|
Δελτία τύπου για ...'στεγνές' επαφές που μας φέρνουν πιο κοντά και μεγαλώνουν την καταδυτική κοινότητα |
|
Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
||||
|
||||
"1ος Διεθνής Διαγωνισμός Υποβρύχιας Φωτογραφίας"
Από τον φίλο Πέτρο Ορνιθόπουλο της Ε.Α.Θ. πήραμε την παρακάτω ανακοίνωση, σχετικά με τον "1ο Διεθνή Διαγωνισμό Υποβρύχιας Φωτογραφίας":
Παράθεση:
|
||||
|
||||
Απάντηση: "1ος Διεθνής Διαγωνισμός Υποβρύχιας Φωτογραφίας"
Παράθεση:
Δικαιώματα φωτογράφου? Τι είναι αυτό??? Κατα τ' άλλα, είναι 1ος Διεθνής Διαγωνισμός... |
|
|||
|
|||
Θα συμφωνήσω με τις παρατηρήσεις του Γιάννη, οι όροι του διαγωνισμού δίνουν πιο πολυ την εντύπωση (σχεδόν) τζάμπα συλλογής φωτογραφικού υλικού παρά διαγωνισμού διεθνούς εμβέλειας.
Ειδικά κάποιοι όροι όπως "το κατώτερο είναι είκοσι φωτογραφίες ανά κατάδυση και για τους καλλιτέχνες που θα φωτογραφήσουν επίγεια το κατώτερο είναι τριάντα ανά εκδρομή" δίνουν την εντύπωση άτυπης σύμβασης εργασίας μεταξύ των βραβευμένων φωτογράφων και του φορέα διοργάνωσης. Φυσικά είναι στην ευχέρεια κάθε φωτογράφου/δύτη να επιλέξει αν θέλει να ανταλλάξει την προσπάθειά του με κάποιες μέρες πληρωμένων διακοπών, αλλά ακόμη κι αυτές τοποθετούνται τον Οκτώβριο, off-season (προφανώς για να μειωθεί το κόστος της διοργάνωσης). Μερικές ακόμη παρατηρήσεις σχετικά με τους όρους του διαγωνισμού που ΔΕΝ είναι συμβατοί με τη διεθνή εμβέλεια που θέλουν να δώσουν οι διοργανωτές σ' αυτόν: α) Τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών (δια νόμου) ανήκουν πάντα στους φωτογράφους και δεν μεταβιβάζονται, κι αυτό θα έπρεπε να αναφερθεί σαφώς. Αυτό που μεταβιβάζεται είναι το δικαίωμα χρήσης και θα έπρεπε να είναι πολύ πιο συγκεκριμένο και να περιλαμβάνει: 1. Αν είναι αποκλειστικό ή όχι: ελπίζω όχι γιατί θα παρα-ήταν θρασσείς οι όροι 2. Το χρονικό διάστημα του δικαιώματος χρήσης των φωτογραφιών 3. Ο τρόπος/σκοπός χρήσης: άσχετα από το οικονομικό μπαίνουν και άλλοι παράγοντες π.χ. εγώ δε θα ήθελα να δω φωτογραφία μου στην επόμενη αφίσα των αγώνων ψαροτούφεκου ή να συνοδεύει οποιοδήποτε άρθρο που δε συμφωνώ με το περιεχόμενό του. β) Αν ένας διαγωνισμός ευελπιστεί να είναι διεθνούς εμβέλειας και να συμμετέχουν και ξένοι φωτογράφοι, θα πρέπει να ανακοινώνονται συγκεκριμένα πρόσωπα διεθνούς κύρους που θα αποτελούν την κριτική επιτροπή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ξέρουμε καν ποιες είναι αυτές οι περιβόητες ειδικότητες που συμετέχουν και θεωρούνται σχετικές με την κρίση των φωτογραφιών. Επειδή βλέπω πως το μήνυμα μου βγήκε πολύ γκρινιάρικο, να προσθέσω ότι δεν είμαι αντίθετος στη διοργάνωση τέτοιων διαγωνισμών -πόσο μάλιστα διεθνών- που μπορούν να προβάλουν τους ελληνικούς βυθούς και να ευαισθητοποιήσουν ακόμη περισσότερο κόσμο στον τομέα της προστασίας τους, οπότε κατ' αρχήν επικροτώ αυτή την πρώτη προσπάθεια. Καλό είναι όμως οι όποιοι διοργανωτές να μη το κάνουν πρόχειρα, αλλά να έρχονται σε επαφή με άτομα και φορείς που έχουν το κύρος και την ανάλογη εμπειρία -στο κάτω-κάτω ας αντιγράψουν από αντίστοιχους διαγωνισμούς του εξωτερικού, μερικές φορές η αντιγραφή ειναι πολύ πιο δημιουργική- γιατί φοβάμαι ότι αν ανακαλύπτουμε τον τροχό κάθε φορά, θα αργήσουμε πολύ να δούμε κάτι αξιόλογο στον τομέα των διαγωνισμών υ/β φωτογραφίας.
Φοίβος Βιλανάκης :: μερικές φωτογραφίες μου :: Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη fivos : 16-05-09 στις 15:21. |
|
||||
|
||||
Και επίσης, αυτό το "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ", ίντα μερος του λόγου ειναι?Τι είναι?
Τι κάνουν? Ποιοι το απαρτίζουν? Κλπ...??? Κάτι ενημερωτικό? Μία ιστοσελίδα? Ένα κάτι τις????
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Ενώ η ιδέα της διοργάνωσης ενός διαγωνισμού υ/β φωτογραφίας είναι πολύ καλή, όπως συχνά συμβαίνει σε κάθε τι "αλά Γκρέκα" χάνουμε τη μπάλα στην εκτέλεση. Κρίμα.
Beracuda #28 Μέλος ΤΗΘΥΣ “O ΑΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΝΑΙ ΑΓΑΘΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤIΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ“: Jacques-Yves Cousteau, το 1988 έγινε μέλος της Γαλλικής Aκαδημίας με την αναγγελία αυτή! |
|
||||
|
||||
Συμφωνώ απόλυτα με τον Φοίβο και είχα γράψει τη γνώμη μου πριν μέρες στην ιστοσελίδα της ΕΑΘ με την ίδια διάθεση όχι γκρίνιας αλλά απορίας για τους όρους.
Όσο περνούν οι μέρες και το σκέφτομαι γελάω με το "βραβείο"!! Δηλαδή κερδίζεις κάποια θέση και σου δίνουν βραβείο νικητή φιλοξενία και καταδύσεις ή περιηγήσεις με ... προϋπόθεση να παράγεις 20 ή 30 φωτογραφίες τουλάχιστον την ημέρα ανά κατάδυση ή περιήγηση??? χαχααχχα είναι αστείο!! και άν κάποιος δηλαδή κερδίσει και πάει για ξεκούραση - διακοπές στη Θάσο και όχι για "ημερήσια παραγωγή" τι θα κάνουν?? θα τον/την διώξουν??? Ίσως οι σύλλογοι ΤΗΘΥΣ, ΕΑΘ και ΣΚΑ θα μπορούσαν στα πλαίσια της συνεργασίας τους σε διάφορα θέματα να στείλουν μια επιστολή με τις συστάσεις τους ή τις ενστάσεις τους με σκοπό φυσικά πάντα την επιτυχή έκβαση του πρώτου αυτού διεθνούς διαγωνισμού υποβρύχιας φωτογραφίας στη χώρα μας. Εύχομαι το καλύτερο!
|
||||
|
||||
Μου μυρίζει χρήμα που έρχεται έξωθεν και κινείται κάτω από το τραπέζι
|
|
||||
|
||||
μη βιάζεστε,
Περιμένετε λίγο ακόμη,... έέέρχεται και άλλος διαγωνισμός . Κάτι πήρε τ αυτί μου για Χαλκιδική , με διοργανωτή το Ναυτικό Ομιλο Μουδανιών (θυμάστε αγώνες ψτ) και φυσικά υπο την αιγίδα της ΕΟΥΔΑΤΚ. |
|
||||
|
||||
να φάει και ο κάθε πικραμένος
|
|
||||
|
||||
γιατι? γιατί αυτό το σχόλιο?
γνωρίζουμε εκ των προτέρων, πως η διοργάνωση τέτοιων διαγωνισμών είναι για τη "μάσα"? δηλαδή αν ένας άλλος σύλλογος (πχ η ΕΑΘ ή ο ΤΗΘΥΣ) αναλάβει να οργανώσει διαγωνισμό υποβρύχιας φωτογραφίας θα το κάνει και αυτός για τη μάσα? ή μήπως μόνο οι δικοί μας σύλλογοι έχουν αγνές προθέσεις και όλοι οι υπόλοιποι είναι για το φαγοπότι???? |
|
|