|
Νέα, ειδήσεις, πληροφορίες που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
||||
|
||||
Νέες ρυθμίσεις για την Αλιεία
Ευχάριστα νέα από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Νέες ρυθμίσεις για την αλιεία σύμφωνα με τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΚ) αριθ. 1967/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, της 21ης Δεκεμβρίου 2006 (θέλει acrobat) Με μια πρώτη διαγώνια ματιά, στέκομαι στο Κεφάλαιο ΙΙ, Άρθρο 4, Προστατευόμενα ενδιαιτήματα Μεταξύ αυτών: Παράθεση:
Και εις άλλα με υγεία
|
||||
|
||||
Απάντηση: Νέες ρυθμίσεις για την Αλιεία
Kαι ποιός θα οριοθετήσει τις περιοχές με ποσειδωνία. Οι ψαράδες θα ισχυρίζονται ότι εκεί που "τραβάνε" έχει λάσπη. Ακόμα και ο νόμος για τα 2-3 (δεν θυμάμαι καλά) μίλια από την ακτή δεν εφαρμόζεται. Χειμώνα - καλοκαίρι στον Πατραικό τραβάνε 200 μέτρα (και λιγότερο) από την ακτή!..
|
|
||||
|
||||
Αυτό είναι όντως το θέμα Γιώργο. Πέρα από κάποιες περιοχές NATURA στις οποίες τα λιβάδια είναι ήδη χαρτογραφημένα, το μεγαλύτερο ποσοστό στη χώρα μας (ίσως και το 90% των λιβαδιών) παραμένει στην αφάνεια. Πράγμα που σημαίνει ότι ο κανονισμός αυτός μας εξαναγκάζει στην πλήρη απογραφή (καλά, ζήσε Μάη μου θα πείτε και δίκιο θα έχετε). Αλλά κάθε τι έχει μια μικρή αρχή και παραμένω πολύ χαρούμενη που η μικρή αυτή αρχή έγινε....
(Το αν τραβάνε πάνω σε λάσπη να το πουν σε άλλους... οι δύτες έχουν δική τους άποψη για το τι υπάρχει εκεί κάτω )
|
||||
|
||||
Χαρακτηρισμένα NATURA πολλά μέρη στο νησί μας όμως τίποτα δεν γίνετε,
18.000 στρ. της περιοχής καλύπτονται από τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας ΝΗΣΟΣ ΑΜΟΡΓΟΣ (ΒΟΡΕIΟΑΝΑΤΟΛIΚΟ ΤΜΗΜΑ) ΚΑI ΝΗΣIΔΕΣ: ΨΑΛIΔΑ, ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ, ΝIΚΟΥΡIΑ, ΜIΚΡΟ ΚΑI ΜΕΓΑΛΟ ΒIΟΚΑΣΤΡΟ, ΚΡΑΜΒΟΝΗΣI, ΠΕΤΑΛIΔI(GR4220024) Η μάλλον κάτι γίνεται: Υπερβόσκηση από κοπάδια κατσίκες οι οποίες μαίνονται ελεύθερες στα βουνά και δεν αφήνουν ρίζα, ανεξέλεγκτο κυνήγι ευτυχώς όχι από Αμοργιανούς αφού δεν κατέχουν το άθλημα αλλά από άλλους οι οποίοι έρχονται κατά δεκάδες και μαζί ο καθένας έχει και πέντε σκύλους, το χειρότερο όμως Η αλιεία από τράτες που γίνετε σε μέρη χαρακτηρισμένα όπως η νήσος νικουριά δίπλα από την Αμοργό, ένα μέρος που ο βυθός κατά 90 τα εκατό περιβάλετε από λιβάδια με ιδιαίτερη ομορφιά. Πονάει η ψυχή σου να βλέπεις να τραβούν 10 μέτρα από την στεριά σε μέρος το οποίο έχεις βουτήξει αμέτρητες φορές και να σκέπτεσαι,την επόμενη φορά θα υπάρχει τίποτα να δούμε? Και τελειώνω αν δεν υπάρξει κράτος να διδάξει οικολογική παιδία η ονομασία NATURA θα μείνει μια λέξη μόνο. Παράθεση:
|
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Αν ενημερωθεί και ο υπόλοιπος κόσμος ίσως κάτι γίνει.... (Αν περιμένουμε από το κράτος την οικολογική παιδεία, μέχρι να μας τη δώσει δε θα έχει μείνει τίποτα πια να προστατέψουμε...) Ο κανονισμός μιλάει επίσης για προστασία των "ασβεστοφυκικών βυθών" (τρελή ορολογία, δεν έχω ιδέα που την ψώνισαν) δηλαδή τραγάνες και άλλους βιογενείς βυθούς (ασβεστολιθικά ροδοφύκη, κοράλλια, βρυόζωα, ασκίδια -τα λέει όλα αυτά!!).... ούτε εκεί επιτρέπεται πλέον το ψάρεμα με συρόμενα εργαλεία. Παρεμπιπτοντως, δίνει και τα επιτρεπόμενα μεγέθη αλιείας. Χρησιμότατο Νομίζω οτι έχει ενδιαφέρον να το διαβάσουμε πρώτα εμείς και στη συνέχεια να το κυκλοφορήσουμε όπως μπορούμε.....
|
|||
|
|||
Παράθεση:
Κάποιος πρέπει να ξεχωρίσει τα σημαντικά σημεία και να μας τα μεταφέρει για να μπορέσει να γίνει αυτό το κείμενο χρήσιμο - τουλάχιστον για το μέσο αυτοδύτη που δεν είναι ούτε ψαράς, ούτε περιβαλλοντολόγος, ούτε γραφειοκράτης της ΕΟΚ. Παράθεση:
Παράθεση:
(α) Ποιος θα αστυνομεύσει τις περιοχές και θα εφαρμόσει αυτές τις οδηγίες? Το Λιμενικό που τους παίρνεις τηλέφωνο ότι βρίσκεται η τράτα 500 μέτρα από την ακτή και έρχεται μόλις η τράτα φύγει? (β) Έστω ότι έχω την "καλή" πρόθεση να καταγγείλω τον παράνομο. Πως ξέρω ποιος είναι παράνομος και ποιος όχι αφού μου βάζει και εκατό εξαιρέσεις στον κανόνα? (γ) Σημαντικό κι όποιος ξέρει καλό είναι να μας το περιγράψει: Πως ξεχωρίζουμε τι είδους αλιεία κάνει κάθε καϊκι/βάρκα/αλιευτικό σκάφος? Μπορούμε να έχουμε τουλάχιστον μια χοντρική περιγραφή για: 1. Τον τύπο/μέγεθος των σκαφών 2. Πως ξεχωρίζουμε τα αλιευτικά εργαλεία που χρησιμοποιούν 3. Ποιους περιορισμούς (βάθους, απόσταση από την ακτή, μορφολογίας βυθού) έχει το καθένα? Αυτό ίσως να αποδεχτεί πραγματικά χρήσιμο και πρακτικό... Αν δεν έχουμε τουλάχιστον μια σαφή ένδειξη ότι κάποιος είναι παράνομος, δύσκολα μπαίνουμε στη διαδικασία να κάνουμε καταγγελία.
Φοίβος Βιλανάκης :: μερικές φωτογραφίες μου :: Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη fivos : 23-10-07 στις 23:16. |
|
||||
|
||||
Ας απαντήσω άμεσα σε αυτά που γνωρίζω προς το παρόν.
Οι εξαιρέσεις που αναφέρεις είναι μάλλον θετικές... μην ξεχνάμε ότι όλοι το θέλουμε το μαριδάκι μας και γενικότερα το φτηνό ψαράκι (που είναι σχεδόν πάντα φρούτο πεζότρατας πάνω από Ποσειδωνία). Αυτό που κοιτάει να κάνει ο Κανονισμός, δεν είναι το να σταματήσει το ψάρεμα αλλά να το κάνει βιώσιμο. Καλές και άγιες λοιπόν οι εξαιρέσεις με το σκεπτικό ότι εντάσσονται μέσα σε ένα ευρύτερο διαχειριστικό πλαίσιο.... Η λογική των εξαιρέσεων λέει πάνω κάτω το εξής: οι πεζοτρατάρηδες μιας εκάστοτε περιοχης (π.χ. μιας περιφέρειας) επιτρέπεται να ψαρεύουν σε έκταση Ποσειδωνίας που να μην ξεπερνάει το 1/3 όλης της περιοχής τους ενώ ταυτοχρονα όλα αυτά τα επιμέρους τρίτα των επιμέρους περιοχών δεν μπορούν να ξεπερνούν το 10% του συνόλου των λιβαδιών της χώρας. (Σε ξεμπέρδεψα τώρα ή ) Σε καμία περίπτωση δε λέω ότι ο κανονισμός αυτός είναι απλός κι εύκολος και μπορεί να εφαρμόστει από τη μια στιγμή στην άλλη. Λέω μόνο ότι θέτει τα θεμέλια μιας σωστής αρχής.... Παρεμπιπτόντως, η παράκτια αλιεία, δίχτυα και παραγάδια επιτρέπεται σχεδόν παντού.....(προσέξτε το αυτό το σημείο, θα επανέλθω κάποια στιγμή). Τώρα, για τις πεζότρατες που με απασχολούν περισσότερο και τις γνωρίζω καλύτερα, δεν ξέρω αν τις έχεις παρατηρήσει ποτέ, είναι κάτι καϊκια που καλάρουν πολύ κοντά στην ακτή δεμένα με σκοινί σε οποιοδήποτε σταθερό σημείο της (συνήθως σε βράχια), πάντα πάνω σε λιβάδια... δεν είναι τόσο καταστροφικά όσο οι τεράστιες μηχανοκίνητες τράτες αλλά δεν περνάνε και απαρατήρητα στο δύτη που θα βουτήξει στο καλαρισμένο σημείο.... Οι μηχανότρατες, πάλι, απαγορεύονται δια ροπάλου στα λιβάδια, σε τραγάνες και κοραλλιγενείς βυθούς, σε βάθη μικρότερα των 50 μέτρων και αποστάση από την ακτή μικρότερη των 3 ναυτικών μιλίων... αν όμως έχεις πολύ κοντά σου τα 80 και τα 100 όπως ο φίλος Γιώργος Καρέλας στον Κορνθιακό, είναι πολύ πιθανό να δεις τις τράτες πιο κοντά στην ακτή, χωρίς να είναι παράνομες (εκτός ίσως αν διαπιστώσεις ότι σε αυτά τα 80-100 έχεις κοράλλια....) Α και σύμφωνα με τον κανονισμό απαγορεύεται η αλιεία με μπουκάλες οξυγόνου. Υποθέτω με αέρα ή και κάνα Nitrox δε θα υπάρχει θέμα... (αμάν πια με αυτό το κόλλημα, να δω πότε θα το ξεπεράσουν....) Αυτά προς το παρόν. Αν σας μπέρδεψα πιο πολύ πείτε μου. Θα ξαναπροσπαθήσω και αύριο.... επειδή δεν είμαι και η πιο ειδική στα θέματα αλιείας γενικά, θα εκτιμούσα το όποιο input από όποιον θα ήθελε να συνεισφέρει. Θενκς!
The fish doesn't think because the fish knows everything Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Physalia : 24-10-07 στις 11:43. |
|
||||
|
||||
Ξεφεύγω λίγο από το θέμα αλλά είναι σημαντικό να δούμε τι
Συμβαίνει μέσα από παραδείγματα: Αμοργός καλοκαίρι 2007 Καΐκι που δεν θα αναφέρω από πού προερχόταν με έξι δύτες επάνω ψαρεύει βράδυ στα νερά της Νικουριάς. Όλο το βράδυ λεηλατούσαν τον βυθό από ζωντανούς οργανισμούς αλλά και από πολλά άλλα που έβρισκαν και καταλαβαίνετε φυσικά τι εννοώ. Το πρωί οι κύριοι έβγαιναν και τα πουλούσαν σε ταβέρνα του νησιού έβλεπες λοιπόν αχινούς ψάρια κάθε λογής και δυστυχώς στο ελάχιστο του μεγέθους τους, στο συγκεκριμένο μαγαζί μπορείς να φας ροφό η συναγρίδα της μερίδας τρομάρα μας. Φυσικά στο λιμεναρχείο έγιναν πολλές καταγγελίες από κόσμο που είχε για να κάνει τις διακοπές του, Το λιμεναρχείο ενήργησε φυσικά παίρνοντας τηλ την σχολή που λειτουργεί στο νησί και ρωτώντας την αν έχει βουτήξει την συγκεκριμένη μέρα και αν ήταν εκείνη που έκανε το παράνομο ψάρεμα άκουσον άκουσον, η απάντηση ήταν καλά δεν ξέρετε ποιοι είναι αυτοί που μαίνονται τόσο καιρό στα συγκεκριμένα νερά και το λιμεναρχείο είπε έλα μωρέ αυτοί σε λίγες μέρες θα φύγουν . Αμοργός καλοκαίρι 2007 Βροντές ακούγονται από την θάλασσα στα χάλαρα και στην αγία Άννα κατά τις μαρτυρίες βοσκών αλλά και ανθρώπων που δουλεύουν στο μοναστήρι της παναγίας, δυστυχώς οι βροντές δεν είναι από τον καιρό αλλά προέρχονται από συγκεκριμένο καΐκι το οποίο είναι γνωστό για τις παράνομες ενέργειες του. Σε συζητήσεις με επαγγελματίες ψαράδες από την Αμοργό μου λέγανε ότι κατακρίνουν αυτές τις περιπτώσεις και πως αυτοί που τα κάνουν είναι τόσο γνωστoί που όποτε ήθελαν τους έπιαναν. Ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε Και λυπάμαι για όσους συνειδητοποιημένους στεναχώρησα , |
|
||||
|
||||
Δημήτρη, έχω βουτήξει στη Νικουριά κι έχω ακούσει απίστευτα πράγματα για το βυθό στα Χάλαρα. Εννοείται ότι οι μαρτυρίες σου αυτές με εξοργίζουν
Η αιδαφορία των αρχών δεν είναι κάτι νέο.... Προφανώς υπάρχει κάποιος δικός τους, εσωτερικός κανονισμός..... "κάνω τα στραβά μάτια εδώ αλλά κι εσύ φροντίζεις να ξεπληρώσεις έτσι" που αν και ακούγεται απαράδεκτο εκ πρώτης, υπάρχουν περιπτώσεις που καταλήγουν και πάλι σε ένα ιδιόμορφο δικό τους πλάνο διαχείρισης.... Επειδή όμως έχουν παρέλθει οι εποχές των σοφών αλλά και των κοτζαμπάσηδων, κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουμε όλοι να συμμορφωνόμαστε. Οι ελληνικες αρχές δε θα μας πιέσουν ποτέ.... δεν έχουν κανένα λόγο να μπλέκουν με τις θαλασσινές μαφίες.... Θα μας πιέσει όμως η Ευρώπη. Και παρόλο που αυτά που ανέφερε ο Δημήτρης συμβαίνουν ανέκαθεν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν για καιρό ακόμα στις θάλασσες μας, θέλω να ξαναπώ ότι δεν είμαι αφελής, δεν είμαι υπεραισιόδοξη, απλά βρίσκω πολύ θετικό το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν κι αυτοί πλέον έχουν κι έναν ευρωπαϊκό νόμο στα χέρια τους. Δατς ολ. Δημήτρη τα Χάλαρα δεν τα φοβάμαι. Είναι πολύ άγρια από μόνα τους, θα τους συντρίψουν τη φτέρνα όλα μαζί τα παλιοτόμαρα. Το νου σου στη Νικουριά όμως.... πολύ πιο εύθραυστη, πολύ πιο εκτεθειμένη, πολύ πιο βατή.... αλλά και NATURA. Ίσως σου ακούγεται κοροϊδία αυτό (δε σε αδικώ), αλλά να θυμάσαι ότι για μια προσφυγή στην Ευρώπη η λέξη NATURA αποκτάει άλλη χροιά... Αν έχω κάτι να σου προτείνω προς το παρόν πάντως (εσένα και σε όσους έχουν την τύχη και την ευθύνη να ζουν σε παράκτιες περιοχές), δεν είναι η δράση-αντίδραση.... προτείνω να συνεχίσεις να παρακολουθείς και να καταγράφεις (φωτογραφίες, ημερομηνίες, συνδιαλέξεις). Προτείνω να συνεχίσεις να ρωτάς και να ακούς τους ψαράδες και τους λιμενικούς στους οποίους έχεις πρόσβαση. Κάποια στιγμή θα έχεις στα χέρια σου πολύτιμη πληροφορία που θα γίνει από μόνη της δύναμη εφόσον θα έχεις και τους κατάλληλους υποστηρικτές. Παίρνει καιρό να ωριμάσουν οι νέες ιδέες και οι βεβιασμένες κινήσεις δε βοηθούν. Υπομονή. Και μην ξεχνάς ότι είσαι πολύ τυχερός που ζεις σε αυτό το νησί που όλοι μας αγαπάμε έστω και από απόσταση!!
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Ο "ελεγχόμενος" να απευθύνεται σε ανώτερο ελεγκτή για να ελέγξει τον ελεγκτή επειδή δεν ελέγχει τους ελεγχόμενους και έτσι ο ελεγχόμενος να ελέγχει τους άλλους ελεγχόμενους και τον ελεγκτή. Και δυστυχώς έχεις δίκιο... |
|
|