Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Υποβρύχια Φωτογραφία & Video > Εξοπλισμός υ/β φωτογραφίας και Video
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο

Φωτ.Μηχανές, Κάμερες, Housings, υ/β flash, όλα αυτά τα μηχανήματα του διαβόλου που κοστίζουν όσο κι ο υπόλοιπος εξοπλισμός μας

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 12-01-10, 13:52
Το avatar του χρήστη Joker
Joker Joker is offline
 
Εγγραφή: 12-08-2009
Μηνύματα: 14
Εξωτερικό Φλας Ikelite AF35 – Απόψεις & γνώμες κανείς ;;;

Έχω μια Panasonic ΤΖ5 με το αντίστοιχο housing της Panasonic και σκέφτομαι να κάνω μια όσο το δυνατόν πιο low budget αναβάθμιση στον φωτογραφικό εξοπλισμό προσθέτοντας ένα εξωτερικό φλας.

Έχει χρησιμοποιήσει κανείς ή το Ikelite AF35;;
Tο σκέφτομαι μια και είναι σχετικά φτηνή λύση (γύρω στα 320 Euro) ….αρκεί να δουλεύει σωστά.
Με απουσία TTL και δουλεύοντας σε manual mode ας πούμε ότι με κάποιες δοκιμές/ εξάσκηση βρίσκω τις σωστές ρυθμίσεις, ωστόσο το ζωτικό ερώτημά μου είναι αν ο αισθητήρας του είναι αρκετά ευαίσθητος, ώστε να πυροδοτεί το AF35 σωστά όταν ανάβει το ενσωματωμένο φλας της μηχανής .

Βεβαίως μιας γνωρίζω αρκετά από φωτογραφία γενικά αλλά λίγα για υποβρύχια φωτογραφία, αν έχει κανείς καμιά άλλη εναλλακτική ιδέα για εξωτερικό φλας ας μου πει

Ευχαριστώ
Δημήτρης
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 24-01-10, 18:08
Το avatar του χρήστη Μπλε
Μπλε Μπλε is offline
 
Εγγραφή: 29-01-2007
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 1.479
Απάντηση: Εξωτερικό Φλας Ikelite AF35 – Απόψεις & γνώμες κανείς ;;;

Δημήτρη, δεν έχω χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο flash και δεν έχω εμπειρία στη δική σου φωτογραφική μηχανή.

Ωστόσο, για την ερώτησή σου στο θέμα "ευαισθησία" του αισθητήρα του εξωτερικού φλας, να σου πω ότι γενικά αυτοί οι αισθητήρες είναι αρκετά ευαίσθητοι και γενικά δουλεύουν σωστά, οπότε και θεωρώ ότι δεν πρέπει να ανησυχείς για το αν θα ενεργοποιείται ή όχι το εξωτερικό φλας (δεδομένης της default θέσης του αισθητήρα να "κοιτάει" το εσωτερικό φλας της μηχανής σου).

Ένα πάντως κακό σε αυτή τη λύση είναι ότι μπορεί να πετυχαίνουμε τον καλύτερο φωτισμό του θέματός μας με το εξωτερικό φλας, αλλά δεν γλυτώνουμε τυχόν σωματίδια που φωτίζονται από το εσωτερικό φλας της μηχανής μας, γιατί αυτό εξακολουθεί να ενεργοποιείται. Γνωρίζω τη λύση που προτείνει η INON στα δικά της φλας, που οδηγεί το φως του εσωτερικού φλας με οπτική ίνα στον αισθητήρα και μπλοκάρει το output στο περιβάλλον με σκουρόχρωμη πλαστική καλυπτρίδα. Από όσο μπορώ να καταλάβω από τις εικόνες που δίνει η Ikelite, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο να το κάνεις, εκτός αν με κάποια ιδιοκατασκευή μπορέσεις να στρέψεις το φως του εσωτερικού φλας προς τον αισθητήρα του εξωτερικού, μπλοκάροντας το output προς το θέμα που φωτογραφίζεις.

Συνολικά πάντως, κρίνοντας κυρίως από τη σχέση τιμής ως προς αναμενόμενο αποτέλεσμα της χρήσης του, κρίνω ότι η αγορά (σχεδόν) οποιουδήποτε εξωτερικού φλας που συνεργάζεται με κάποιο τρόπο (πόσο μάλιστα όταν αυτός είναι ελεγχόμενος με τον επιλογέα που σου δίνει η Ikelite ενσωματωμένο στο φλας) με τη φωτογραφική σου μηχανή, θα σε ανταμείψει με την αισθητή αναβάθμιση στην ποιότητα του φωτισμού των υποβρύχιων φωτογραφιών σου. Εφόσον μπορείς να διαθέσεις το ποσό αυτό για την αγορά του, μην το σκέφτεσαι πολύ.

Αν πάλι μπορείς να διαθέσεις περισσότερα χρήματα για ένα εξωτερικό φλάς που θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις και στο μέλλον που τυχόν αναβαθμίσεις το σύστημα της υποβρύχιας μηχανής σου, το ξανασυζητάμε. Απλά να ξέρεις ότι θα σου κοστίσει σίγουρα περισσότερο...



Καλές φωτογραφήσεις και... μη ξεχνάς να μας δείχνεις και κανένα αποτέλεσμα!
__________________
The sea needs a break, NOT a break into! Put an END in OVERFISHING!
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 24-01-10, 18:22
Το avatar του χρήστη Μπλε
Μπλε Μπλε is offline
 
Εγγραφή: 29-01-2007
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 1.479
Απάντηση: Εξωτερικό Φλας Ikelite AF35 – Απόψεις & γνώμες κανείς ;;;

Επανέρχομαι για να συμπληρώσω κάτι που μου διέφυγε αρχικά. Ξανακοίταξα στη σελίδα της Ikelite για το συγκεκριμένο φλας και παρατήρησα ότι "προτείνει" τη χρήση κάποιου είδους αδιαπέρατου φίλτρου για το "μπλοκάρισμα" του φλας προς τα εμπρός. Δες την παρακάτω εικόνα



Το λευκό φίλτρο μοιάζει με diffuser, αλλά στην ουσία είναι πολύ χοντρό πλαστικό, αδιαπέρατο στο φως. Με αυτή τη λύση, η Ikelite κατευθύνει το φως του εσωτερικού φλας μόνο προς τα πλάγια, όπου περιμένουν το σήμα οι αισθητήρες των εξωτερικών φλας. Φυσικά, πρόκειται για custom λύση που διαθέτει η Ikelite για τα δικά της housing και δεν είναι σίγουρο ότι θα ταιριάζει στο δικό σου housing (πιθανότατα η διάμετρος του port να είναι διαφορετική).

Ωστόσο, αν θέλεις να το δεις από κοντά, έχω ένα τέτοιο φίλτρο διαθέσιμο, μου έχει περισσέψει από ένα παλίοτερο housing και θα μπορούσα να σου το δανείσω για να το δοκιμάσεις και αν μπορείς, να το αντιγράψεις κιόλας. Η κατασκευή του είναι εύκολη, όπως θα μπορέσεις να δεις και μόνος σου.

Αν ενδιαφέρεσαι, θα μπορούσα να το φέρω σε κάποια από τις επόμενες συναντήσεις του Συλλόγου στο στέκι του (βλ. εδώ). Απλά ειδοποίησέ με εγκάιρως ότι θα έρθεις, για να το έχω μαζί μου.
__________________
The sea needs a break, NOT a break into! Put an END in OVERFISHING!
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα



Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 05:24.


Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.