Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Θαλάσσιο Περιβάλλον > Περιβαλλοντικά Νέα
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο

Νέα, ειδήσεις, πληροφορίες που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 23-09-09, 13:17
Το avatar του χρήστη Sunshine
Sunshine Sunshine is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 08-04-2008
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 833
Thumbs up Το μέλλον είναι στα κύματα!

Παράγει ρεύμα από τα κύματα


Το υγρό στοιχείο στην υπηρεσία του περιβάλλοντος οραματίστηκαν και έθεσαν σε εφαρμογή στην Ισπανία, στο πρώτο «Πάρκο θαλάσσιας ενέργειας», οι δημιουργοί της Powerbuoy• της κυματογεννήτριας του μέλλοντος που παράγει ρεύμα χωρίς την παραμικρή εκπομπή αέριων ρύπων.

Εκ πρώτης όψεως θυμίζει έναν μεγάλο πλωτό φάρο ο οποίος ανεβοκατεβαίνει ακολουθώντας την κίνηση της θάλασσας, ώστε το ανώτερο τμήμα του να παραμένει συνεχώς πάνω από τη στάθμη του νερού. Ωστόσο, η κατασκευή αυτή δεν αναπτύχθηκε για να παίζει το ρόλο μιας υπερσύγχρονης σημαδούρας. Σκοπός της είναι να εκμεταλλεύεται τις θαλασσοταραχές, για να αξιοποιεί τα κύματα που πέφτουν με ορμή πάνω της και να παράγει «καθαρή» ηλεκτρική ενέργεια χωρίς την παραμικρή εκπομπή αέριων ρύπων.
Και φαίνεται πως η Powerbuoy -όπως ονομάζει την κατασκευή η αμερικανική επιχείρηση Ocean Power Technologies που την ανέπτυξε- μπορεί να εκπληρώσει αυτόν το στόχο: στα τρία και πλέον χρόνια που η εταιρεία έχει δοκιμάσει πιλοτικά τη συγκεκριμένη κατασκευή σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές της Χαβάης, του Όρεγκον και του Νιου Τζέρσι, η μονάδα δεν παρουσίασε τεχνικά προβλήματα ή βλάβες, ακόμη κι όταν αντιμετώπισε εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Από το πείραμα στην πράξη
Σε συνεργασία με την ισπανική εταιρεία ηλεκτροδότησης Iberdrola, η αμερικανική εταιρεία σχεδιάζει να τοποθετήσει, μέσα στην επόμενη τριετία, δεκάδες τέτοιες μονάδες ανοικτά των βόρειων ακτών της Ιβηρικής χερσονήσου, κοντά στην πόλη Σανταντέρ.
Αγκυροβολημένες σε βάθος 50 μέτρων, οι «σημαδούρες» αυτές θα… θαλασσοδέρνονται σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από τη στεριά ενώ, παραμένοντας σε λειτουργία σχεδόν κάθε ημέρα (αφού σπάνια η θάλασσα είναι απολύτως ήρεμη), θα βοηθήσουν να αυξηθεί το ποσοστό του ηλεκτρισμού που προέρχεται από ΑΠΕ.
Η εγκατάσταση αυτή θα έχει ισχύ 1,4 MW και θα είναι ουσιαστικά το πρώτο «Πάρκο θαλάσσιας ενέργειας» στον κόσμο από μονάδες Powerbuoy που θα παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα αποκλειστικά από την κίνηση των κυμάτων. Όπως εκτιμούν οι υπεύθυνοι, μόλις το πάρκο συνδεθεί μέσω ενός υποβρύχιου καλωδίου με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, οι μονάδες θα ξεκινήσουν να παράγουν ρεύμα το οποίο θα μπορεί να καλύπτει ετησίως τις ανάγκες 375 νοικοκυριών. Έτσι, κάθε χρόνο θα αποτρέπουν την εκπομπή 2.100 τόνων διοξειδίου του άνθρακα.

Το μέλλον είναι στα κύματα
Παρόλο που η απόδοση αυτού του «πάρκου» μοιάζει απειροελάχιστη μπροστά στην ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος που προέρχεται από ένα εργοστάσιο λιγνίτη ή λιθάνθρακα, οι υπεύθυνοι της Iberdrola βλέπουν στις μονάδες Powerbuoy μια τεχνολογία που, αν πετύχει, θα συμβάλει στη χρήση της ανανεώσιμης πηγής ενέργειας που συνιστούν τα θαλάσσια κύματα. Μια τεχνολογία η οποία μέχρι σήμερα έχει αξιοποιηθεί ελάχιστα. Πολλοί ειδικοί εκτιμούν πως η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα θα μπορέσει να επιτευχθεί μόνο αν αναπτυχθούν λύσεις για την παραγωγή ρεύματος από την κίνηση του νερού της θάλασσας.
Άλλωστε η κυματική ενέργεια είναι πιο αποδοτική από την αιολική (το νερό είναι χίλιες φορές πυκνότερο από τον αέρα) και πιο προβλέψιμη (το ύψος των κυμάτων μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια δύο, τρεις ημέρες νωρίτερα). Γι' αυτό και, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ενέργειας, τα «κυματικά πάρκα» θα μπορούσαν να υπερκαλύψουν τη ζήτηση του πλανήτη σε ηλεκτρικό ρεύμα - και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να κατασκευαστούν τεράστια δίκτυα που θα μεταφέρουν ενέργεια από τη θάλασσα στην ενδοχώρα, καθώς τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικούν σε απόσταση μικρότερη των 200 χιλιομέτρων από κάποια παράκτια περιοχή.
Βέβαια, η τεχνολογία της Ocean Power Technologies δεν είναι η μόνη που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κυματική ενέργεια. Σε παλιότερο τεύχος του ΟΙΚΟ (Αύγουστος 2008) είχαν παρουσιαστεί, για παράδειγμα, τεχνολογίες υποβρύχιων νερόμυλων, «θαλάσσιων μεταλλικών φιδιών» και πλωτών πλατφορμών οι οποίες δοκιμάζονται για τον ίδιο σκοπό.
Η ιδιαιτερότητα όμως των Powerbuoy έχει να κάνει με το γεγονός ότι η αρχή λειτουργίας τους είναι σχετικά απλή: τη στιγμή που το ανώτερο τμήμα ταλαντώνεται επιπλέοντας πάνω στο νερό, η κατακόρυφη αυτή κίνηση μεταφέρεται σε ένα πιστόνι το οποίο, με τη σειρά του, περιστρέφει την ηλεκτρογεννήτρια της μονάδας. Η όλη διαδικασία, επίσης, ελέγχεται από ένα ηλεκτρονικό σύστημα που παρακολουθεί κατά πόσο τα κινούμενα μέρη της κατασκευής συμπεριφέρονται κανονικά, ώστε να τα ακινητοποιήσει σε περίπτωση που τα κύματα υπερβαίνουν κάποιο συγκεκριμένο ύψος και μπορεί να καταστρέψουν την Powerbuoy.

Βρίσκει υποστηρικτές
Παρόλο που κάθε μονάδα Powerbuoy είναι θεόρατη -με διάμετρο 3,5 και ύψος 15 μέτρα- μόλις τα τέσσερα μέτρα από την κορυφή της παραμένουν έξω από το νερό, καθώς τα περισσότερα από τα μηχανικά και ηλεκτρονικά τμήματα βρίσκονται βυθισμένα στη θάλασσα. Έτσι, οι Powerbuoy είναι ελάχιστα ορατές από την ακτή και δεν αλλοιώνουν αισθητικά το τοπίο, όπως οι θαλάσσιες ανεμογεννήτριες.
Πάντως, σύμφωνα με τους σχεδιαστές της πρωτοποριακής κυματογεννήτριας, το πιο σημαντικό της προτέρημα είναι το γεγονός ότι πολύ εύκολα μπορούν να κατασκευαστούν καινούργια μοντέλα μεγαλύτερων διαστάσεων, τα οποία θα παράγουν ακόμη περισσότερη ενέργεια. Έτσι, αν και το πάρκο στη Σανταντέρ θα αποτελείται κυρίως από μικρές μονάδες, ισχύος 40 KW, η αμερικανική εταιρεία έχει ήδη ετοιμάσει μια Powerbuoy ισχύος 150 KW, η οποία σύντομα θα λειτουργήσει πιλοτικά στα ανοιχτά της Σκωτίας.
Η εταιρεία διεξάγει συνομιλίες με την πολιτεία του Όρεγκον, ώστε να εγκαταστήσει στον κόλπο Coos ένα πάρκο από 200 μονάδες 500 KW. Μια τέτοια εγκατάσταση θα μπορούσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες 25.000 νοικοκυριών, γλιτώνοντας το περιβάλλον από 140.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Νούμερο που ισοδυναμεί με την απόσυρση 29.000 Ι.Χ. από τους αμερικανικούς δρόμους.

ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ... ΥΦΑΛΟ!
Τα προτερήματα της Powerbuoy, όπως διατείνονται οι κατασκευαστές της, είναι πολλά. Kάθε μονάδα είναι ιδιαίτερα φιλική και προς το υδρόβιο περιβάλλον: καθώς τα κινητά μέρη της είναι κλεισμένα μέσα σε ένα ατσάλινο πλαίσιο, η λειτουργία της δεν διαταράσσει τα θαλάσσια οικοσυστήματα της περιοχής.
Πιο συγκεκριμένα, έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Αυστραλία έδειξαν ότι η εγκατάσταση μιας Powerbuoy όχι μόνο δεν επιβαρύνει τους διερχόμενους πληθυσμούς από ψάρια και θηλαστικά, αλλά στην πραγματικότητα λειτουργεί ως τεχνητός ύφαλος στον οποίο βρίσκουν καταφύγιο πολλά θαλάσσια είδη.



Του ΚΩΣΤΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ- OIKO
Πηγή: http://www.kykladesnews.gr
__________________
I dive to the ocean of this beautiful planet and think... that at last i have found paradise...
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 02-03-10, 13:16
Το avatar του χρήστη Sunshine
Sunshine Sunshine is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 08-04-2008
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 833
Απάντηση: Το μέλλον είναι στα κύματα!

ΚΑΠΕ: ημερίδα για την κυματική ενέργεια


Το δυναμικό της ενέργειας από το θαλάσσιο κυματισμό (κυματική ενέργεια) μπορεί να έχει αξιοσημείωτη συνεισφορά στην παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), σε διεθνές επίπεδο.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η κυματική ενέργεια μπορεί να καλύψει το 10% της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη, ως το 2030.

Η κυματική ενέργεια παρουσιάζει όλα τα οφέλη των ΑΠΕ -μηδενικές εκπομπές προϊόντων καύσης (CO2), απεξάρτηση από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα κ.λπ.- αλλά και ειδικότερα πλεονεκτήματα, με σημαντικότερο αυτό της μεγάλης πυκνότητα ενέργειας και της μικρής οπτικής όχλησης, ακόμα και αν οι συσκευές εγκαθίστανται σε απόσταση που είναι ορατές από την ακτή, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους είναι βυθισμένο στη θάλασσα.
Παρόλο που τα τελευταία χρόνια η ερευνητική πειραματική διαδικασία σε τεχνικό επίπεδο έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο, υπάρχουν αρκετά μη τεχνικά εμπόδια τα οποία πρέπει να διευθετηθούν και ξεπεραστούν, προκειμένου να επισπευσθεί η ανάπτυξη της νέας αυτής αγοράς.

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας -ΚΑΠΕ συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό έργο WAVEPLAM- «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη», διοργανώνει την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010, στο ξενοδοχείο Classical Athens Imperial (Αχιλλέως και Μεγάλου Αλεξάνδρου, Πλατεία Καραϊσκάκη) ημερίδα με τίτλο: «Κυματική Ενέργεια –Δυναμικό, Εμπόδια & Προοπτικές Ανάπτυξης της Αγοράς».

Το έργο WAVEPLAM έχει ως στόχο τον περιορισμό ή και την άρση των μη τεχνολογικής φύσης εμποδίων, που θα προκύψουν όταν μεγάλης κλίμακας εφαρμογές των τεχνολογιών αυτών θα είναι έτοιμες προς εγκατάσταση.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστούν τα ακόλουθα:
• Το Έργο WAVEPLAM
• Οι δυνατότητες αξιοποίησης της κυματικής ενέργειας στην Ευρώπη
• Συστήματα εκμετάλλευσης της κυματικής ενέργειας
• Περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη χρήση τεχνολογιών εκμετάλλευσης
Στο τέλος της εκδήλωσης θα λάβει χώρα ανοικτή συζήτηση με επιστήμονες και δημοσιογράφους του χώρου.
Η ημερίδα απευθύνεται σε στελέχη δημοσίων οργανισμών, εκπροσώπους ενεργειακών φορέων και βιομηχανιών, μελετητές-ειδικούς σε θέματα έρευνας και τεχνολογίας, πανεπιστημιακούς, επενδυτές ΑΠΕ, περιβαλλοντικές οργανώσεις κ.α.
Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο ΚΑΠΕ, κα Ι. Δουνάκη, τηλ. 210 6603212, Fax:210 6603308,e-mail: dounaki@cres.gr .
Στοιχεία για το έργο WAVEPLAM παρέχονται στην ιστοσελίδα http://www.waveplam.eu




Πηγη: http://www.econews.gr/2010/03/01/con...e-wave-energy/
__________________
I dive to the ocean of this beautiful planet and think... that at last i have found paradise...
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 02-03-10, 15:51
Το avatar του χρήστη AIGAIAS
AIGAIAS AIGAIAS is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 23-05-2008
Περιοχή: NORWAY......
Μηνύματα: 74
Απάντηση: Το μέλλον είναι στα κύματα!

Και να σκεφτεί κανείς οτι η Ελλάδα εχει ολα οσα χρειάζονται για να απεξαρτηθεί απο τον λιγνίτη και γιατι οχι και από το πετρέλαιο. Αέρα, ηλιο, κυματα, και γεωθερμία.
Μάς λείπει ομως το σημαντικότερο.
Η θέληση......να τα αξιοποιήσουμε.

Sunshine μπράβο για το πόστ σου.

Το βρήκα πολυ ενδιαφέρων.....

Δημ. Αδάμης
__________________
αισθάνομαι καυτή την ανάσα του χρόνου.......
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 02-03-10, 17:09
Το avatar του χρήστη Sunshine
Sunshine Sunshine is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 08-04-2008
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 833
Απάντηση: Το μέλλον είναι στα κύματα!

Παράθεση:
Αρχικό μήνυμα απο AIGAIAS Εμφάνιση μηνυμάτων
Μάς λείπει ομως το σημαντικότερο.
Η θέληση......να τα αξιοποιήσουμε.
και τα λεφτα -ειδικα τωρα πια...
__________________
I dive to the ocean of this beautiful planet and think... that at last i have found paradise...
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα



Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 01:21.


Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.