Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Καταδυτικός Εξοπλισμός > Άλλος εξοπλισμός
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο

Στολές, μάσκες, βατραχοπέδιλα, φακοί, μαχαίρια, πυξίδες... - όλο αυτό το αναγκαίο κακό που κάνει τους κατοίκους του βυθού να μας κοιτάνε με απορία

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 08-10-08, 15:43
Το avatar του χρήστη Manta
Manta Manta is offline
 
Εγγραφή: 03-07-2007
Περιοχή: Κύπρος
Μηνύματα: 541
Απάντηση: Χημικό φως Cyalum και Τοξικότητα

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο dimitri Εμφάνιση μηνυμάτων
Γενικά τα strobe είναι ευκολότερο να τα προσέξεις από ένα σταθερό φώς (ακόμα και πίσω από βράχο να είναι βλέπεις την αυξομείωση του φωτισμού)

Τώρα το κατα πόσο είναι ενοχλητικό να έχεις κάποιον δύτη δίπλα σου που αναβοσβήνει σαν χριστουγενιάτικο λαμπάκι αυτο είνα άλλη ιστορία
Πράγματι είναι πολύ ενοχλητικό γι' αυτό και δεν το αναβώ μέσα στο νερό.
__________________
The happiness of the bee and the dolphin is to exist. For man it is to know that and to wonder at it.”
Jacques Cousteau

Why can't I just dive more often!

http://www.postimage.org/aV2OmUL0.jpg
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 08-10-08, 16:15
Το avatar του χρήστη eye love scuba
eye love scuba eye love scuba is offline
 
Εγγραφή: 30-11-2007
Μηνύματα: 482
Απάντηση: Χημικό φως Cyalum και Τοξικότητα

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο Manta Εμφάνιση μηνυμάτων
Πράγματι είναι πολύ ενοχλητικό γι' αυτό και δεν το αναβώ μέσα στο νερό.
Eγώ έχω ένα strobe stick και ένα strobe της scubapro. Το stick δεν είναι πολύ δυνατό και δεν ενόχλεί. Το strobe της scubapro είναι πολύ δυνατο, οπότε καλό είναι να το φορά ο τελευταίος της ομάδας. αλλά από ότι έχω ακούσει από όσους ήταν έξω από το νερό όσο κάναμε κατάδυση, μπορούσαν να μας παρακολουθούν με απο το strobe
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 08-10-08, 17:07
ΘΩΚΤΑΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΘΩΚΤΑΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ is offline
 
Εγγραφή: 16-03-2008
Περιοχή: ΓΛΥΦΑΔΑ
Μηνύματα: 216
Απάντηση: Χημικό φως Cyalum και Τοξικότητα

Παράθεση:
Οταν σε σπανια περιπτωση σβησουν οι φακοι σου (μπαταριες ή φορτιστης ειναι αυτο) να εχεις μια πηγη φωτος επανω σου.
Επισης παρε την περιπτωση οπου θα παρασυρθεις χωρις να μπορουν να σε εντοπισουν αρκετη ωρα. Τοτε ο φακος μπορει να παραδωσει πνευμα, ενω ενα cyalume κραταει !
Οπως και να 'χει ειναι ενα ακομα μεσο ασφαλειας την νυχτα.





Εμείς χρησιμοποιούμε ένα φλασερ στην σημαδούρα (επιφάνεια, διότι η σημαδούρα δεν φωτίζετε την νύχτα) και ένα φλασερ "STROBE" κάτω από το σκάφος (κρεμασμένο με σκοινί ώστε να βλέπουν οι αυτοδύτες που θα επιστρέψουν. Το σκάφος είναι αγκυροβολημένο).

Σε κάθε αυτοδύτη στην φιάλη (στην πίσω πλευρά στον λαιμό τις φιάλης) τοποθετούμε από ένα στικ χημικού φωτισμού cyalume με πλαστικό σύνδεσμο (ται ραπ). Όταν οι αυτοδύτες αναδυθούν και έχουν σβήσει τους φακούς στην επιφάνεια, αυτό που βλέπουμε από το σκάφος είναι τα στικ cyalume που είναι πράσινα, διευκολύνει πολύ στον εντοπισμό ιδιαίτερα χρήσιμο για λόγους ασφαλείας ειδικά αν αναδυθεί κάποιος ξαφνικά χωρίς φως μακριά από το σκάφος.

Το να είσαι στο σκάφος βράδυ από την μια είναι εντυπωσιακό βλέποντας τους χρωματισμούς που δημιουργούν οι φακοί από την άλλη πλευρά είναι αγχωτικό διότι δεν έχεις εικόνα στην γύρω περιοχή. Όλα έχουν όμως τη ομορφιά τους και ειδικά όταν βλέπεις χαμογελαστές φυσιογνωμίες στην επιφάνεια κατά το τέλος της κατάδυσης.
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 08-10-08, 21:14
Το avatar του χρήστη Σώτος Χριστοδούλου
Σώτος Χριστοδούλου Σώτος Χριστοδούλου is offline
 
Εγγραφή: 05-06-2007
Περιοχή: Κύπρος
Μηνύματα: 630
Απάντηση: Χημικό φως Cyalum και Τοξικότητα

Θα με ενδιέφερε αν έχει κανείς να προτείνει κάποιες παραπομπές ή βιβλιογραφικές αναφορές που να στηρίζουν την τοξικότητα των φθοριζουσων χρωστικών που χρησιμοποιούνται στα συγκεκριμένα προιόντα.

Αν κάνω ένα πρόχειρο συλλογισμό θα έλεγα ότι μέσα στο υγρό μίγμα των εντυπωσιακών κατά τα άλλα χημικών φωτιστικών υπάρχουν κάποια δηλητήτια οπότε είναι επικίνδυνα. Πόσο σωστό όμως είναι αυτό? Αν δεχτούμε ότι τα cyalume είναι επικίνδυνα τότε ούτε τα strobe light πρέπει να χρησιμοποιούμε. Γιατί απλώς με την ίδια λογική και αυτά είναι επικίνδυνα. Μήπως δηλαδή αν ανοίξουμε μια μπαταρία και φάμε το περιεχώμενο θα τη βγάλουμε καθαρή?

Ποιοί είναι οι κίνδυνοι από τη φαινόλη που παράγεται σαν παραπροιόν μέσα στα χημικά φωτιστικά? Η φαινόλη είναι ένα οξύ και είναι διαβρωτικό υλικό αλλά επίσης είναι και συστηματικό δηλητήριο. Αν δηλαδή εισπνεύσει κανείς ατμούς φαινόλης ή αν τη φάει τότε έχει πρόβλημα. Είναι οξύ και πιθανόν να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό και διάβρωση στους βλεννογόνους. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου που επίσης παράγεται σαν παραπροιόν της αντίδρασης δεν προκαλεί και σπουδαία πράγματα οπότε δεν με απασχολεί σαν κίνδυνος. Οι χρωστικές δεν γνωρίζω να είναι οι μόνες με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο άνθρωπος επί καθημερινής βάσης και δεν ξέρω αν υπάρχει καμία μελέτη που να δείχνει κάτι ιδιαίτερο για αυτές τις συγκεκριμένες χρωστικές (παράγωγα διφαινυλανθρακενίου και ροδαμίνες).

Έχω σκεφτεί λοιπόν έτσι από ένα πρόχειρο υπολογισμό ότι τα cyalume είναι σε κλειστό περιέκτη και μόνο από ατύχημα μπορεί το περιεχώμενο να χυθεί. Επίσης πρέπει κανείς να θέλει να κάνει ζημιά στον εαυτό του για να κάτσει να φάει ή να εισπνεύσει το χρωματιστό υγρό. Το πολύ πολύ να χυθούν κάποιες σταγόνες πάνω στο δέρμα του σε ένα ατυχές συμβάν και να το πλύνει με νεράκι και πιθανότατα δεν θα έχει καμία συνέπεια. Δεν είναι γνωστό ότι οι ουσίες που περιέχονται στο cyalume διαπερνούν το πλαστικό και δεν γνωρίζω πολλές περιπτώσεις που σπάσανε αυτά τα πράγματα χωρίς κάποιος να προσπαθήσει πολύ να τα σπάσει.

BTW επειδή ο γιός μου κάποτε κοιμάτε με 2-3 τέτοια δίπλα στο μαξιλάρι του επειδή του αρέσει ο φοσφοριζέ φωτισμός, θα ήθελα να μάθω περισσότερα για την τοξικότητά τους!
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 08-10-08, 22:49
Το avatar του χρήστη Physalia
Physalia Physalia is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 29-01-2007
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 5.525
Απάντηση: Χημικό φως Cyalum και Τοξικότητα

Σώτο, δε νομίζω ότι τίθεται θέμα τοξικότητας όταν το Cyalume βρίσκεται στο πλαστικό του φιαλίδιο....Φυσικά και δε θα πάθει κάτι ο γιος σου απλά ακουμπώντας το, αν ήταν έτσι θα είχε απαγορευτεί...

Από τη Wiki
Παράθεση:
Dangers

Glow sticks contain hydrogen peroxide, and phenol is produced as a by-product. Therefore, it is advisable to keep the mixture away from skin, and to prevent accidental ingestion, if the glow stick case splits or breaks. If spilled on skin, the chemicals could cause slight skin irritation or, in extreme circumstances, cause vomiting and nausea. However, many ravers will cut or break open a glow stick and apply the glowing solution directly to bare skin in order to make their bodies glow. It has been said that glow stick chemicals cause cancer,[8] although no research has suggested that they might. Also it is wise to avoid all contact with thin membranes such as the eye or nasal area. Despite reports to the contrary, it is not safe to smoke or ingest glowing phenol, and it will not produce any drug-like effects. The fluid contained in glow sticks can also dissolve some types of plastic.
Wash with soap and water if liquid comes in contact with the skin. Flush eyes immediately with cool water if liquid comes in contact with the eyes. Some of the chemicals in glow sticks are flammable.
Δεν το πετάμε όπου βρούμε γιατί απλά με τον καιρό το φιαλίδιο θα αποσυντεθεί και το υγρό θα σκορπίσει στο περιβάλλον...
Υπάρχει κανένας λόγος να πειραματιζόμαστε;;
__________________
The fish doesn't think because the fish knows everything
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα



Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 03:32.


Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.