Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο GKAM
Αν και είναι σχεδιασμένος γύρω από το πώς ο κόσμος αντιδρά σε άσχημα νέα και θλίψη, το μοντέλο έχει εφαρμογή και σε άλλα πεδία ίσως ακόμα και στην μετάβαση προς το DIR.
Ένα κοινό πρόβλημα με τον κύκλο είναι πως ορισμένοι παγιδεύονται σε μία φάση. Συνήθως αυτή της άρνησης ή της οργής.
|
OK, πιθανώς κάποιοι μη-GUE δύτες να περνούν από αυτές τις φάσεις. Όμως και GUE δύτες μπορεί να ακολουθήσουν την ίδια ακριβώς καμπύλη, όταν βρισκονται υπό σκληρή κριτική. Άλλωστε και η GUE περνάει από τις ίδιες φάσεις. Αυτές είναι φυσιολογικές αντιδράσεις. Εγώ θα διόρθωνα το σχήμα προσαρμόζοντάς το στην καταδυτική πρακτική και θα έγραφα αντί για acceptance στο τέλος, synthesis. Και εκεί είναι που η προσωπικότητα του καθενός παιζει ρόλο.(

ή

ή

ή

ή

ή

ή

ή

κοκ)
Τώρα για τα skills που αναφέρθηκαν ο NickVas και ο Thanos. Και χάρηκα που ο NickVas ανέφερε τα στοιχεία της DAN. Από τη δουλειά μου έχω μάθει ότι η προσωπική εμπειρία και πειρα είναι πολύ σημαντική, αλλά δε μου φτάνει για να υιοθετήσω κάτι χωρίς επεξεργασία, όποιος και αν είναι αυτός. Σίγουρα είναι κάποιοα skills που μπορούν να σε βγάλουν από πολύ δύσκολες καταστάσεις, τα οποία όσο πιο καλά τα κατέχεις, τόσο πιο καλά για σένα. Αλλά προσωπικά δεν εντυπωσιάζομαι με τα skills, όχι γιατί ο ίδιος τα κατέχω, καμία σχέση, αλλά θα παραθέσω το ακόλουθο παράδειγμα: Aς υποθέσουμε ότι κάποιος ασχολείται με κατι που απαιτεί μεγάλη δεξιότητα και πολύ λεπτές κινήσεις στα χέρια, με αντανακλαστικά που μπορεί να κάνουν τη διαφορά σε απειροελάχιστο κλάσμα του δευτερολέπτου. Ακούγεται λογικό, αν το βλέπεις απ΄έξω, αυτός ο άνθρωπος να εξασκηθεί ώστε ό,τι κίνηση κάνει με το δεξί του χέρι (ας υποθέσουμε ότι είναι δεξιόχειρας) να μπορεί με την ίδια ευκολία να την κάνει και με το αριστερό. Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι το 95% των ανθρώπων, δηλαδή πρακτικά όλοι, μπορούν με αρκετή εξάσκηση να τα καταφέρουν, άλλοι με λιγοτερη και άλλοι με περισσότερη προσπάθεια. Επίσης μπορώ να διαβεβαιώσω ότι το να μπορεί κανείς να κάνει με το αριστερό ότι και με το δεξί (δε λέω το αριστερό να είναι άχρηστο) στο συγκεκριμένο παράδειγμα, δεν τον κάνει πιο αποτελεσματικό, αλλά μόνο πιο φαντεζί... Αποτελεσματικός είσαι όταν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μυαλό σου και η γνώση σου για να οδηγήσεις αυτά που έμαθες στην πρακτική σου εκπαίδευση, χωρίς να είσαι υπεράνθρωπος. Επίσης έχω μαθει ότι η ευελιξία είναι κλείδί στην αποτελεσματικότητα. Το πλάνο επίσης. Έχω δει πολλούς φαντεζί τύπους να είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικοί από άλλους λιγότερο "skilled"...'Οποιος κατέχει αυτά τα "skills", είναι λογικό να τα πλασσάρει σαν ατού, αφού τα απέκτησε με κόπο. Αυτό από την άλλη δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε διαρκώς να γινόμαστε καλύτεροι. Και κάτι άλλο. Από όλους έχουμε να μάθουμε κάτι, σε όποια σχολη, οργανισμό ή oμάδα κιαν ανήκουν.