Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ'  

Επιστροφή   Σ.E.A. 'ΤΗΘΥΣ' > Θαλάσσιο Περιβάλλον > Περιβαλλοντικά Νέα
Εγγραφή Forum Συχνές Ερωτήσεις Λίστα Μελών Ημερολόγιο

Νέα, ειδήσεις, πληροφορίες που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον

Απάντηση στο θέμα
 
Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
  #1  
Παλιά 04-04-10, 12:39
Το avatar του χρήστη Sunshine
Sunshine Sunshine is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 08-04-2008
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 833
Angry Φορτηγό-πλοίο προσάραξε στο μεγαλύτερο κοραλλιογενές οικοσύστημα

Φορτηγό-πλοίο υπό κινεζική σημαία προσάραξε στο μεγαλύτερο και πλουσιότερο κοραλλιογενές οικοσύστημα του πλανήτη, τον αποκαλούμενο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο ή Great Barrier Reef, στην Αυστραλία. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός της πολιτειακής κυβέρνησης του Κουίνσλαντ, Anna Bligh, υπάρχει κίνδυνος το πλοίο να κοπεί στα δύο προκαλώντας ανυπολόγιστη καταστροφή στο οικοσύστημα που συγκαταλέγεται στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.




Το σκάφος Shen Neng 1, μήκους 230 μέτρων, προσάραξε στον κοραλλιογενή ύφαλο αργά το Σάββατο, ενώ έπλεε 15 χλμ. εκτός πορείας. Το φορτηγό-πλοίο μεταφέρει 950 τόνους καυσίμων και 65.000 τόνους άνθρακα και είχε προορισμό την Κίνα.
«Από πτήσεις που έγιναν νωρίς το πρωί πάνω από το φορτηγό παρατηρήθηκαν μικρές κηλίδες πετρελαίου περίπου 2 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του πλοίου», αναφέρει η ανακοίνωση από την πολιτειακή κυβέρνηση του Κουίνσλαντ και προστίθεται ότι «μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί μεγάλη διαρροή πετρελαίου από το πλοίο». Σκάφος του λιμενικού της Αυστραλίας παραμένει κοντά στο πλοίο, για να εκκενώσει το πλήρωμά του εάν το φορτηγό αρχίσει να βυθίζεται.


Ο πλοίαρχος δήλωσε σε αξιωματικούς του λιμενικού ότι θα προσπαθήσει να αποκολλήσει το σκάφος από τον ύφαλο μόλις τα νερά ανέβουν αργότερα μέσα στη μέρα, αλλά είναι ασαφές το κατά πόσον αυτό είναι δυνατόν χωρίς βοήθεια.
To οικοσύστημα του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου είναι ένα σύμπλεγμα από 2,900 μεμονωμένους κοραλλιογενής υφάλους και 900 νησιά, σε μια θαλάσσια ζώνη μήκους 3,000 χιλιομέτρων στην Αυστραλία. Είναι ένας από τους σημαντικότερους φυσικούς βιότοπους και η μεγαλύτερη δομή που έχει δημιουργηθεί από έμβια όντα στον πλανήτη μας. Στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 400 είδη κοραλλιών, 1,500 είδη ψαριών και 4,000 τύπους μαλακιών. Αναγνωρίστηκε ώς περιοχή Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1981.


times on line

link tvxs
__________________
I dive to the ocean of this beautiful planet and think... that at last i have found paradise...
Απάντηση με παράθεση
  #2  
Παλιά 04-04-10, 13:17
Το avatar του χρήστη Έκτωρ
Έκτωρ Έκτωρ is offline
 
Εγγραφή: 20-11-2008
Περιοχή: Μεστά Χίου!
Μηνύματα: 430
Απάντηση: Φορτηγό-πλοίο προσάραξε στο μεγαλύτερο κοραλλιογενές οικοσύστημα

Λυπηρό Sunshine το γεγονός και καλό κουράγιο σε όσους επιχειρούν για την προσπάθεια να σώσουν την κατάσταση και να μην δημιουργηθεί περαιτέρω ρύπανση στην περιοχή. Το θετικό είναι πως το φορτίο άνθρακα λογικά δεν μπορεί να διαρρεύσει από το πλοίο με την ίδια ευκολία που θα γινόταν αν το πλοίο κουβάλαγε πετρέλαιο.
Ψιλοάσχετο αλλά ας θυμηθούμε τρία «δικά μας» ατυχήματα.
http://en.wikipedia.org/wiki/Atlantic_Empress
http://en.wikipedia.org/wiki/Prestige_oil_spill
http://en.wikipedia.org/wiki/Amoco_H...anker_disaster (επισκέψιμο)
Παιδιά θυμάται κανένας ποια/ποιες συνθήκη/ες για ασφαλέστερα φορτία στα φορτηγά πλοία καταψηφίσθηκε από Μ. Βρετανία και Ελλάδα και τελικά δεν πέρασε? Προσπαθώ να βρω πληροφορίες και δεν βρίσκω (ίσως θυμάμαι και λάθος και δεν υπαρχή τέτοιο πράγμα μιας και είναι αρκετά χρόνια πριν αυτή η πληροφορία)
__________________
www.tortugadive.gr

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Έκτωρ : 04-04-10 στις 13:21.
Απάντηση με παράθεση
  #3  
Παλιά 12-04-10, 14:45
Το avatar του χρήστη Sunshine
Sunshine Sunshine is offline
Μέλος του Συλλόγου ΤΗΘΥΣ
 
Εγγραφή: 08-04-2008
Περιοχή: Αθήνα
Μηνύματα: 833
Απάντηση: Φορτηγό-πλοίο προσάραξε στο μεγαλύτερο κοραλλιογενές οικοσύστημα

Αγωγή κατά του κινεζικού πλοίου, που προσάραξε στο μεγαλύτερο και πλουσιότερο κοραλλιογενές οικοσύστημα του πλανήτη, τον αποκαλούμενο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, θα καταθέσει η Αυστραλία.
«Είναι απολύτως σαφές πως το πλοίο ακολούθησε ένα παράνομο δρομολόγιο», τόνισε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Μεταφορών Αντονι Αλμπανίζ και τόνισε ότι: «θα καταθέσουμε αγωγές κατά των υπευθύνων».
Το κινέζικο πλοίο Σεν Νενγκ 1 μετέφερε κάρβουνο και προσάραξε στις 3 Απριλίου στην άμμο κοντά στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα, μια περιοχή γνωστή για την εξαιρετική θαλάσσιο βιοποικιλότητα, με αποτέλεσμα τρεις τόνοι καυσίμων να δημιουργήσουν στην περιοχή μεγάλη πετρελαιοκηλίδα. Το πλοίο είχε παρεκκλίνει περισσότερα από 15 ναυτικά μίλια της πορείας του πριν προσαράξει 70 χιλιόμετρα ανοικτά των ακτών του Κουίνσλαντ.
Η Αυστραλία θα ζητήσει αποζημίωση, δήλωσε ο Αλμπανίζ, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι οι νόμοι θα εφαρμοστούν αυστηρά απέναντι στους υπευθύνους.
Η εταιρία Shenzhen Energy Transport, ιδιοκτήτρια του πλοίου, παραδέχτηκε την Παρασκευή ότι το Σεν Νενγκ 1 δεν ακολούθησε την προβλεπόμενη πορεία προς την Κίνα, προερχόμενο από το λιμάνι του Γκλαντστόουν της βορειοανατολικής Αυστραλίας.

Πηγή
__________________
I dive to the ocean of this beautiful planet and think... that at last i have found paradise...
Απάντηση με παράθεση
  #4  
Παλιά 13-04-10, 14:58
manta_ray manta_ray is offline
 
Εγγραφή: 11-11-2009
Μηνύματα: 34
Απάντηση: Φορτηγό-πλοίο προσάραξε στο μεγαλύτερο κοραλλιογενές οικοσύστημα

Δυστυχώς το κακό έγινε.

http://www.in.gr/news/article.asp?ln...1&lngDtrID=252
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα



Δικαιώματα - Επιλογές
Δεν Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
Δεν Μπορείτε να απαντήσετε
Δεν Μπορείτε να ανεβάσετε συνημμένα αρχεία
Δεν Μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

vB code είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Forum Jump


Όλες οι ώρες είναι GMT +2. Η ώρα τώρα είναι 00:11.


Powered by vBulletin® Version 3.6.8
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.