Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 23-10-08, 09:05
Το avatar του χρήστη Χρηστος Ευθυμιου
Χρηστος Ευθυμιου Χρηστος Ευθυμιου is offline
Μέλος ΔΣ του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Άλιμος
Απάντηση: 2μ Hose για χταπόδι

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο neokles Εμφάνιση μηνυμάτων
Αυτό το σωστό και λάθος, το hogarthian, το neoklathian κοκ μου θυμίζει την εφηβεία μου που για να είσαι σωστό «μέταλο» έπρεπε να έχεις κολλητό παντελόνι χρώματος μαύρου, μαλλί κάπως, πουκάμισο ανοιχτό, παπούτσια αρβύλες ή allstar. Αλλιώς ήσουν «φλώρος». Το ίδιο γίνεται σήμερα με τους trendy και τους emo, αλλά και με τους δύτες Ασφαλώς σε ορισμένες μορφές κατάδυσης έχουν τον λόγο που γίνονται κάπως, αλλά είπε κανείς ότι θα κάνω τεχνική κατάδυση; Για απλές open water καταδύσεις έως 30μ (40 στο τσακίρ κέφι) και το πιο extreme είναι να μπούμε και σε κάνα εύκολο ναυάγιο ή μια ευρύχωρη σπηλιά.. Δεν αλλάζω τίποτα απολύτως από το standard setup και τις standard κινήσεις που μαθαίνουν όλοι στο open water όλων των οργανισμών μόνο που στην περίπτωση που χρειαστεί έχω πιο μακρύ σωλήνα ο οποίος θα ξεδιπλωθεί με το απλό τράβηγμα.
Απομόνωσα συνειδητά αυτή τη φράση.

Παράθεση:
στην περίπτωση που χρειαστεί έχω πιο μακρύ σωλήνα ο οποίος θα ξεδιπλωθεί με το απλό τράβηγμα.
Ακριβώς εδώ εντοπίζετε και το πρόβλημα,

Ο μακρύς σωλήνας είναι εύχρηστος και ευχάριστος όταν δεν υπάρχει πανικός, σε αντίθετη περίπτωση ο κίνδυνος αυξάνει και για τους δυο αυτοδύτες κατακόρυφα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως οι αυτοδύτες που έχουν μείνει από αέρα, βρίσκεται στα πρόθυρα του πανικού και άμεσο κίνδυνο, στα κρίσιμα αυτά δευτερόλεπτα εκτός από την άμεση παροχή αέρα, χρειάζεται σωματική και οπτική επαφή, όπως σωστά κατά την γνώμη μου επισημαίνει και ο Akef, επιδρά θετικά στην ψυχολογία του διευκολύνοντας έτσι την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος, πράγμα που δεν είναι εφικτό χρησιμοποιώντας χταπόδι με 2-μετρο σωλήνα.

Επίσης υποστηρίζω την άποψη, πως πρέπει να δίνουμε τον δικό μας ρυθμιστή και εμείς οι ίδιοι να χρησιμοποιούμε το χταπόδι μας για πολλούς λόγους.

• Ακόμα και αν έχει εξασφαλίσει παροχή αέρα, ο πανικόβλητος αυτοδύτης λειτουργεί ενστικτωδώς και αναζητά την φυγή προς την επιφάνεια χωρίς να είναι σε θέση να εφαρμόσει τους κανόνες ασφαλείας που κατά τα άλλα σε κανονικές συνθήκες γνωρίζει και εφαρμόζει πολύ καλά.

• Έχοντας τον 2-μετρο σωλήνα και την τάση φυγής προς την επιφάνεια, o πανικόβλητος αυτοδύτης μέσα στον πανικό του, θα παρασύρει και μας μαζί εξουδετερώνοντας κάθε βοήθεια που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε και γινόμαστε ξαφνικά απλοί θεατές μιας βίαιης ανάδυσης μη μπορώντας να βοηθήσουμε τον συνδύτη μας, αλλά ούτε και τον εαυτό μας.

• Κινδυνεύουμε άμεσα από τα κτυπήματα των πέδιλων του που λόγω μήκους του σωλήνα θα τα έχουμε στο κεφάλι μας.

• Μετά από την παροχή αέρα άμεσα και χωρίς καθυστέρηση αφού έχουμε δώσει στον συνδύτη μας να καταλάβει πως είμαστε σε θέση να τον βοηθήσουμε, πρέπει να ελέγξουμε την πλευστότητα πρώτα του συντρόφου μας και μετά την δική μας, αποφεύγοντας έτσι μια ανεξέλεγκτη κάθοδο ή ανεξέλεγκτη άνοδο ανάλογα. Και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι εφικτό χρησιμοποιώντας χταπόδι με 2-μετρο σωλήνα.

Για τους παραπάνω λόγους και επειδή πάντα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για δύσκολα περιστατικά, προσωπικά δεν χρησιμοποιώ 2-μετρο σωλήνα για καταδύσεις αναψυχής για να είμαι σε θέση να ελέγξω και να διαχειριστώ όσο καλύτερα γίνεται ανάλογο πρόβλημα.

Στην τεχνική κατάδυση τα πράγματα είναι διαφορετικά, εκεί επιβάλλεται για άλλους λόγους και έχει αναλυθεί εκτενώς σε άλλες ενότητες.