![]() |
|
#1
|
|||
|
|||
Απάντηση: Trimix ή Heliair;
Παράθεση:
Ομολογώ ότι η τοποθέτησή σου με κατέπληξε. Αν θεωρείς ότι όποιος τοποθετεί μια ερώτηση/απορία του σε κάποιο φόρουμ με σκοπό να διευρύνει τις -όποιες- γνώσεις του ή να πάρει μια πληροφορία από την πράξη, σαν τρολάρισμα, τότε παραδίνομαι μπροστά σε αυτή την λογική... Σχετικά με την απορία σου, αν πιστεύω ότι μπορούν να καταδυθούν ζευγάρια με διαφορετικά μείγματα, ομολογώ ότι η ερώτησή μου στηρίχτηκε στο ανάλογον που βλέπω σε καταδύσεις με ΕΑΝχ και αέρα. Κάτω από ορισμένες παραδοχές γίνεται. Αν η αναλογία όμως είναι εντελώς αστήριχτη, σαν αρχάριος και άσχετος που δηλώνω σε θέματα trimix, παρακαλώ να μου αναγνωριστεί σαν άγνοια και σε καμία περίπτωση σαν κακοβουλία ή κακοήθεια... Την πληροφορία σου, ότι το heliair δεν χρησιμοποιείται ή δεν διδάσκεται, την θεωρώ εξαιρετικά σημαντική και σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου. Ανδρέας |
#2
|
||||
|
||||
Απάντηση: Trimix ή Heliair;
Με αρεσει αυτη η συζητηση (honest). Καλη επιχειρηματολογια που δινει λαβη για ψαξιματα. Δεν θα βοηθησω καθολου τεχνικα βεβαια. Ειμαι εκτος απο ανεπαρκης και ελαχιστα αντικειμενικος (λογω κοληματων) για να το κανω.
Οι καταδυτικες μου συνηθειες και πρακτικες ειναι ενα μωσαικο απο πεντε δεκαετιες. Επικρατει βεβαια η τελευταια δεκαετια, αλλα ειμαι ιδιαιτερα σκεπτικιστης απεναντι σε πολλες καινοτομιες ακομα και οταν προερχονται απο αυθεντιες. Ειναι πολυ δυσκολο πια για καποιον να ξεχωρισει την ουσιαστικη καινοτομια απο τη φουσκα η την μοδα. Σε καμια περιπτωση δε θα διδασκα το "μωσαικο" μου. Θα το υπερασπιζα με μια μπυρα στο χερι επι ωρες βεβαια σε μια παρεα σαν κι αυτη, αλλα με χαμογελο και οχι δογματισμο. Το ισχυροτερο επιχειρημα μου, το εχουν και οι υπολοιποι: Ειμαστε ακομα εδω. Επειδη τεθηκε με εμφαση το ζητημα ασφαλειας, νομιζω πως δεδομενου οτι δεν φευγουμε απο τις γνωστες 'περιοχες' αναπνευσιμων μιγματων λιγη πρακτικη αξια εχει η θεωρητικη αξιολογησηκριτηριων. Δεν υπαρχει (ακομα) μαρτυρια για το ποσοστο συμετοχης τους, παρα μονο εξισωσεις. Το politicaly correct πλανο ειναι μεν προυποθεση στους παροχους τεχνικης καταδυτικης ψυχαγωγιας (αυτο τον ορο εψαχνα μηνες τωρα ![]() Προσωπικα θα προτιμουσα να βουταω με 'ελαφρα ευελικτη' αλλα δεμενη παρεα παρα με σουπερσχολαστικη ομαδα με την οποια το μονο κοινο μου θα ηταν ο δασκαλος. ASXETO: Καποτε ημουν σε μια παρεα 'εισοδηματιων΄ που διερωτοντουσαν (που σαι μπαμπινιωτη) πως ενας οικογενειαρχης βαζει τα παιδια του σε ενα daihatsu cuore να τα παει στο βουνο (o πιο φτωχος ειχε landcruiser). Ετσι το συμπερασμα δηλ αν και δεν διατυπωθηκε ηταν "για ειναι ασφαλη τα παιδια η τα αφηνεις μεσα στο διαρι η δε κανεις παιδια επειδη δεν εχεις landcruiser". Κολαση η ασφαλεια μερικες φορες.
__________________
Physical Diver |
#3
|
||||
|
||||
Απάντηση: Trimix ή Heliair;
Παράθεση:
![]() |
#4
|
|||
|
|||
Απάντηση: Trimix ή Heliair;
Δυστυχώς είναι γεγονός!! Η εμπορική εκμετάλλευση καλύπτετε – πλασάρετε πίσω από τις λέξεις «ασφάλεια καταδύσεων» .....
__________________
lcoivera http://www.filoitoybythoy.gr/ http://thyella.wordpress.com http://monrosa.wordpress.com/ |
#5
|
|||
|
|||
Απάντηση: Trimix ή Heliair;
Παράθεση:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Νά 'σαι καλά βρε Δημήτρη ![]() Μού φτιαξες το πρωϊνό μ' αυτό το μήνυμα ![]()
__________________
Φοίβος Βιλανάκης :: μερικές φωτογραφίες μου :: |
#6
|
||||
|
||||
Απάντηση: Trimix ή Heliair;
Καλά ρε παιδία, μη τρελαίνεστε κιόλας. Πριν αρχίσει κανείς να γενικεύει, ίσως είχε νόημα να σκεφτεί ότι μπορεί να υπάρχουν δύτες εκεί έξω που έχουν δοκιμάσει και τους δύο κόσμους και έχουν κάνει συνειδητές επιλογές. Η ουσία δεν είναι στις στολές DUI και στις παραπλήσιες στεγανές, ούτε στα αλουμινένια stage από αριστερά. Έτσι και αλλιώς, τα ράσα δεν κάνουν τον παπά. Έχω βουτήξει και εγώ επί σειρά ετών με «σίδερα», με «στροκομίγματα» και «στροκοεξοπλισμούς» και με μίγματα που με έκαναν κουρούμπελο στα βαθιά. Αυτά ξέραμε - αυτά κάναμε τότε. Πλέον έχω περάσει στο DIR μέσα από την εκπαίδευση της GUE τα τελευταία χρόνια και δεν πρόκειται να ξαναγυρίσω στα παλιά.
Θεωρώ πως με αυτές τις τεχνικές ανοίγεται ένας ολόκληρος νέος κόσμος που με άλλους τρόπους ήταν αδύνατο να προσεγγίσει κανείς. Για παράδειγμα για τα δικά μου όρια μέχρι πρόσφατα θα ήταν σχεδόν άπιαστη μια ασφαλής κατάδυση στα 85m μεσοπέλαγα με παραμονή 20 λεπτών και βιντεοσκόπηση η φωτογράφηση. Αντίστοιχα δύσκολη θα ήταν η χρήση μετροταινίας σε βάθος 70m, 20 εκατοστά πάνω από αμμώδη βυθό για να πάρει κανείς τις διαστάσεις μιας άγκυρας χωρίς να σηκωθεί ούτε κόκκος άμμου. Όλα αυτά, περίπου 50 μέτρα από την γραμμή κατάδυσης και με 5 φιάλες σε κάθε δύτη. Και όμως, η φετινή χρονιά ήταν γεμάτη τέτοιες εμπειρίες και άλλες παρόμοιες – κάτι που δεν θα μπορούσα να κάνω στο παρελθόν ασχέτως αν είχα και βαθύτερες καταδύσεις στο ενεργητικό μου. Όσο για τα 7-8 βυθόμετρα και κομπιουτεράκια, προφανώς είναι περιττά όσο περιττά και επικίνδυνα είναι δύο μόνο όργανα σε ένα solo δύτη. Σε μία ομάδα δύο ή περισσοτέρων δυτών χρειάζεται μόνο ΕΝΑ extra dive timer για να αντικαταστήσει αυτό που παρουσίασε πρόβλημα. Άραγε όσοι βουτάνε εντελώς solo με δύο όργανα για ασφάλεια, πώς είναι απόλυτα σίγουροι πιο από τα δύο όργανα είναι το σωστό; Όσο για τα μπουκάλια, μόνο μέχρι 2 πάνε από αριστερά. Για τα υπόλοιπα υπάρχει άλλο κόλπο. Τέλος πάντων, δεν έχει σημασία ο κάθε ένας κάνει και θα συνεχίσει να κάνει αυτό που θεωρεί εκείνος σωστό και αποδεκτό. Όπως βλέπουμε κόσμο στην εθνική καβάλα σε «πειραγμένο» παπί με σαγιονάρα, χωρίς κράνος ή μπλουζάκι. Έτσι και αλλιώς τις πιο πολλές φορές (όπως όλοι) φτάνει στον προορισμό του. Μήπως ο άλλος με το κράνος και τα δερμάτινα καβάλα σε μεγαλύτερη μηχανή είναι μ*λακας; Από ότι λέτε, μάλλον είναι. /GKAM ![]()
__________________
www.kamarinos.com/scuba | www.dirgreece.gr | www.wreckdiving.gr Calvin: "Why waste time learning, when ignorance is instantaneous?" Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη GKAM : 25-09-09 στις 18:07. |
#7
|
||||
|
||||
Απάντηση: Trimix ή Heliair;
Αντρέα,
Απο την σελίδα της NAUI Παράθεση:
Βουτώντας με διαφορετικά μίγματα... Τι πλάνο θα ακολουθήσεις; Δοκίμασε σε ένα dive software μια βουτιά στα 55 για 20 λεπτά και ο ένας να χρησιμοποιεί 21/35 μίγμα και ο άλλος με 17/20/63 (Ο2/He/N2). Δες τι αποσυμπίεση βγαίνει... Ποιο πλάνο θα ακολουθήσεις; Τι θα γίνει εάν αναγκαστούν να μοιραστούν κάποιο μίγμα;Δες τι μεγάλη διαφορά υπάρχει στο END. Μια βόλτα στα 55μ δεν είναι το ίδιο με μια βόλτα στα 30μ.
__________________
Θάνος Αγγελόπουλος |
#8
|
||||
|
||||
Απάντηση: Trimix ή Heliair;
Παράθεση:
![]() |
#9
|
||||
|
||||
Απάντηση: Trimix ή Heliair;
Παράθεση:
![]() ![]() Όσο για το κόστος αυτό είναι μία όντως παρεξηγημένη ιστορία. Θα δεις αν τα λογαριάσεις πως το κόστος του εξοπλισμού αλλά και της εκπαίδευσης είναι ουσιαστικά το ίδιο ή ακόμα και χαμηλότερο από τις εναλλακτικές. Αν έχεις όρεξη, τα βάζουμε κάτω να τα δεις. Το μόνο στο οποίο πάω πάσο είναι τα αέρια. Αλλά σε τελική, εμένα δε με χαλάει να δώσω κάτι παραπάνω και να έχω το κεφάλι μου καθαρό. Στο κάτω-κάτω κάνε λιγότερες βουτιές και φρόντισε να αξίζουν. Πέρασα και εγώ την φάση «bounce dive» στα 80, 90, 100m+ με ένα σωρό μ*λακοαέρια και όταν μου έφυγε η κάψα για το βάθος κατάλαβα τι χαζομάρα είναι (αφήνοντας το ρίσκο κατά μέρους). Προτιμώ να πάω μισή ώρα στα 50m, ή κάνα 20αλεπτο στα 70-80m και να δω ένα ναυάγιο ή ένα πραγματικά καλό βυθό και να τα θυμάμαι παρά να κάνω τις διπλάσιες βουτιές με μικρές παραμονές χωρίς σκοπό. Σε τελική, ο χρόνος μου πλέον δεν είναι απεριόριστος όπως όταν ήμασταν πιτσιρίκια. Όταν δε, έχω την δυνατότητα να πέσω με μονή 12άλιτρη – τότε είναι η καλύτερη μου. Οι διπλές και το «tech» δεν είναι αυτοσκοπός αλλά εργαλεία για συγκριμένο λόγο. Α, και μαζί με τα άλλα εδώ και καιρό «έστειλα» και rebreather και μπλιμπλίκια και ένα σωρό άλλες αηδίες που έκαναν τις καταδύσεις μου πιο σύνθετες από ότι θέλω να είναι. /GKAM ![]()
__________________
www.kamarinos.com/scuba | www.dirgreece.gr | www.wreckdiving.gr Calvin: "Why waste time learning, when ignorance is instantaneous?" |
#10
|
||||
|
||||
Απάντηση: Trimix ή Heliair;
Παράθεση:
Είναι σαν να λέμε ότι πρέπει να ακολουθούμε πάντα τα όριο ταχύτητας που έχουν στις ταμπλέλες. Όχι ότι δε γίνεται αλλά μάλλον θα γίνω ποδηλάτης. |
![]() |
|
|