Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο eye love scuba
Αποτελεσματικός είσαι όταν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μυαλό σου και η γνώση σου για να οδηγήσεις αυτά που έμαθες στην πρακτική σου εκπαίδευση, χωρίς να είσαι υπεράνθρωπος. Επίσης έχω μαθει ότι η ευελιξία είναι κλείδί στην αποτελεσματικότητα. Το πλάνο επίσης.
|
Να σταθώ λίγο σε αυτό στο οποίο συμφωνώ 100% - well said. Σου δίνω λοιπόν ένα παράδειγμα για το πώς σχεδιάζεις μια κατάδυση Τ1. Μαθαίνεις, ανά πάσα στιγμή (και κατά τη διάρκεια της κατάδυσης εννοώ), τον τρόπο να υπολογίζεις μέσο βάθος, πόσο καταναλώνεις, πόσο σε φτάνει το αέριό σου, δλδ πόσο έχεις και πόσο να κρατήσεις για emergency, πόσο deco έχεις, πως να το κάνεις και γιατί να το κάνεις έτσι, πόσο αέριο για deco έχεις. Εάν σε παίρνει να πας λίγο βαθύτερα, εάν πρέπει να πας λίγο ρηχότερα. Όλα αυτά δυναμικά δηλ. αναπροσαρμόζονται κατά τη διάρκεια της κατάδυσης. (γι' αυτό και το DC είναι άχρηστο). Πραγματικά σου λένε ''use your brain and be intelligent underwater''. Εάν αυτό δεν ανταποκρίνεται στην έννοια που δίνεις στην αποτελεσματικότητα και την ευελιξία τότε ...
Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο eye love scuba
Έχω δει πολλούς φαντεζί τύπους να είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικοί από άλλους λιγότερο "skilled"...'Οποιος κατέχει αυτά τα "skills", είναι λογικό να τα πλασσάρει σαν ατού, αφού τα απέκτησε με κόπο.
|
Εδώ νομίζω ότι κάνεις λάθος. Σε όλους τους οργανισμούς εκπαίδευσης δίνεται βάρος στο να αποκτήσει ο μαθητής ορισμένα skills, muscle memory κτλ κτλ. Δεν είναι θέμα πλασαρίσματος. Για να γίνω πιο σαφής υπάρχουν πράγματα στα οποία πρέπει να χρησιμοποιείς το μυαλό σου και πράγματα τα οποία πρέπει να είναι αντανακλαστικά στιγμιαία, muscle memory. Η πλευστότητα (εφόσον σε αυτή αναφερθήκαμε αρχικά πριν γενικολογήσουμε για χέρια, πόδια κτλ), ανήκει στο muscle memory. Η τέλεια - ή μάλλον η όσο το δυνατόν καλύτερη - πλευστότητα ειδικά στην τεχνική κατάδυση
είναι ατού. Δηλαδή ενώ θα συμφωνήσω εν μέρει (εν μέρει λέω) με τον Γιώργο (Δελβερούδη) ότι για το ειδος του diving που κάνει ίσως είναι overkill, στην τεχνική κατάδυση όποιος πει ότι η πλευστότητα είναι ''φαντεζί'' μάλλον πάει να χαρακτηριστεί (από εμένα τουλάχιστον) ... ξέρεις να μην πω την απαγορευμένη λέξη και με συγκρίνουν με κάποιον σφίχτη... σημειωτέον δε ότι η GUE δεν λέει κάτι διαφορετικό από άλλους οργανισμούς σε αυτό. Απλά το πως και σε ποιό βαθμό το μαθαίνεις κάνει τη διαφορά... είναι σαν να συγκρίνεις εκπαίδευση σε σχολή οδηγών με εκπαίδευση στον Ιαβέρη... έχω πάει και στα δύο και μπορώ να συγκρίνω και να βγάζω τα συμεράσματά μου. Εσύ;