Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Σχετικά με την Αυτόνομη Κατάδυση > Ιστορία της Αυτόνομης Κατάδυσης
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο

Ιστορικά στοιχεία από τη γέννηση της αυτόνομης κατάδυσης μέχρι σήμερα

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 03-05-09, 21:40
Το avatar του χρήστη dimkar
dimkar dimkar is offline
 
Εγγραφή: 24-09-2008
Μηνύματα: 170
Συμμετοχή σπηλαιοδύτη σε διάσωση

Καλησπέρα.

Ένα νέο quiz λοιπόν μιας και από ότι φαίνεται βρισίδια δεν άκουσα για το προηγούμενο, αλλά ίσα ίσα δύο καλές κουβέντες μου γράψατε...

Παραβιάζω λοιπόν την υπόσχεση μου για την μακρύτερη χωρίς ανάδυση σπηλαιοκατάδυση και βάζω ένα, δυσκολότερο ερώτημα: ποιός σπηλαιοδύτης συμμετείχε (με καθοριστικό μάλιστα τρόπο) σε διάσωση;

Δημήτρης

ΥΓ: Δυσκολότερο ερώτημα; για να δούμε...
__________________
Ανοικτό Σπηλαιολογικό Εγχειρίδιο: απλά, προσθέστε τη σπηλιά!

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη dimkar : 04-05-09 στις 10:56. Αιτία: Ορθογραφικό λάθος
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 03-05-09, 23:37
Το avatar του χρήστη geogeo
geogeo geogeo is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 06-06-2007
Περιοχή: Ηλιούπολη
Μηνύματα: 6.155
Απάντηση: Quiz: Συμμετοχή σπηλαιοδύτη σε διάσωση

Εχω διαβάσει για διάσωση εγκλωβισμένων ατόμων σε σπήλαιο στην Κρήτη (δεν θυμάμαι το όνομα του σπηλαίου), στην οποία συμμετείχε ο Νίκος Μητσάκης.

Σωστά?
__________________
Γιώργος Κυπραίος
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 04-05-09, 15:19
Το avatar του χρήστη dimkar
dimkar dimkar is offline
 
Εγγραφή: 24-09-2008
Μηνύματα: 170
Απάντηση: Quiz: Συμμετοχή σπηλαιοδύτη σε διάσωση

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο geogeo Εμφάνιση μηνυμάτων
Εχω διαβάσει για διάσωση εγκλωβισμένων ατόμων σε σπήλαιο στην Κρήτη
Σωστά!

Παράθεση:
(δεν θυμάμαι το όνομα του σπηλαίου),
Ελάτε κύριε μου, προσπαθήστε λίγο ακόμη...

Παράθεση:
στην οποία συμμετείχε ο Νίκος Μητσάκης.
Συμμετείχε, αλλά δεν ήταν ο σπηλαιοδύτης που ζητάμε.

Παράθεση:

Σωστά?
Εν μέρει...

Άντε ξαναδοκιμάστε!!!

Δημήτρης
__________________
Ανοικτό Σπηλαιολογικό Εγχειρίδιο: απλά, προσθέστε τη σπηλιά!
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 05-05-09, 08:35
Το avatar του χρήστη geogeo
geogeo geogeo is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 06-06-2007
Περιοχή: Ηλιούπολη
Μηνύματα: 6.155
Απάντηση: Quiz: Συμμετοχή σπηλαιοδύτη σε διάσωση

άντε το ρίξαμε στο ψάξιμο ...

Εφόσον μιλάμε γι' αυτή την διάσωση, αντιγράφω από εδώ:

Παράθεση:
... Τότε δοκίμασε να καταδυθεί ο Γιάννης Σπίνος με έναν ιδιαίτερο δικό του τρόπο σπηλαιοκατάδυσης. Με την μοναδική μπουκάλα στο χέρι προσπάθησε να καταδυθεί αλλά το σιφώνι ήταν αρκετά στενό και δεν μπόρεσε να περάσει.
...

Τρίτη απόγευμα. Τα νερά στο σιφόνι είχαν ήδη κατέβει και ο Γιάννης Σπίνος έκανε ακόμα μία προσπάθεια να καταδυθεί. Μετά από επίπονη προσπάθεια, κατάφερε να περάσει φτάνοντας στην άλλη αίθουσα. Η αγωνία από την μεριά μας ήταν στο κατακόρυφο, όσο περνούσε η ώρα και ο Γιάννης δεν επέστρεφε. Ύστερα από 20 λεπτά επέστρεψε φέρνοντας μαζί του και το χαρμόσυνο νέο. Ήταν και οι τρεις καλά στην υγεία τους και ψύχραιμοι. Απλά ήταν λίγο καταπονημένοι από την πολυήμερη παραμονή τους.

...
Σωστά?
__________________
Γιώργος Κυπραίος
Απάντηση με παράθεση
  #5  
Παλιά 05-05-09, 08:54
Το avatar του χρήστη dimkar
dimkar dimkar is offline
 
Εγγραφή: 24-09-2008
Μηνύματα: 170
Απάντηση: Quiz: Συμμετοχή σπηλαιοδύτη σε διάσωση

Καλημέρα.

Να το πάρει το ποτάμι; Να το πάρει...

Ξεκινάω με την ιστορία όπως καταγράφηκε εδώ:

Παράθεση:
Μάχη με τα στοιχεία της φύσης αλλά και τον χρόνο έδιναν και χθες τα σωστικά συνεργεία στο σπήλαιο του Σάρχου στο Hράκλειο Kρήτης για τον εντοπισμό και τη διάσωση των σπηλαιολόγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο εσωτερικό του, από το περασμένο Σάββατο. H μοναδική –και ακόμα πιο δυσάρεστη– εξέλιξη ήταν ότι στους δύο αγνοούμενους μάλλον προστίθεται και τρίτος, μια Pωσίδα σπηλαιολόγος, η οποία δεν έχει δώσει σημεία ζωής τις τελευταίες ημέρες.

H νέα αυτή εξέλιξη ήρθε χθες να ανατρέψει τα δεδομένα για τα συνεργεία διάσωσης. Στους δύο αγνοούμενους, τον 35χρονο Μεθόδιο Ψωμά και την 30χρονη Χρυσούλα Μαυρόκωστα, προστέθηκε και μία Ρωσίδα, η Βικτώρια Ντουκμάσοβα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σπηλαιολογικής Εταιρείας Κρήτης κ. Νώντα Γκιουζέλη, η Ντουκμάσοβα θα συμμετείχε στην ομάδα που θα κατέβαινε στο σπήλαιο για τη χαρτογράφηση και δεν έχει δώσει σημεία ζωής από το Σάββατο.
Επίσης ανάλογο ύφους άρθρο θα βρούμε και εδώ.

Πάμε τώρα και στην περιγραφή των γεγονότων από τα "μέσα". Πηγή μας ο Βασίλης Τριζώνης, τότε γραμματέας του ΣΠΕΛΕΟ, όπως καταγράφει τα γεγονότα εδώ:

Παράθεση:
Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2002 ενημερωθήκαμε από τον Νίκο Μητσάκη ότι ο Νώντας Γκιουζέλης του ΣΠΟΚ τον ειδοποίησε για τον εγκλωβισμό δύο σπηλαιολόγων σε σπήλαιο κοντά στο Ηράκλειο Κρήτης περί τις 12:00.
(ακολουθεί η περιγραφή της μετάβασης στην Κρήτη

Παράθεση:
Μετά από 50 λεπτά πτήσης η ομάδα έφτασε στο αεροδρόμιο, στο οποίο επικρατούσε έντονη καταιγίδα. Αμέσως αρχίσαμε να μεταφέρουμε τα σπηλαιολογικά υλικά σε λεωφορείο της πυροσβεστικής, το οποίο στη συνέχεια μας μετέφερε στο χώρο του σπηλαίου, όπου και φτάσαμε γύρω στις 20:00.
Αμέσως μετά την άφιξη μας ενημερωθήκαμε τόσο από μέλη του ΣΠΟΚ για την κατάσταση στο σπήλαιο όσο και από τον διοικητή της τοπικής ΕΜΑΚ, κ. Κριτσοτάκη για τις ενέργειες που είχαν γίνει μέχρι τη στιγμή εκείνη.
Μάθαμε λοιπόν πως υπήρχαν μάλλον δύο εγκλωβισμένοι, και οι δύο μέλη του ΣΠΟΚ, οι Μεθόδιος Ψωμάς και η Χρύσα Μαυρόκωστα. Αργότερα μας είπαν ότι ήταν πιθανό να υπήρχε και μία τρίτη σπηλαιολόγος, η Βικτόρια Κουτνάσοβα, αλλά δεν ήταν σίγουροι για αυτό. Η ομάδα των πέντε σπηλαιολόγων με την βοήθεια και των Κρητικών συναδέλφων άρχισε να οργανώνει τον εξοπλισμό της.

...

Η ετοιμασία μας γινόταν κάτω από δυνατή βροχή και δυνατό αέρα και κράτησε περίπου μία ώρα, λόγω της χρονοβόρας προετοιμασίας του καταδυτικού εξοπλισμού και της κοπιαστικής μεταφοράς του, λόγω του μεγάλου βάρους. Ο εξοπλισμός που τελικά μεταφέρθηκε ήταν για δύο δύτες με μικρές μπουκάλες και μόνο για διείσδυση. Αποφασίσαμε πως σε περίπτωση που τους βρίσκαμε ζωντανούς, θα κατεβάζαμε και άλλο εξοπλισμό ώστε να περάσουν μαζί μας το σιφώνι.

Η ομάδα μας (οι «Αθηναίοι» που ήρθαν με το C130 μαζί με ορισμένους σπηλαιολόγους του ΣΠΟΚ), άρχισε την κάθοδο περίπου στις 21:30.
Τα σπήλαιο ήταν άγνωστο για μάς και δεν υπήρχε εκεί και τότε διαθέσιμη χαρτογράφηση. Μας είχαν ενημερώσει για μια παλιά χαρτογράφηση της ΕΣΕ, αλλά απ’ ότι μας ανέφεραν οι εξερευνητές του ΣΠΟΚ, δεν ήταν αξιόπιστη διότι είχε αρκετά λάθη.

Το σπήλαιο είχε αρκετά στενά σημεία τα οποία σε συνδυασμό με το μεγάλο φορτίο μας καθυστέρησαν μέχρι να φτάσουμε στο σιφώνι. Η κατάβαση κράτησε περίπου μία ώρα και πέντε λεπτά, διαδρομή που σε επόμενες αναβάσεις και καταβάσεις χρειαζόταν σαράντα λεπτά.

Στο σιφόνι βρήκαμε μέλη του ΣΠΟΚ, αποκαμωμένα από την κούραση, αλλά και τους άντρες της ΕΜΑΚ, τόσο αυτούς που ήρθαν από την Αθήνα αλλά και μερικούς από το τοπικό κλιμάκιο της Κρήτης.

Οι πυροσβέστες απ το τοπικό κλιμάκιο είχαν ήδη κατεβάσει δικό τους καταδυτικό εξοπλισμό (μονής μπουκάλας) και όλοι τους είχαν αποφανθεί πως δεν μπορούν να καταδυθούν σε τέτοιο σημείο, τόσο λόγω ακαταλληλότητας του εξοπλισμού αλλά και λόγω της απειρίας τους σε τέτοιες συνθήκες.
Το σιφώνι ήταν αρκετά στενό και τα νερά θολώνανε πολύ γρήγορα λόγω του πλούσιου αργιλικού ιζήματος που υπήρχε. Βέβαια, είχε προηγηθεί και προσπάθεια να γίνει διάνοιξη με την απομάκρυνση της άμμου. Όπως μας εξήγησαν, το σημείο αυτό του σιφονιού ήταν και παλαιότερα φραγμένο αλλά είχε σκαφτεί, οπότε αποκαλύφθηκε μία μεγαλύτερη αίθουσα η οποία είχε ανηφορικό πρανές. Υπήρχε λοιπόν η ελπίδα πως οι εγκλωβισμένοι θα είχαν παραμείνει σε αυτό το σημείο, και όχι σε μία μικρότερη αίθουσα που υπήρχε στη συνέχεια, ώστε να είχαν αποφύγει τον πνιγμό.

Οι ετοιμασίες για την κατάδυση ξεκίνησαν με πρώτο δύτη τον Νίκο Μητσάκη και εφόσον προχωρούσε αυτός θα ακολουθούσε ο Βασίλης Τριζώνης κουβαλώντας ένα δοχείο με πρώτες βοήθειες (τροφή, φάρμακα, κ.λπ.). Η ετοιμασία κράτησε περίπου 20 λεπτά και η ώρα είχε φτάσει ήδη 23:00. Η διείσδυση που έκανε ο Νίκος ήταν λίγα μόνο μέτρα και αυτό λόγω του ότι το σιφώνι ήταν φραγμένο με ίζημα από τα πρώτα κιόλας μέτρα.
Για την ιστορία λοιπόν ο Νίκος Μητσάκης δοκιμάζει να βουτήξει αλλά αυτό είναι απλά αδύνατον.

Παράθεση:
Μετά την πρώτη απογοήτευση έγινε μία μικρή επιτόπια σύσκεψη και αποφασίσαμε να αρχίσουμε το σκάψιμο. Εν τω μεταξύ είχε φτάσει σε μικρή απόσταση από εμάς ένα ενσύρματο στρατιωτικό τηλέφωνο ώστε να υπάρχει επικοινωνία με την εξωτερική ομάδα υποστήριξης. Το πρώτο που ζητήθηκε ήταν μια μικρή αντλία ώστε να ξεκινούσε η άντληση των νερών καθώς και επιπλέον σκαπτικά εργαλεία και κουβάδες.

...

Η άποψη που επικράτησε ήταν να προσπαθήσουμε να απομακρύνουμε το φερτό υλικό, να διανοίξουμε το τούνελ και στην συνέχεια να αντλήσουμε το νερό με την αντλία. Στην απόφαση αυτή συνέβαλε και η παρατήρηση της πτώσης της στάθμης του νερού.

...

Αφού έγιναν όλες οι απαραίτητες συνδέσεις, άρχισε η άντληση των νερών. Τα απόνερα τα οδηγήσαμε στην άκρη της μικρής αίθουσας, όπου είχαμε σκάψει ένα λάκκο για τον σκοπό αυτό. Γρήγορα καταλάβαμε πως τα νερά επιστρέφανε στο σιφώνι και ότι ήταν μάταιη η προσπάθεια άντλησης. Γι’ αυτό το λόγο ζητήσαμε να έρθει ακόμα μία αντλία, μαζί με καλώδιο, ώστε να οδηγήσουμε τα νερά σε μια παραπάνω αίθουσα όπου μπορούσαμε να στεγανοποιήσουνε μια περιοχή.

...

Εν συντομία, θα πρέπει εδώ να αναφερθεί πως μετά από αρκετή διαπραγμάτευση ανέλαβε τον συντονισμό της όλης επιχείρησης ο Κώστας Ζούπης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας. Πράγματι, μετά από αυτή την ενέργεια άρχισε να λειτουργεί καλύτερα και αποδοτικότερα το έργο της διάσωσης.

Εν τω μεταξύ, μέχρι να έρθει η 2η, αντλία η ομάδα που ήταν στο σιφόνι είχε αποκάμει από την κούραση και πολλοί από εμάς ξάπλωσαν με τις αλουμινοκουβέρτες τους δίπλα στο σιφώνι για να πάρουν μία ανάσα. Δίπλα ακριβώς από το σιφώνι είχε ξαπλώσει ο γράφων, ο Περικλής Κατσάνος με το sleeping bag και οι υπόλοιποι λίγο πιο πέρα.
Κι εδώ αρχίζουν τα ωραία, αυτά που τόσο απλά αποδεικνύουν τα πραγματικά ανθρώπινα μέτρα...

Παράθεση:
Ξαφνικά άρχισε να ανεβαίνει η στάθμη του νερού με τόσο γρήγορο ρυθμό που σχεδόν βραχήκαμε όσοι ήμασταν κοντά σε αυτό. Επικράτησε μια μικρή αναστάτωση μέχρι να μαζευτούν όλα τα υλικά και να μεταφερθούν στο παραπάνω επίπεδο. Επειδή η αντλία είχε δεθεί στο βράχο πάνω από το σιφώνι δεν μπορέσαμε να τη βγάλουμε. Τελικά το νερό σταμάτησε να ανεβαίνει αφού πλημμύρισε όλο τον χώρο που ήταν το σιφώνι.
Η όλη προσπάθεια ξαναγύρισε λοιπόν στο μηδέν...

Παράθεση:
Περιττό βέβαια να αναφέρω πόση απογοήτευση ένοιωσαν όλοι όσοι ήταν παρόντες.

Το νέο μαθεύτηκε και στους «επάνω» και άρχισε έντονος προβληματισμός για την συνέχεια των ενεργειών μας. Επίσης μάθαμε πως είχε προηγηθεί έντονη καταιγίδα αρκετή ώρα πριν (4-5 ώρες περίπου) και η άνοδος των νερών οφειλόταν σε αυτό.
Τα σχέδια των ανθρώπων είναι τα καλαμπούρια του θεού...

Παράθεση:
Είχε φτάσει ήδη Δευτέρα πρωί και μετά από έντονο προβληματισμό για το ποια τεχνική θα χρησιμοποιούσαμε ώστε να γίνει η απορρόφηση των νερών καταλήξαμε πως το νερό δεν μπορούσε να διοχετευθεί πουθενά μέσα στο σπήλαιο διότι πάλι θα επέστρεφε στο σιφώνι, άρα το ορθότερο ήταν τα νερά να μεταφερθούν προς την έξοδο. Η αντλία, που υπήρχε, δεν ήταν ικανή να προωθήσει το νερό προς τα έξω λόγω της μεγάλης υψομετρικής διαφοράς. Άρα καταλήξαμε πως τα νερά έπρεπε να μεταφερθούν σταδιακά προς έξω. Ο μόνος εφικτός τρόπος ήταν η δημιουργία τεχνιτών λιμνών σε διάφορα επίπεδα και σταδιακή άντληση από κάθε επίπεδο.

...

Γρήγορα ζητήθηκαν επιπλέον αντλίες, φύλλα νάιλον για να στεγανοποιηθούν οι δεξαμενές, επιπλέον σκαπτικά εργαλεία καθώς και καλώδια ρεύματος για τις αντλίες.

Υπήρξε άμεση κινητοποίηση για την συλλογή αυτών των υλικών και σύντομα άρχισε η προώθηση τους μέσα στο σπήλαιο. Βρέθηκαν τέσσερις θέσεις για την δημιουργία των λιμνών: η πρώτη λίγο πιο πάνω από το πατάρι πριν την τελευταία μεγάλη αίθουσα, η δεύτερη στο σημείο Δ2, η Τρίτη, στο Δ3 και η τέταρτη 200 μέτρα πριν έξοδο. Συγκροτήθηκαν ομάδες οι οποίες θα κατασκεύαζαν αυτές τις τεχνητές δεξαμενές και ξεκίνησε η δημιουργία τους.
Ήταν ήδη Δευτέρα μεσημέρι. Το όλο εγχείρημα κράτησε περίπου 10 ώρες και σταδιακά άρχισε η άντληση των νερών. Υπήρχαν προβλήματα στην αρχή με την παροχή του νερού λόγω της υψομετρικής διαφοράς, το οποίο λύθηκε με την προώθηση μεγαλύτερων αντλιών και αύξησης ισχύος του ρεύματος η παραγωγή του οποίου γινόταν μέσω φορητών ηλεκτρογεννητριών έως ότου τελικά η ΔΕΗ έφερε μέχρι την είσοδο παροχή ρεύματος από το δίκτυο της καθώς και άλλα δεκάδες μικροπροβλήματα στα οποία δίνονταν λύση από την συντονιστική ομάδα που βρίσκονταν στην είσοδο αλλά και με τις γνωστές σπηλαιολογικές πατέντες αυτενέργειας.
Αυτή η αστέίρευτη ανθρώπινη εφευρετικότητα όμως...

Παράθεση:
Την Τρίτη έφθασε αεροπορικώς και κλιμάκιο Γάλλων σπηλαιοδιασωστών, οι οποίοι ήρθαν χωρίς εξοπλισμό (ούτε καν ατομικό) και αφού δανείστηκαν σπηλαιολογικά υλικά επισκέφθηκαν το σιφώνι για να δώσουν τεχνική γνώση, μιας και θεωρούνταν έμπειροι. Όντως, αφού έφθασαν στο σιφώνι και αντίκρισαν όλο το έργο αποφάνθηκαν ότι και οι ίδιοι το ίδιο θα πρότειναν με αυτό που ήδη είχε στηθεί.
Για να μην υποτιμά κανείς τις ελληνικές δυνατότητες... Πάμε λοιπόν στο "καταδυτικό" μέρος και πάλι.

Παράθεση:
Η στάθμη του νερού είχε αρχίσει να κατεβαίνει. Τότε δοκίμασε να καταδυθεί ο Γιάννης Σπίνος με έναν ιδιαίτερο δικό του τρόπο σπηλαιοκατάδυσης. Με την μοναδική μπουκάλα στο χέρι προσπάθησε να καταδυθεί αλλά το σιφώνι ήταν αρκετά στενό και δεν μπόρεσε να περάσει.
Οργανώθηκαν ξανά ομάδες με βασικό έργο το σκάψιμο για την διεύρυνση του σιφονιού. Επειδή όμως ο καιρός ήταν βροχερός μέχρι και την Δευτέρα το βράδυ, το σιφώνι πλημμύρισε για μία ακόμα μια φορά με αποτέλεσμα η προσπάθεια άντλησης να ξεκινήσει εκ νέου.
Εδώ τα πράγματα άρχισαν να είναι πια δραματικά. Ο χρόνος είχε αρχίζει να γίνεται πιεστικός.

Παράθεση:
Οι τεχνητές δεξαμενές με την πάροδο των ωρών γέμιζαν, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η διέλευση των διασωστών. Δημιουργήθηκαν τότε ομάδες για την αρμάτωση με τραβέρσες των σημείων που ήταν δύσκολη η διέλευση (δεξαμενές αλλά και σε μερικά σημεία όπου με την συχνή διέλευση, τα νερά και τη λάσπη έκαναν αρκετά γλιστερές επιφάνειες με κίνδυνο ατυχήματος). Έπρεπε δηλαδή σε περίπτωση που οι εγκλωβισμένοι ήταν τραυματισμένοι να είναι δυνατή η μεταφορά τους με φορείο. Επίσης στο στενό πέρασμα (Σ.6) έγινε μια μικρή διάνοιξη με χρήση καψυλλίου.
Το σπήλαιο λοιπόν ήταν έτοιμο για κάθε ενδεχόμενο. Αλλά εδώ έρχεται η "καταδυτική παρέμβαση"

Παράθεση:
Τρίτη απόγευμα. Τα νερά στο σιφόνι είχαν ήδη κατέβει και ο Γιάννης Σπίνος έκανε ακόμα μία προσπάθεια να καταδυθεί. Μετά από επίπονη προσπάθεια, κατάφερε να περάσει φτάνοντας στην άλλη αίθουσα. Η αγωνία από την μεριά μας ήταν στο κατακόρυφο, όσο περνούσε η ώρα και ο Γιάννης δεν επέστρεφε. Ύστερα από 20 λεπτά επέστρεψε φέρνοντας μαζί του και το χαρμόσυνο νέο. Ήταν και οι τρεις καλά στην υγεία τους και ψύχραιμοι. Απλά ήταν λίγο καταπονημένοι από την πολυήμερη παραμονή τους.
Ιδού η απάντηση του Quiz: Γιάννης Σπίνος, σπηλαιοδύτης του ΣΠΕΛΕΟ, κατάδυση σε ένα θεόστενο σιφόνι, γεμάτο με φερτά υλικά και με μονή μπουκάλα σπήλαιο Χώνος Σάρχου Ηρακλείου.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία:

Παράθεση:
Αμέσως αρχίσαμε να δουλεύουμε με μεγαλύτερη όρεξη και διάθεση στο έργο της άντλησης, γνωρίζοντας ότι οι σύντροφοι μας είναι ζωντανοί.
Τελικά, την Τετάρτη, περίπου στις 00:20 πέρασαν οι πρώτοι διασώστες από το σιφόνι και τελικά οι τρεις σπηλαιολόγοι κατάφεραν να περάσουν το σιφώνι γύρω στις 02:00. Τους δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ξεκίνησαν για την έξοδο και περίπου στις 09:00 εμφανίστηκαν στη είσοδο του σπηλαίου, όπου η ανακούφιση και η χαρά του κόσμου με την εμφάνιση τους δεν περιγράφεται σε λίγες γραμμές.
Σας συμβουλεύω να διαβάσετε όλο το κείμενο του Βασίλη Τριζώνη, είναι κυριολεκτικά γραμμένο από "πρώτο χέρι", μέ ό,τι αυτό συμβαίνει.

Θα προσπαθήσω να σας βρω και την άποψη των "εγκλωβισμένων" δια χειρός Χρύσας Μαυρόκωστα και κατόπιν κάποια "ανεκδοτολογικά" της όλης διαδικασίας.

Δημήτρης

ΥΓ. Ελπίζω να μην σας κούρασα...
__________________
Ανοικτό Σπηλαιολογικό Εγχειρίδιο: απλά, προσθέστε τη σπηλιά!

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη dimkar : 05-05-09 στις 08:57.
Απάντηση με παράθεση
  #6  
Παλιά 05-05-09, 08:55
Το avatar του χρήστη dimkar
dimkar dimkar is offline
 
Εγγραφή: 24-09-2008
Μηνύματα: 170
Απάντηση: Quiz: Συμμετοχή σπηλαιοδύτη σε διάσωση

Άψογος ο Γιώργος, με πρόλαβε...
__________________
Ανοικτό Σπηλαιολογικό Εγχειρίδιο: απλά, προσθέστε τη σπηλιά!
Απάντηση με παράθεση
  #7  
Παλιά 08-05-09, 08:12
Το avatar του χρήστη dimkar
dimkar dimkar is offline
 
Εγγραφή: 24-09-2008
Μηνύματα: 170
Απάντηση: Quiz: Συμμετοχή σπηλαιοδύτη σε διάσωση

Καλημέρα.

Δυσκολεύτηκα λιγάκι να υλοποιήσω την υπόσχεση μου μιας και τα υλικά της ημερίδας που είχε διοργανωθεί από την ΣΟΕ και με θέμα τα γεγονότα του Σάρχου δεν είχαν ποτέ αναρτηθεί σε κάποια ιστοσελίδα στο διαδίκτυο οπότε έπρεπε να καταφύγουμε σε προσωπικά αρχεία. Τέλος πάντων, τέλος καλό, όλα καλά...

Πάμε λοιπόν στο πως είδαν οι "εγλωβισμένοι" την στιγμή που ο Γιάννης Σπίνος βγαίνει από το σιφώνι και το τι έγινε μετά.

Ξεκινώ πρώτα με το πως περιγράφει την στιγμή η Χρύσα Μαυρόκωστα:

Παράθεση:
Λίγο πριν τις 2.00 το πρωί της Τετάρτης τα παιδιά έχουν πάει να ελέγξουν τη στάθμη της λίμνης από την αντίθετη πλευρά του σιφονιού. Εγώ έχω μείνει στην κατασκήνωση για να κάνω μασάζ στα πόδια μου τα οποία έχουν πρηστεί και πονάνε πολύ τις δύο τελευταίες μέρες. Ξαφνικά ακούω……«κανείς εδώ;» Κρατάω την ανάσα μου για να πιάσω τους ήχους και κάνω αστραπιαίες σκέψεις ότι με κοροϊδεύουν τα παιδιά. Μονολογώ ότι έτσι και με δουλεύουν θα τους πνίξω και ταυτόχρονα τους το φωνάζω δυνατά. Την ίδια στιγμή βλέπω στο βάθος της αίθουσας από τη μεριά του σιφονιού, την αντίθετη από αυτή που βρισκόταν τα παιδιά, ένα φως με δύο εστίες στο ύψος του ανθρώπινου κεφαλιού. Αντιλαμβάνομαι αυτομάτως ότι είναι δύτης και αρχίζω να φωνάζω….. έο.. Βάζω με ταχύτητα φωτός τις γαλότσες και κατρακυλάω προς τα κάτω αντικρίζοντας το Γιάννη Σπίνο. Μετά από ένα λεπτό ήρθαν και τα παιδιά. Αγκαλιές και φιλιά… δεν τον ξέραμε το Γιάννη αλλά η στιγμή ήταν ίσως η πιο συγκινητική!

Με λίγα λόγια μας εξήγησε τι γινόταν έξω…δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το μέγεθος της επιχείρησης! Τον προσκαλέσαμε να έρθει πάνω να ξεκουραστεί να τον …κεράσουμε και ό,τι μας είχε περισσέψει, αλλά μας είπε ότι οι άλλοι ανησυχούν και ότι έπρεπε να βγει να τους καθησυχάσει. Μας ρώτησε τι θέλαμε να μας φέρει. Ιδιαίτερη όρεξη πλέον για φαγητό δεν εκδηλώσαμε, μόνο αλουμινοκουβέρτες και καμιά σούπα ζητήσαμε.
Ανεβήκαμε πάνω, επιτέλους μπορούσαμε να ανάψουμε τις ασετιλίνες! Έπιασα το ημερολόγιο, και έγραψα τις τελευταίες εξελίξεις, μέχρι να επιστρέψει ο Γιάννης.
Και η οπτική ματιά του Μεθόδιου Ψωμά:

Παράθεση:
Στο γυρισμό ακούσαμε την Χρυσούλα να φωνάζει και ενστικτωδώς της απαντήσαμε. Πλησιάζοντας προς το μέρος της την ακούσαμε να μας ρωτάει αν την φωνάζαμε, της απαντήσαμε: όχι, αλλά απαντήσαμε στις δικές της φωνές. Εκείνη την ώρα ακούσαμε την φωνή και είδαμε τα φώτα ενός ανθρώπου που μας ρώταγε: παιδιά είστε καλά;

Τρέξαμε αμέσως προς το μέρος του, η χαρά μας ήταν μεγάλη. Συστηθήκαμε, ήταν ο σπηλαιοδύτης Γιάννης Σπίνος από τον ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. Φυσικά τον βομβαρδίσαμε με ερωτήσεις. Τι γίνεται έξω; Τι κάνουν οι γονείς μας; Κ.τ.λ.

Μας είπε πολύ λιτά: «παιδιά απέξω έχει γίνει η 6η Πανελλήνια Σπηλαιολογική Συνάντηση, είναι όλοι οι σπηλαιολόγοι, από όλη την Ελλάδα, παλιοί και νέοι». Μας είπε ότι έπρεπε να περάσει από την άλλη μεριά για να μεταφέρει τα νέα στους υπόλοιπους, που αγωνιούσαν και κυρίως στους συγγενείς μας, μας ρώτησε αν χρειαζόμασταν κάτι για να μας φέρει όταν ξαναγυρίσει. Του είπαμε ότι έχουμε συνηθίσει την πείνα και επίσης ότι έχουμε ακόμα τρόφιμα, τον ρωτήσαμε σε πόση ώρα υπολόγιζε να βγούμε έξω, μας είπε σε κανένα δύοωρο, ζητήσαμε δυο αλουμινοκουβέρτες και αν είναι εύκολο καμιά σούπα.

Όλοι μαζί πήγαμε προς το σιφόνι, όπου ο Γιάννης έπιασε το μίτο και χάθηκε πάλι μέσα στο νερό.

Χοροπηδητά και αγκαλιές, τα παιδιά μας έφτασαν και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από ότι υπολογίζαμε. Πήγαμε στο «τσαντίρι» μας, αρχίσαμε να μαζεύουμε και να τακτοποιούμε στο σάκο τα πράγματα.

Η χαρά μας δεν περιγράφεται… φάγαμε όλα τα κουλουράκια…φανταστήκαμε για λίγο τι θα γινόταν από την άλλη μεριά και ζηλέψαμε, θα θέλαμε να συμμετέχουμε σε αυτή την ιστορία ως σπηλαιολόγοι - διασώστες. Υποθέσαμε την ύπαρξη δημοσιογράφων στην έξοδο, σε κανένα μας δεν άρεσε αυτή η ιδέα, όμως ας βγούμε από δω και ας γίνει οτιδήποτε.
Το όλο κείμενο είναι πραγματικά πολύτιμο από όποια μεριά κι αν το δει κάποιος, είτε "τεχνική", είτε "ανθρώπινη". Έχω ήδη ζητήσει την άδεια για να το αναρτήσω. Μέχρι τότε ας μου επιτρέψει η Χρύσα να κλέψω κάτι ακόμη από το γραπτό της, κάτι που δείχνει γιατί η σπηλαιοκατάδυση δεν είναι μια ακόμα μορφή κατάδυσης. Είναι η στιγμή που τα παιδιά διαπιστώνουν πως αρχίζει να υπάρχει θέμα...

Παράθεση:
Ξεκινάμε το γυρισμό. Πηγαίνω μπροστά. Έχουμε προχωρήσει αρκετά και ξαφνικά διαισθάνονται ότι κάτι συμβαίνει που δεν συνέβαινε πριν. Σταματάω για να αφουγκραστώ. Σκέφτομαι ότι είναι ο θόρυβος που κάνουν τα παιδιά που έρχονται από πίσω και προσπαθώ να καθησυχαστώ. Δεν προχώρησα όμως 5 μέτρα ακόμη και αντιλαμβάνομαι ότι το υπόκωφο «κάτι» που «έπιανα» ήταν συνεχόμενο και όχι περιοδικό όπως θα έπρεπε να ήταν αν τον έκαναν τα παιδιά. Η καρδιά μου είχε ήδη αρχίσει να κτυπά. Ένιωθα ότι το σπήλαιο άλλαζε.

Σκύβω και κρατάω την ανάσα μου βάζοντας ταυτόχρονα το αφτί στο πάτωμα για να ακούσω καλά. Για κλάσματα δευτερολέπτου, συνειδητοποίησα ότι αυτό που ακουγόταν ήταν νερό…σκηνές αστραπή ήρθαν μπροστά από τα μάτια μου… το νερό να έρχεται από τις λίμνες,….πέτρες να κατρακυλάνε…. να το βρούμε μπροστά μας βγαίνοντας από το παρακλάδι….
Εκείνη τη στιγμή έφτασαν και τα παιδιά. Τους σταμάτησα λέγοντας ότι κάτι ακούω…κάτι δεν πάει καλά. Δεν θα ξεχάσω ποτά το βλέμμα τρόμου που διέκρινα στο Μεθόδιο. «Νερό» λέει και τρέξαμε όλοι προς την έξοδο.

Αυτό που αντικρίσαμε θα το θεωρούσα υπερβολικό εάν το έβλεπα σε ταινία. Απίστευτες ποσότητες νερού να ξεχύνονται από τις λίμνες, κάτω από τους κατακρημνισμένους ογκόλιθους, προς την κατεύθυνση της εξόδου μας….αφρισμένα νερά να χτυπάνε τα βράχια….μόλις 5 μέτρα από κάτω μας!!
Τρέξαμε προς τα κάτω. Ο Μεθόδιος έλεγξε για ασφαλές σημείο και κατέβηκε προς το σιφόνι, απαγορεύοντας μας να πλησιάσουμε. Θεώρησα πολύ σωστό αυτό που είπε και παραμείναμε εκεί. Τα συναισθήματα έκπληξης, έντασης και ταυτόχρονα απάθειας που ένιωθα εκείνη τη στιγμή, τώρα, τα ερμηνεύω σαν έλλειψη συνειδητοποίησης του κινδύνου.
Tου τι ακριβώς συνέβαινε. Παρόλο που κατά βάθος ήξερα ότι όλα είχαν τελειώσει, δεν ήθελα να το σκεφτώ, ούτε να το πιστέψω. Μέχρι που ήρθε ο Μεθόδιος.

«Δεν πάμε πουθενά. Έχουμε αποκλειστεί» …
Δημήτρης
__________________
Ανοικτό Σπηλαιολογικό Εγχειρίδιο: απλά, προσθέστε τη σπηλιά!

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη dimkar : 08-05-09 στις 08:20.
Απάντηση με παράθεση
  #8  
Παλιά 08-05-09, 09:36
Το avatar του χρήστη katerina
katerina katerina is offline
 
Εγγραφή: 03-03-2008
Μηνύματα: 27
Απάντηση: Quiz: Συμμετοχή σπηλαιοδύτη σε διάσωση

Το έχω ζήσει, το έχουμε αναλύσει, το έχουμε εμπεδώσει και μετά από τόσα χρόνια που το διαβάζω ξανά, δάκρυα ανεβαίνουν στα μάτια μου.....
Ήταν από τις τραγικότερες και ταυτόχρονα διδακτικότερες στιγμές στη ζωή μου. Σε ευχαριστώ Δημήτρη που το "ξέθαψες" και με γύρισες μερικά χρονάκια πίσω.
Κατερίνα
__________________
Σχηματιζόμαστε και διαμορφωνόμαστε από αυτό που αγαπάμε.
Απάντηση με παράθεση
  #9  
Παλιά 09-05-09, 08:06
Το avatar του χρήστη dimkar
dimkar dimkar is offline
 
Εγγραφή: 24-09-2008
Μηνύματα: 170
Απάντηση: Quiz: Συμμετοχή σπηλαιοδύτη σε διάσωση

Καλημέρα.

Όπως σας υποσχέθηκα, το πλήρες κείμενο εδώ.

Δημήτρης

ΥΓ. Μάλλον πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο quiz μας.
__________________
Ανοικτό Σπηλαιολογικό Εγχειρίδιο: απλά, προσθέστε τη σπηλιά!
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα



Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 10:39.


Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.