|
||||
|
||||
'tech' DC Culture
Διαβάζοντας ορισμένα posts, αλλά και με αφορμή ΡΜ που λαμβάνω κατά καιρούς σκέφτηκα να μοιραστώ μερικές σκέψεις γύρω από το θέμα. Σήμερα πλέον, η συντριπτική πλειοψηφία καταδύεται με DC. Αναμφίβολα, τα μικρά αυτά γκατζετάκια μας διευκολύνουν στο να μεγιστοποιήσουμε τον χρόνο μας στο βυθό και αποτελούν ένα πολύτιμο βοήθημα. Φυσικά όπως όλα τα εργαλεία θέλουν προσοχή και σύνεση στη χρήση τους και προϋποθέτουν ότι έχεις τις απαραίτητες γνώσεις για να τα δουλέψεις σωστά.
Σχετικά πρόσφατα, έχουν κάνει την εμφάνιση τους και τα „tech diving“ DCs. Με αυτό τον όρο εννοώ μπλιμπλίκια που υποστηρίζουν πολλαπλά μίγματα και trimix. Αυτά, προορίζονται σχεδόν αποκλειστικά για καταδύσεις με ήλιο και συνεπώς σχεδόν εξ’ ορισμού καταδύσεις με αποσυμπίεση. Προσωπική μου άποψη είναι ότι τέτοια DC ανήκουν στην κατηγορία των “nice to have“ και όχι “must have” εργαλείων και είναι ίσως το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να αγοράζει κανείς. Υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις τις οποίες θα αναφέρω παρακάτω. Ας αρχίσουμε όμως με τους λόγους που ΔΕΝ τα κάνουν απαραίτητα εργαλεία για καταδύσεις
/GKAM Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη GKAM : 21-10-07 στις 19:42. |
|
||||
|
||||
Απάντηση: "tech" DC Culture
Παράθεση:
|
|
||||
|
||||
Κάτι παρόποιο σκεφτόμουν την Παρασκευή το βράδυ διαβάζοντας μια συζήτηση στο Decostop για το καινούριο μπιχλιμπίδι Liquivision X1 που φαίνεται να ταράζει τα νέρά στον χώρο.
Το βασικό πρόβλημα που έβρισκα στα DC που δεχονται και μίγματα Trimix είναι ότι οι αλγόριθμοί τους είναι διαφορετικοί απο αυτούς που χρησιμοποιώ για να προγραμματίζω τις βουτιές μου. Φαίνετια ότι αυτό το θέμα λύνεται με το συγκεκριμένο παιχνίδι. Απο την άλλη, έχεις απόλυτο δίκιο ότι οι πίνακες και το απλό ρολόι σε κάνουν πιο πειθαρχειμένο σαν δύτη μιας και μαθαίνεις να μην ξεπερνάς το βάθος που έχεις βάλει στόχο και τον χρόνο παραμονής σου. Το μόνο ( ; ; ) μειονέκτημα που βρήσκουν αρκετοί σε αυτό είναι η έλλειψη ελαστικότητας... και αν δεν πάω στα 70 που έχω προγραμματίσει και πάω στα 60 τι κάνω;; Βέβαια και στο παραπάνω έχει βρεθεί η λύση απο την DIR φιλοσοφία με το Ratio Deco, το οποίο όμως απαιτεί συγκεκριμένα αέρια. Σημαντικό για εμένα είναι να μην αλλάξει η φιλοδοφία που βουτάμε μόνο και μόνο επειδή έχουμε ένα μηχάνημα στο χέρι μας... και καλά εάν πάθει εμπλοκή στα 30μ, εάν πάθει όμως στα 80 και έχουμε βασιστεί σε αυτό γιατί άλλαξε το πρόγραμμα της βουτιάς τι κάνουμε; Προσωπικά μιλώντας, δεν νομίζω να έδινα 1000 Ευρώ για το VR3 ή το HS Explorer ή κάποιο αντίστοιχο μιας και δεν μου περισεύουν, αλλά ίσως δώσω για το Liquidvision X1 ή το καινούριο Shearwater. Και εάν σκεφτούμε ότι πολλοί δύτες δίνουν κοντά στα 1000 Ευρώ για ένα D9 που να τους λέει και πόσο αέρα έχουν στις μπουκάλες τους, το παραπάνω κόστος δεν το βρήσκω υπερβολικό για κάποιον που θέλει να κάνει "Technical" βουτιές. Πιστεύω ότι με την εξέλιξη της τεχνολογιάς, τα DC θα εξελιχθούν και άλλο και θα καλύψουν όλες τις ανάγκες
Θάνος Αγγελόπουλος Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Thanos : 21-10-07 στις 20:37. |
|
||||
|
||||
Θεωρώ την κατάδυση που βασίζεται αποκλειστικά πάνω σε DC, έστω και όταν υπάρχει δεύτερο παρόμοιο σαν εφεδρεία, οτι είναι μεγάλο ρίσκο και ανεύθυνο από μέρους του τεχνικού δύτη.
Είμαι υπέρ της κατάδυσης βάση πλάνου με χρήση δύο χρονομέτρων και δύο βαθυμέτρων. Και επειδή "shit happens" είμαι υπέρ της χρήσης εφεδρικών πλάνων. Συμφωνώ ότι το DC πρέπει να παίζει συμβουλευτικό και όχι τιον πρώτο ρόλο στην κατάδυση. Τουλάχιστον μέχρι να κατασκευαστεί ένα κομπιούτερ που θα μπορεί να μετράει μέγεθος φυσαλίδων και να τροποποιεί τον αλγόριθμο *on the fly* θα παραμείνω στα δυό μου βαθύμετρα και τα δύο μου χρονόμετρα. Τα DC τα χρησιμοποιώ σε μη-τεχνικές καταδύσεις. |
|
||||
|
||||
, αυτο ηταν το καλυτερο, μπας σε καλο σου βραδιατικα....
|
||||
|
||||
Δημήτρη, σου θυμίζω τι προέκυψε με το δικό σου VR3:
Παράθεση:
Τώρα, για τα άλλα σημεία του post θα σταθώ σε ορισμένα από τα βασικά γιατί δε νομίζω ότι έχει νόημα να παίξουμε την κολοκυθιά «έχω-δεν έχω», «κάνω – δεν κάνω», «συμφωνώ – δεν συμφωνώ» κ.λπ. για κάθε πράμα που λέμε. Το να υπολογίσεις πόσο αέριο θα χρειαστείς δεν είναι θέμα εμπειρίας. Είναι θέμα απλών υπολογισμών που μαθαίνεις να κάνεις στα πρώτα σχολεία. Τώρα αν εννοείς ότι μπαίνεις σε trimix deco dive βρίσκοντας τους όγκους «με το μάτι» αυτό είναι ξεχωριστή κουβέντα. Επίσης, το bailout στο οποίο αναφέρομαι είναι για OC και δεν έχει να κάνει με συσκευές κλειστού κυκλώματος. Εδώ μιλάω για πίνακες. Όσο για τα παραδείγματα που έδωσα, αυτό δεν έγινε για να πούμε που φταίει το DC και που ο χρήστης. Το μήνυμα είναι απλό: ότι και να κάνεις, shit happens (οι στραβές σου κάθονται). Το θέμα είναι τι κάνεις και πώς τις αντιμετωπίζεις. Μη μου πεις ότι υπάρχει έστω και μια από αυτές που δεν μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε. Αν βασιζόμουν αποκλειστικά στο DC θα είχα σημαντικό πρόβλημα στις καταδύσεις που προανέφερα. Το τελευταίο περιστατικό προφανώς δόθηκε σαν παράδειγμα προς αποφυγή. Είναι πολύ ριψοκίνδυνο, δύο δύτες να βασίζονται σε ένα trimix computer για την αποσυμπίεση τους. Σε εκείνη την κατάδυση υπήρχαν πίνακες και κακώς δεν χρησιμοποιήθηκαν. /GKAM |
|
||||
|
||||
Γιώργο, γιατί όμως τα VR3 (και τα άλλα DC αυτής της κατηγορίας) πουλάνε;;
Και μιλάμε και για OC (ανοικτού κυκλώματος/με μπουκάλες) όχι μόνο για CC (Κλειστού κυκλώματος/Rebrethers)
|
||||
|
||||
Παράθεση:
|
|
||||
|
||||
Gkam,
καταρχας επετρεψε μου να σε συγχαρω για τον υποδειγματικο τροπο αναπτυξης του Thread που ανοιξες....... Μονο μια απορια και για την περιπτωση που αναφερεται και ο Σωτος......μηπως επροκειτο οντως για προδιαθεσικο παραγοντα ή κατι αλλο ασχετο με το θεμα του DC......???
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Μη νομίζεις ότι όλοι τα βουτάνε στα 100m+ κάθε μέρα ή ότι τα σκαλίζουν για να βρουν τα προβλήματα. Ακόμα χειρότερα, υπάρχουν μερικοί που τα έχουν και δεν ξέρουν να τα δουλεύουν ή απλά δεν καταλαβαίνουν τι τους λέει το DC τους! Υπάρχουν ένα σωρό προϊόντα στην αγορά με bugs. Θες να πιάσουμε τα Windows ή οποιοδήποτε O/S ή άλλο s/w, τα Land Rover με τα λάδια τους ή τα Ιταλικά αμάξια του ’60, ’70 και ’80; Τα παραδείγματα είναι άπειρα. Για να μη περάσουμε στα rebreathers (εδώ βρήκα bug στο Megalodon σε βουτιά πισίνας) Τώρα αν αρχίσεις κουβέντα για θέματα κινδύνου, ανθρώπινων ζωών ευθυνών κ.λπ, απλά θα σε παραπέμψω στο disclaimer του κάθε κατασκευαστή. Μπορούμε να κάνουμε αλλού αυτή την κουβέντα και να αναλύσουμε λίγο και την ιστορία των VR3, HS Explorer, X1, Sharewater, HammerHead κ.α. Παράθεση:
Παράθεση:
/GKAM Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη GKAM : 21-10-07 στις 21:51. |
|
|