Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Θαλάσσιο Περιβάλλον > Περιβαλλοντικά Νέα
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο

Νέα, ειδήσεις, πληροφορίες που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 02-12-09, 14:15
Big-Blue Big-Blue is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 08-06-2007
Μηνύματα: 749
Υδάτινα Εγχειρήματα – Αυστραλιανές Υποθαλάσσιες Περιπέτειες στο ΜΓΦΙ

Υδάτινα Εγχειρήματα – Αυστραλιανές Υποθαλάσσιες Περιπέτειες στο ΜΓΦΙ


Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αυστραλίας παρουσιάζουν την έκθεση «Υδάτινα Εγχειρήματα», Αυστραλιανές Υποθαλάσσιες Περιπέτειες από τις 17 Δεκεμβρίου 2009 έως τις 6 Ιανουαρίου 2010 στο Κέντρο ΓΑΙΑ. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό από τα υδάτινα καινοτόμα εγχειρήματα του Αυστραλού Lloyd Godson τόσο στον Ελλαδικό χώρο όσο και στην Αυστραλία. Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα προβληθεί δεκάλεπτη ταινία με την υποβρύχια διαδρομή του Αυστραλού βιολόγου Lloyd Godson με ποδοκίνητη κατασκευή βιομιμητικής στα νερά του Ιονίου. Το εν λόγω πρωτοπόρο ποδοκίνητο υποβρύχιο που είναι το πιο γρήγορο στην κατηγορία του στον κόσμο θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν οι επισκέπτες της έκθεσης καθώς περιλαμβάνεται στα εκθέματα.

O Lloyd Godson είναι Αυστραλός βιολόγος θαλάσσης που ασχολείται με πρωτοποριακά οικολογικά προγράμματα ευαισθητοποίησης κοινού σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος. Στην συγκεκριμένη έκθεση περιλαμβάνονται δύο από τα πιο καινοτόμα του υδάτινα εγχειρήματα που έτυχαν σφοδρής υποστήριξης καταξιωμένων ερευνητών και μελετητών. Το πρώτο υποθαλάσσιο επιστημονικό πείραμα αποκαλούμενο «The BioSUB Project» έλαβε χώρα στην Αυστραλία τον Απρίλιο 2007. Στο συγκεκριμένο εγχείρημα, ο Lloyd έζησε για 12 μέρες κλεισμένος σε ένα υποβρύχιο δωμάτιο, κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα μέταλλα. Θέλοντας να μελετήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη σ’ένα κλειστό περιβαλλοντικό σύστημα δημιούργησε ένα τεχνητό υποθαλάσσιο οικοσύστημα το πρώτο στον κόσμο που βασιζόταν στην υποστήριξη ζωής μέσω παραγωγής οξυγόνου από μικροφύκια. Από εκεί ο Lloyd δέχονταν καθημερινά ερωτήσεις από Αυστραλούς μαθητές για τον τρόπο επιβίωσής του κάτω από το νερό, καθώς και για το μοναδικό θαλάσσιο οικοσύστημα της Αυστραλίας, φωτογραφίες του οποίου θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε και στην έκθεση. Το πρώτο Αυστραλιανό του εγχείρημα τον ανέδειξε σε « Australian Geographic Adventurer» της χρονιάς 2007 και έχαιρε της υποστήριξης της Australian Geographic Society (Αυστραλιανής Γεωγραφικής Ένωσης).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.biosub.com.au

Ο Lloyd αποφάσισε να συνεχίσει τα υδάτινα του εγχειρήματα στην Ελλάδα και έτσι τον Σεπτέμβριο 2009 έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμά του «Life Amphibious» (Αμφίβια Ζωή). Εμπνευσμένος από την οδυσσειακή περιπλάνηση, ο Lloyd διέσχισε τα νερά του Ιονίου από τις Φρίκες έως το Βαθύ της Ιθάκης με τη χρήση ποδοκίνητου υποβρύχιου. Το μονοθέσιο ποδοκίνητο υποβρύχιο Omer 6 βασίζεται στην αρχή της βιομημιτικής, είναι δηλαδή κατασκευασμένο αντιγράφοντας θαλάσσια ζώα όπως το δελφίνι, αλλά πάνω απ’ όλα στηρίζεται στην κινητήρια δύναμη του ανθρώπου, το πάθος και την ευρηματικότητα του. Η ομάδα της αποστολής αποτελείτο από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μόντρεαλ του Καναδά. Σκοπός του εγχειρήματος ήταν να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους νέους και ιδιαίτερα για τα παιδιά των Ιονίων νήσων, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να συναντήσουν τον Lloyd και το υποβρύχιό του από κοντά και να του θέσουν ερωτήματα σχετικά με το θαλάσσιο οικοσύστημα και την προστασία της βιοποικιλότητάς του.

Το εγχείρημά του αυτό καθώς και το πρωτοπόρο υποβρύχιο παρουσιάζονται τώρα στο κοινό της Αθήνας. Ο Lloyd θα μοιραστεί μαζί μας τις υδάτινες εμπειρίες του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων. Το εγχείρημα υποστηρίχθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, από την Australian Geographic Society, το MEDASSET και από την Πρεσβεία της Αυστραλίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.lifeamphibious.com



Πηγή: http://www.gnhm.gr/NewsDetail2.aspx?selArticle=201
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα



Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 18:52.


Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.