωτογραφίες που φαίνονται περισσότερες λεπτομέρειες. Χρήστο, από ότι κατάλαβα στο συλλογισμό σου, θεώρησες ότι η 1η μέδουσα σου είναι διαφορετική από τη 2η, επειδή έχουν σημαντικά διαφορετικό μήκος στα πλοκάμια τους, ωστόσο αν παρατηρήσεις, είναι το ίδιο είδος που απλά έχει μαζέψει τα πλοκάμια πάνω στο κυρίως σώμα του. ...... Oceania armata λοιπόν. Όσο για τη δυνητικά "αθάνατη" από γήρας Turritopsis, είμαι σίγουρος ότι κάπου εκεί έξω κρύβεται, αλλά δυστυχώς δεν την έχω δει/φωτογραφίσει και δεν έχω δει καμιά φωτογραφία της στο φυσικό της περιβάλλον από κάποιον άλλο φωτογράφο. Μένει να γίνει η αρχή! Υ.Γ. [1] Η Μαρία οδηγήθηκε σε λάθος αναγνώριση κυρίως εξαιτίας της συζήτησης που είχαμε όταν πριν από μερικές βδομάδες έψαχνα τις ίδιες απαντήσεις. Συγνώμη Μαρία! Υ.Γ. [2] Τελικά αναρωτιέμαι, έχει καμία σημασία για τον αυτοδύτη ποιο είδος ακριβώς απεικονίζεται στη φωτό/βίντεο του, ή αρκεί να γνωρίζει τι είναι, και εν προκειμένω "πλαγκτική μορφή υδρόζωου"? |
|
||||
|
||||
Απάντηση: Αχ αυτή η Turritopsis...
Παράθεση:
Παράθεση:
Αλλά και γενικότερα νομίζω ότι η παραπληροφόρηση είναι άσχημο πράγμα -έστω και μόνο για λόγους αρχής.... Οπότε θενκς γκραντμπλε για την επιμονή σου!
|
||||
|
||||
Απάντηση: Αχ αυτή η Turritopsis...
Παράθεση:
όσο αφορά εμένα (που είμαι παντελώς άσχετος), μου αρκεί και η γενική περιγραφή όπως λες "πλαγκτική μορφή υδρόζωου"... (είναι το ίδιο με τη μέδουσα??) έτσι κι αλλιώς δεν έχω ούτε τις γνώσεις ούτε και τη μνήμη για να θυμάμαι κάτι πιο αναλυτικό.. μου έκανε εντύπωση το μέγεθος του και η πανέμορφη κίνηση που είχε. και επειδή ήταν η πρώτη φορά που το έβλεπα και επειδή πάντα υπάρχει ο κρυφός πόθος να συλλάβουμε κάτι μοναδικό στην κάμερα μας, έπρεπε να ρωτήσω... |
|
|