Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Θαλάσσιο Περιβάλλον > Περιβαλλοντικά Νέα
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο

Νέα, ειδήσεις, πληροφορίες που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 29-07-08, 14:07
Το avatar του χρήστη Dimitris Galon
Dimitris Galon Dimitris Galon is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

SOS στο Αιγαίο για ψάρια-εισβολείς

Στην σημερινή Ελευθεροτυπία υπάρχει ένα άρθρο του Γιώργου Κιούση, (μάλλον ) σε συνεργασία με τον λέκτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας και μέλους του φόρουμ Γιώργου Κόκκορη.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=46464576
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 29-07-08, 14:28
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Απάντηση: SOS στο Αιγαίο για ψάρια-εισβολείς

Σε κάποιο σημείο γράφει

Παράθεση:
Κάποια από αυτά που αναπαράγονται στις ελληνικές θάλασσες έχουν οικονομικές και οικολογικές επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου, όπως το μπαρμπούνι της Ανατολής ή λοχίας (Upeneus moluccensis).....
Ξέρει κανείς το γιατί;
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 29-07-08, 14:42
Το avatar του χρήστη Zin
Zin Zin is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

αναφέρει οτι πρόκειτε για "μη εμπορικά ξενικά είδη"..

αν ζει εις βαρος του μεσογειακού μπαρμπουνιου ευκολα βλέπει κάποιος τις οικονομικές και οικολογικές επιπτώσεις..

(λεω εγω τώρα.. )

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Zin : 29-07-08 στις 14:45.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 29-07-08, 15:35
Το avatar του χρήστη D.Poursanidis
D.Poursanidis D.Poursanidis is offline

Περιοχή: Ελλαδα!!!

Καλημέρα σας,

Όντως το μπαρμπούνι "λοχίας" από κουβέντες ψαράδων (που έτυχε να είμαι μπροστά στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης) φαίνεται πως έχει την δυνατότητα να εκτοπίζει(?) τα άλλα είδη μπαρμπουνιών.
Και λέω απ'ο κουβέντες ψαράδων, διότι είναι αυτοί που καταλαβαίνουν την διαφορά στα αλιεύματα τους........αρά και στην τσέπη τους...
Παλιά 29-07-08, 15:35
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Αντιγράφω από το Fishbase

Παράθεση:
Importance: fisheries: commercial; price category: high;
http://www.fishbase.org/Summary/Spec...ry.php?id=4444
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 29-07-08, 15:52
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα

Κι εγώ ταυτίζομαι με τις απορίες του Δημήτρη (Γκαλών).
Τα περισσότερα από τα είδη που καταφθάνουν, είναι είδη που θα μπορούσαμε όντως να εκμεταλλευθούμε εμπορικά. Ακόμα και ο λαγοκέφαλος όπως έχουμε ξαναπεί χρυσοπληρώνεται στους εξιδικευμένους σεφ. Ας πάει και κανένας δικός μας στην Ιαπωνία για μεταπτυχιακό -να σπάσουμε και το μονοπώλιο των σεισμολόγων....

Υποψιάζομαι ότι το όλο στόρυ έχει να κάνει περισσότερο με την αδράνεια της αγοράς. Δηλαδή -άσχετα με το γεγονός ότι είναι όντως εδώδιμα- μέχρι να φτασουμε να πειστεί ο καταναλωτής που δεν έχει μάθει να αγοράζει και να μαγειρεύει τα συγκεκριμένα είδη, θα χρειαστεί ένα ικανό διάστημα μέσα στο οποίο τα εξωτικά εδέσματα θα μένουν στα τελάρα.
(Αλήθεια, εχετε ποτέ δοκιμάσει να πείσετε κάποιον πρωτάρη να φάει σούσι λέγοντάς του τι ακριβώς είναι; )

Πρόσφατα ένας συνάδελφος προσπαθούσε να πείσει πελοποννήσιους ψαράδες ότι ο Γερμανός όχι μόνο τρώγεται αλλά είναι και εκλεκτός μεζές....
Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

Εγώ θα ήθελα (ακόμα μια φορά) να υποστηρίξω τη δική μου και ίσως ρηξικέλυθη άποψη ότι ευτυχώς που έρχονται και νέα είδη γιατί αλλιώς θα καταλήγαμε στην κακαβιά με καλόγρια, χάνους και γύλους (έτσι όπως τα έχουμε κάνει δηλαδή τα πράγματα)

Τι τα θες, πάντα οι δόλιοι οι μετανάστες την πληρώνουν στο τέλος.....
Παλιά 30-07-08, 08:09
MICHALIS MICHALIS is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: THESSALONIKI

Μηπως λεω εγω , ψαχνει κανεις να τα αναπαραγει σε αιχμαλωσια ? Εμαθα τελευταια την απαραδεκτη ειδηση οτι θα μεινουν λιγα μιλια θαλασσιας περιοχης χωρις ιχθυοτροφεια . ΚΑΚΩΣ , να τα γεμισουμε κι αυτα , οοοχι απο απληστια , αλλα για το καλο της πατριδας (ποιανων πατριδα αληθεια?)
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 30-07-08, 09:02
Το avatar του χρήστη D.Poursanidis
D.Poursanidis D.Poursanidis is offline

Περιοχή: Ελλαδα!!!

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Physalia Εμφάνιση μηνυμάτων
Κι εγώ ταυτίζομαι με τις απορίες του Δημήτρη (Γκαλών).
Τα περισσότερα από τα είδη που καταφθάνουν, είναι είδη που θα μπορούσαμε όντως να εκμεταλλευθούμε εμπορικά. Ακόμα και ο λαγοκέφαλος όπως έχουμε ξαναπεί χρυσοπληρώνεται στους εξιδικευμένους σεφ. Ας πάει και κανένας δικός μας στην Ιαπωνία για μεταπτυχιακό -να σπάσουμε και το μονοπώλιο των σεισμολόγων....

Υποψιάζομαι ότι το όλο στόρυ έχει να κάνει περισσότερο με την αδράνεια της αγοράς. Δηλαδή -άσχετα με το γεγονός ότι είναι όντως εδώδιμα- μέχρι να φτασουμε να πειστεί ο καταναλωτής που δεν έχει μάθει να αγοράζει και να μαγειρεύει τα συγκεκριμένα είδη, θα χρειαστεί ένα ικανό διάστημα μέσα στο οποίο τα εξωτικά εδέσματα θα μένουν στα τελάρα.
(Αλήθεια, εχετε ποτέ δοκιμάσει να πείσετε κάποιον πρωτάρη να φάει σούσι λέγοντάς του τι ακριβώς είναι; )

Πρόσφατα ένας συνάδελφος προσπαθούσε να πείσει πελοποννήσιους ψαράδες ότι ο Γερμανός όχι μόνο τρώγεται αλλά είναι και εκλεκτός μεζές....
Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.

Εγώ θα ήθελα (ακόμα μια φορά) να υποστηρίξω τη δική μου και ίσως ρηξικέλυθη άποψη ότι ευτυχώς που έρχονται και νέα είδη γιατί αλλιώς θα καταλήγαμε στην κακαβιά με καλόγρια, χάνους και γύλους (έτσι όπως τα έχουμε κάνει δηλαδή τα πράγματα)

Τι τα θες, πάντα οι δόλιοι οι μετανάστες την πληρώνουν στο τέλος.....
Είναι σαν τις πατάτες που έφερε ο Καποδίστριας, οι Έλληνες δεν ήθελαν να τις πλησιάσουν, αλλά μόλις έβαλε φρουρούς αμέσως ο πονηρός Έλληνας πηγε και τις έκλεψε, πιστεύοντας πως είναι κάτι πολύτιμο...
Παλιά 05-08-08, 18:55
Giorgos_Kokkoris Giorgos_Kokkoris is offline

Αγαπητοί φίλοι,
επιτρέψτε μου για άλλη μια φορά να διευκρινίσω κάποιες απόψεις που εμφανίστηκαν στο άρθρο υπό συζήτηση και να εκφράσω τη γνώμη μου για κάποια θέματα που ανέκυψαν στη συζήτησή σας.
Είναι αλήθεια ότι το επιστημονικό αντικείμενο invasion biology έχει αναπτυχθεί με μια ορολογία, φρασεολογία και ρητορική που είναι κάπως ξενοφοβικού τύπου. Αυτό έχει διαπιστωθεί τελευταία αλλά πρακτικές 30 ετών δύσκολα αλλάζουν. Εγώ βέβαια πιστεύω πως οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται σε αυτή την ορολογία αν και έχουν κάποια βάση είναι μάλλον "αμερικανιές" που έχουν να κάνουν με την παράδοση του πολιτικά ορθού (politically correct) στις ΗΠΑ.
Τώρα στην ουσία:
Γιατί δε θέλουμε εισβολείς στα οικοσυστήματά μας; Οι εισβολές και εισαγωγές ειδών, και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα έχουν σαν αποτέλεσμα την ομογενοποίηση των συστημάτων. Σε κάποιες δεκαετίες, η Ανατολική Μεσόγειος θα μοιάζει αρκετά με την Ερυθρά Θάλασσα όσον αφορά στην χλωριδική και πανιδική σύνθεση. Είναι αυτό κακό; Εγώ προτιμώ τη διαφορετικότητα αλλά άλλοι πιθανόν έχουν άλλη αντίληψη. Πάντως αν περπατήσει κανείς στην ύπαιθρο στη Νέα Ζηλανδία ή στη Χαβάη νομίζει ότι βρίσκεται στη Μεγάλη Βρετανία!!! Πολλά φυτά και πουλιά έχουν μεταφερθεί εκεί από τους αποίκους.
Από την άλλη μεριά η βιβλιογραφία βρίθει αναφορών για οικονομικές και οικολογικές επιπτώσεις εισβολέων. Οι οικολογικές μπορεί να είναι μέσω ανταγωνισμού με γηγενή είδη, μέσω θήρευσης γηγενών ειδών κ.λπ. Π.χ. το zebra mussel Dreissena polymorpha έχει προκαλέσει τεράστιες οικονομικές και οικολογικές επιπτώσεις στις Μεγάλες Λίμνες αλλά και στο υπόλοιπο σύστημα των καναλιών των ΗΠΑ. Μπορώ να συνεχίσω με παραδείγματα αλλά μπορείτε και μόνοι σας να δείτε ορισμένα από αυτά στο booklet που μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.iucn.org/places/medoffice...es_booklet.pdf. Η Caulerpa taxifolia είναι ένα παράδειγμα επίσης γνωστό σε όλους μας.
Τώρα από την άλλη πλευρά, πράγματι κάποιοι από τους εισβολείς μπορεί να γίνουν εμπορικά είδη στη χώρα μας. Αυτό θα αργήσει γιατί πρώτα θα πρέπει να αναπτύξουν εμπορικά εκμεταλλεύσιμους πληθυσμούς και ταυτόχρονα να πειστούν οι συμπατριώτες μας να τα δοκιμάσουν...
Ευχαριστώ για το χρόνο σας και θα χαρώ να συνεισφέρω περισσότερα αν υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον.
Γιώργος
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 05-08-08, 19:16
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ

Περιοχή: Αθήνα

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Giorgos_Kokkoris Εμφάνιση μηνυμάτων
Αγαπητοί φίλοι,
επιτρέψτε μου για άλλη μια φορά να διευκρινίσω κάποιες απόψεις που εμφανίστηκαν στο άρθρο υπό συζήτηση και να εκφράσω τη γνώμη μου για κάποια θέματα που ανέκυψαν στη συζήτησή σας.
Είναι αλήθεια ότι το επιστημονικό αντικείμενο invasion biology έχει αναπτυχθεί με μια ορολογία, φρασεολογία και ρητορική που είναι κάπως ξενοφοβικού τύπου. Αυτό έχει διαπιστωθεί τελευταία αλλά πρακτικές 30 ετών δύσκολα αλλάζουν. Εγώ βέβαια πιστεύω πως οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται σε αυτή την ορολογία αν και έχουν κάποια βάση είναι μάλλον "αμερικανιές" που έχουν να κάνουν με την παράδοση του πολιτικά ορθού (politically correct) στις ΗΠΑ.
Τώρα στην ουσία:
Γιατί δε θέλουμε εισβολείς στα οικοσυστήματά μας; Οι εισβολές και εισαγωγές ειδών, και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα έχουν σαν αποτέλεσμα την ομογενοποίηση των συστημάτων. Σε κάποιες δεκαετίες, η Ανατολική Μεσόγειος θα μοιάζει αρκετά με την Ερυθρά Θάλασσα όσον αφορά στην χλωριδική και πανιδική σύνθεση. Είναι αυτό κακό; Εγώ προτιμώ τη διαφορετικότητα αλλά άλλοι πιθανόν έχουν άλλη αντίληψη. Πάντως αν περπατήσει κανείς στην ύπαιθρο στη Νέα Ζηλανδία ή στη Χαβάη νομίζει ότι βρίσκεται στη Μεγάλη Βρετανία!!! Πολλά φυτά και πουλιά έχουν μεταφερθεί εκεί από τους αποίκους.
Από την άλλη μεριά η βιβλιογραφία βρίθει αναφορών για οικονομικές και οικολογικές επιπτώσεις εισβολέων. Οι οικολογικές μπορεί να είναι μέσω ανταγωνισμού με γηγενή είδη, μέσω θήρευσης γηγενών ειδών κ.λπ. Π.χ. το zebra mussel Dreissena polymorpha έχει προκαλέσει τεράστιες οικονομικές και οικολογικές επιπτώσεις στις Μεγάλες Λίμνες αλλά και στο υπόλοιπο σύστημα των καναλιών των ΗΠΑ. Μπορώ να συνεχίσω με παραδείγματα αλλά μπορείτε και μόνοι σας να δείτε ορισμένα από αυτά στο booklet που μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.iucn.org/places/medoffice...es_booklet.pdf. Η Caulerpa taxifolia είναι ένα παράδειγμα επίσης γνωστό σε όλους μας.
Τώρα από την άλλη πλευρά, πράγματι κάποιοι από τους εισβολείς μπορεί να γίνουν εμπορικά είδη στη χώρα μας. Αυτό θα αργήσει γιατί πρώτα θα πρέπει να αναπτύξουν εμπορικά εκμεταλλεύσιμους πληθυσμούς και ταυτόχρονα να πειστούν οι συμπατριώτες μας να τα δοκιμάσουν...
Ευχαριστώ για το χρόνο σας και θα χαρώ να συνεισφέρω περισσότερα αν υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον.
Γιώργος
thx!

Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump

Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 15:34.