![]() |
|
|
||||
|
||||
Απάντηση: Stroke test
Πετάω το CD για να παγώσουμε, είμαι φανατικός, έχω κάνει founda, έχω κατεβάσει το επίπεδο σε λιμανίσιο, πιπιλάω τα ίδια και τα ίδια, κάνω πολιτισκό μανιφέστο, δεν ακούω μία από ότι μου λένε, είμαι είρωνας, κοροιδεύω τους άλλους λέγοντάς τους superman, δεν διαβάζω τα άλλα post, και θεωρώ ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο να μάθω.
Α και είμαι ο μόνος που πετάει χαρακτηρισμούς και ζητάει τα ρέστα. Μήπως έχουμε μπερδευτεί λίγο? Καλές βουτιές σε όλους! |
|
||||
|
||||
Σώτο ναι, έχουμε(τε) μπερδευτεί όλοι. Εγώ για παράδειγμα, δε μπορώ να καταλάβω γιατί τράβηξες όλα τα αρνητικά σημεία από το thread και πήγες και τα κόλλησες πάνω σου. (π.χ., το λιμανίσιο επίπεδο το πέταξα για NickVas μιας που είναι Πειραιώτης
![]() Πάρε και μια ακόμα Αμερικανιά: "defensiveness is the key to a closed mind" ![]() /GKAM (Η πλάκα είναι πως τώρα καταλαβαίνω την εικόνα που μπορεί να δείχνουν σε τρίτους ορισμένες δημόσιες ιντερνετικές αντιπαραθέσεις που είχα στο παρελθόν. Τα πράγματα τελικά φαίνονται πολύ διαφορετικά για όσους είναι έξω απο το χορό. Δε πειράζει, όσο γερνάμε μαθαίνουμε ![]() ΥΓ Ελπίζω τώρα να μη μας την πέσουν και οι Πειραιώτες... ![]()
www.kamarinos.com/scuba | www.dirgreece.gr | www.wreckdiving.gr Calvin: "Why waste time learning, when ignorance is instantaneous?" Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη GKAM : 15-06-08 στις 10:52. |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Με όλη τη καλή μου θέληση θα προσπαθήσω να διασκεδάσω κάποιες από τις εντυπώσεις που σου έχουν δημιουργηθεί με άλλο ένα παράδείγμα. Όσον αφορά τo ''stroke''. Παλιότερα, γύρω στο 2001 και ενώ είχα κάνει τα tech σχολεία της IANTD παρακαλούσα τον τρίτο της παρέας να κάνει ένα rescue της PADI. Θεωρούσα απαράδεκτο να βαράμε 50αρες και κάτω χωρίς να έχει την παραμικρή εκπαίδευση rescue. Η απάντησή του ήτανε ''...άμα πάθεις κάτι σιγά μη σε βγάλω εγώ από εκεί κάτω με όλα αυτά που κουβαλάς...'' Σώτο μου μετά από σύντομο χρονικό διάστημα (ομολογουμένως και για άλλους, αλλά παρόμοιους λόγους) ξέκοψα. Λοιπόν ναι, τον θεωρώ stroke (stroke=βλαμμένος) και μαζί του πλέον δεν θα πλησίαζα ούτε 100 μέτρα από την παραλία. Εάν θέλεις να με πεις ψωνισμένο για αυτή μου την επιλογή, τότε πες με και θα σου απαντήσω ευχαριστώ. Αυτή φίλε μου είναι η έννοια του stroke. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο. Στην PADI ίσως τους λένε unsafe divers, στην Ελλάδα ινδιάνους ή απλά μαλ...ες. Η έννοια είναι ακριβώς η ίδια. Εάν πλέον θέλεις να σου αποδείξω ότι δεν φυλάμε καμμία μυστική γνώση και ψήνεσαι τόοοοοσο πολύ να δεις τι είναι το RD στείλε μου με pm το e-mail σου και θα σου στείλω το pdf του Τ1. Εσύ μετά ως εκπαιδευτής και πιο αρμόδιος από εμένα να κρίνεις τι και πως θα το μεταδώσεις στο κοινό του forum, μπορείς να ανεβάσεις ένα post κανοντάς το. Ταπεινά μέχρι τα 51 μέτρα... Όταν, ή καλύτερα, εφόσον περάσω το T2, ευχαρίστως να επανέλθω βαθύτερος. Προς το παρόν, κάτω από τα 51 (που είναι και η πλειονότητα των καταδύσεων που κάνω) βουτάω με πίνακες από το VPM-B. Εσύ, επειδή είδα το post σου στο thread του RD όπου αναφέρεις πως έχεις πειστεί ότι ο γράφων κατέχει το θέμα, βούτα εκεί με αυτά που σου λέει. Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη NickVas : 15-06-08 στις 12:16. |
|
||||
|
||||
@NickVas. Φίλε δεν συμφωνούν όλοι μαζί σου. Την άποψή σου λες που τυγχάνει να μην περνάει παμψηφί ως ορθή. Μάλλον η αλήθεια είναι πως έχουμε μοιραστεί άντε να το πω "εξίσου" τις ειρωνίες αφού έχουμε αλληλοειρωνευτεί και "αλληλοσφαχτεί" (τρόπος του λέγειν). Μην κάνεις λοιπόν την πάπια και μην συνεχίζεις στο ίδιο μοτίβο να τσαμπουνάς ότι μόνο ο Σώτος έκανε υπέρβαση και κατάχρηση εκφράσεων αφού και στο τελευταίο σου ποστ είρωνας είσαι. Όχι? Στο κάτω κάτω εσύ έκανες την αρχή σε αυτό το ποστ προκαλώντας και χαρακτηρίζοντάς με είρωνα και μάλιστα σε όλα μου τα άλλα ποστ. Πώς είναι δυνατόν να είναι τόσο ανεκτικοί εδω μέσα που να μην μου έδωσαν κλωτσιά στον κώλο μετά από 500 σχεδόν εςιρωνικά ποστ? Ε?
![]() Αν θέλεις συζήτηση να ρωτάς πρώτα γιατί ρε ****** Σώτο έγραψες αυτό το σχόλιο για τον σούπερμαν? Δεν το πολυκατάλαβα και νομίζω ότι με ειρωνεύεσαι. Για ξήγα το, λοιπόν, πριν σε πω είρωνα κλπ. Μη μου τη βγαίνεις φάτσα κάρτα με χαρακτηρισμούς και θα μιλάμε κόσμια. Λοιπόν για να ηρεμίσω τις όποιες ανησυχίες σας. Εσένα και του Καμαρινού. Βουτάτε όπως εσείς νομίζετε πιό σωστά. Κανείς δεν θα σας πει stroke. Το κέφι σας το κάνετε και τη βρίσκετε? Θα είμαι ανέμσα σε αυτούς που θα τα βάλουν με όποιον σας κατηγορήσει. Σε ότι αφορά τώρα την νοοτροπία στην οποία αναφέρεστε (ήτη GUE) νομίζω πως δεν λέτε τίποτε καινούργιο. Απλά έχετε βρεί κάποιους τρόπους να τα πείτε αλλιώς και αυτό το θεωρείτε καινοτομία ενώ δεν είναι. Έχετε μια νοοτροπία γύρω από την οποία στρέφονται διάφορες αντιλήψεις όπως το γεγονός ότι πιστεύετε πως δεν υπάρχει ψεγάδι στο σύστημα σας και ότι τα άλλα συστήματα δεν έχουν απλά ελλείψεις αλλά έχουν τρομακτικά κενά τα οποία έρχεστε να καλύψετε. Αντιγραφή από το site της GUE: "GUE’s vibrant history includes both recreational excursions and aggressive exploration diving. This experience has led GUE and likeminded divers around the world to embrace the need for greater diving proficiency. These enhanced skills provide greater enjoyment and less stress while also preserving fragile diving environments." Ενώ λέει ότι αποσκοπεί στην ανάπτυξη ασφαλών δυτών με δεξιότητες και γνώση (από τους στόχους της GUE: Developing safe, skilled, and knowledgeable divers) έχει καταλήξει σε κάποια στεγανά στερεότυπα από τα οποία κάθε απόκλιση θεωρείται stroke. Πώς το ερμηνεύω αυτό? Πρόκειτε για ένα σύστημα που σε διδάσκει την πειθαρχεία σου αφαιρεί το δικαίωμα της άποψης και της κριτικής σκέψης και σε αποστειρώνει σε ένα ασφαλές περιβάλλον του οποίου τα όρια συμπίπτουν με τα όρια της ασφάλειας και της απόλαυσης. Σε αυτή της κουλτούρα κάποιοι δεν ταιριάζουν όπως εγώ για παράδειγμα. Αν θέλεις και την προσωπική μου φιλοσοφία σαν αντίποδα της πρότασης GUE έχω με λίγα λόγια να πω τα εξής: Ο δύτης χρειάζεται αρκετή γνώση και αρκετή εμπειρία. Την γνώση την αποκτά με προσωπική μελέτη με εκπαίδευση με συναναστροφή με άλλους δύτες (και όλοι έχουν κάτι να δώσουν ακόμα και οι φαινομενικά ή οι κατά το τυπικόν λιγότερο ειδήμονες). Με πειραματισμό κάτω από απόλυτα ελεγχώμενες συνθήκες για διαφύλαξη της ασφάλειας του κτίζει την εμπειρία του με τον δικό του προσωπικό ρυθμό. Η κατάδυση θέλει πολλή εμπειρία ή αν μη τι άλλο συνεχή επαφή και σμίλευση των δεξιοτήτων και ανάπτυξη της υδροβιότητας. Χρειάζεται εξοικίωση και συμφιλίωση με το υγρό στοιχείο για να φτάσει κανείς στο επίπεδο να λύνει τα προβλήματα του και τα προβλήματα των άλλων. Πάνω από όλα όμως ο δύτης πρέπει να έχει την σωστή νοοτροπία. Να είναι καλός ακροατής να μην θέτει τον εαυτό του ή τους άλλους σε ρίσκα, να ξέρει πολύ καλά τι κάνει και γιατί το κάνει. Να δέχεται ότι ένας άλλος δύτης στην παρέα μπορεί να βουτάει με άλλο set up αλλά να είναι γνώστης των ιδιαιτεροτήτων και των διαδικασιών ώστε αν παραστεί ανάγκη να λειτουργήσει σαν μέλος της ομάδας. Στην δικιά μου παρέα δύο κάνουν κατάδυση με Inspiration και άλλοι τρεις με Megalodon. Άλλος βουτά με VR3 και άλλος με κομμένα πλάνα. Και όλα αυτά συνυπάρχουν και λειτουργούν σε μία ομάδα. Προσωπικά έχω κάνει εκπαίδευση και μνε εκπαιδευτή DIR και έχω εντύπωσιαστεί από την ευελιξία που έδινε στο set up του εξοπλισμού, σε μίνι-αλλαγές που θα έκαναν την ζωή του δύτη πιό άνετη και πιό ασφαλή. Καμία ακαμψία δεν διέκρινα στον τρόπο αντιμετόπισης του set up. Αυτή είναι και η πεμπτουσία της εκπαίδευσης. ο εκπαιδευτής λειτουργεί σαν μέντορας ιδιάιτερα σε αυτές τις βαθμιδες εκπαίδευσης και ποτέ σαν λοχαγός εκτός και αν τίθεται θέμα ασφάλειας. Και για να πώ και την αλήθεια μου δεν κατάλαβα που είναι το πρόβλημα να βουτάει ένας με δύο φιάλες αριστερά και άλλος με μία αριστερά και μία δεξιά. Δεν μου κάνει να τον πώ stroke και πιστεύω ούτε και συ θα το έκανες. Το να κάνεις ένα test όμως και να χαρακτηρίζεσαι stroke επειδή βουτάς με RR-LL είναι υπερβολικό ως εξοφρενικό. Το πιό πάνω είναι ένα παράδειγμα έτσι? Δεν λέω ότι είναι ο λόγος της αντίδρασής μου αλλά αποτελεί μέρος πολλών τέτοιων σημείων που με οδηγούν στα συμπεράσματα που με οδηγούν. Έχεις βεβαίως το κάθε δικαίωμα να βουτάς όπως θέλεις με την παρέα σου και να έχετε όση ομοιομορφία θέλετε αλλά δεν έχετε κανένα δικαίωμα να αποκαλείτε τους άλλους stokάδες επειδή είναι διαφορετικοί από εσάς. Μην μου πείτε ότι δεν το κάνατε διότι απλά δεν θα σας πιστέψω. ![]() |
|
||||
|
||||
Για κάτι άλλα αμερικάνικα σλόγκαν που παρατίθεντε κατά καιρούς ουδένα σχόλιο δεν αξίζει από μέρους μου. Πραγματικά θεωρώ χάσιμο χρόνου να ασχολούμε με την άποψη του καθενός που προτρέχει και νομίζει ότι οι συνειρμοί της σκέψης του είναι τέτοιοι που του επιτρέπουν αλαθητί να χρησιμοποιεί παρομοιώσεις και να πιστεύει ότι είναι και σχετικές με τον στόχο του.
|
|
||||
|
||||
Σορρυ που επεμβαίνω ...
Αυτό.... Παράθεση:
Παράθεση:
![]() ![]()
|
||||
|
||||
Άντε ρε Θάνε και νόμιζα πως απέδωσα το νόημα μέτα από 2000 λέξεις ποστ.
To νόημα είναι πως για μένα δεν τίθεται θέμα να βάζουμε ταμπέλες. Ένας εκπαιδευτής GUE μπορεί να είναι καλός μέτριος ώς κακός. Ανάλογα με το τι έχει να δώσει και το πώς το δίνει. Το ίδιο ισχύει για όλους τους οργανισμούς και ας μην επιδιώκουμε την καταξίωση μέσα από την ταμπέλα μας. Πολύ περισσότερο ας μην επιδιώκουμε να χαρακτηρίζουμε δύτες με βάση τις ταμπέλες και τα χαρτιά τους. Αν αφαιρέσουμε για λίγο τις ταμπέλες και αν αναπτύξουμε κριτική ικανότητα και βάλουμε και δυό μεζούρες ειλικρίνεια δεν χρειάζόμαστε κανένα τεστάκι να μας πει πόσο strokάδες είμαστε. Διαφορετικά είμαστε για νάμαστε ρε Θάνο. Θα το χαιρόμουν αν κάποιος με έκρινε και με χαρακτήριζε από κάτι που κάνω λάθος παρά με βάση το που έκανα την εκπαίδευσή μου. |
|
||||
|
||||
Παράθεση:
Όπως επίσης συμφωνούμε ότι και η εκπαίδευση μας κάνει καλύτερους και πιο ασφαλείς δύτες.. ο καθένας απο εμάς μπορεί να φτιάξει ένα σταθμό Trimix στην αποθήκη του, να αγοράσει και το Manual της DSAT, IANTD κλπ και να αρχήσει να βουτάει στα 80μ. Όλοι πιστεύουμε ότι είμαστε τέλειοι οδηγοί μέχρι που να συμβεί το μοιραίο.. το ίδιο και με τις καταδύσεις. Πολλοί απο εμάς πιστεύουμε ότι αυτό που κάνουμε είναι τέλειο γιατί δεν έχουμε δοκιμάσει το διαφορετικό. Ότι είμαστε τρομεροί δύτες μέχρι που να συμβεί κάτι... Όπως πολύ σωστά αναφέρεις, μην κολάμε στις ταμπέλες... μπορεί σε 5 χρόνια να υπάρχουν 2-3 οργανισμοί που να πρεσβέυουν την DIR-minded φιλοσοφία.. Θα συμφωνήσω εν μέρει με όσα είπες περι μασονίας. Ρώτα τον Νίκο τον Βαρδάκα ποσο καιρό και πόσα σχολεία πρέπει να κάνει για να γίνει GUE Intructor. Όταν σε όλόκληρη Αγγλία μέχρι πριν λίγο καιρό υπήρχαν 2 εκπαιδευτές, φαντάζεσαι τι γίνεται ... έτσι όμως πιστεύω ότι κρατάνε το επίππεδο των εκπαιδευτών πολύ υψηλό. Τέλος, υπάρχουν αρκετοί Trimix Intructors με 1000+ βουτιές οι οποίοι παραδέχονται ότι το xxx σχολείο που κάνανε των GUE ήταν το καλύτερο σχολείο που έχουν κάνει και έμαθαν πολλά..και θέλαν να το κάνουν για την εμπειρία όχι για επαγγελματικούς σκοπούς Καλή θέληση να υπάρχει και όλα θα τα βρούμε ![]() ![]() ![]()
|
||||
|
||||
Θάνο,
έθιξες άλλο ένα θέμα με αρκετό ενδιαφέρον. Ότι λες για τους εκπαιδευτές τους μάλλον ισχύει. Αυτός που μας έκανε το Τ1 παιδευότανε αρκετό καιρό να πάρει το εκπαιδευτικό αυτό και μάλιστα μας είπε ότι πέρασε από φωτιά και σίδερο για να τα καταφέρει... ενώ άλλοι οργανισμοί κάνουν εκπαιδευτές δύτες με εμπειρία ενός χρόνου ή δια αλληλογραφίας... ![]() και κάτι για τους μαθητές. Επειδή έχω κάνει στα πλαίσια του Divemaster σε καταδυτικό, είδα και έφριξα. Παίρνανε πτυχίο και άτομα που θέλανε μπρατσάκια... Ξέρεις όταν το συζήτησα τι είπανε; Έλα μωρέ σιγά μη συνεχίσει και βουτάει και μόνος του. Στο funds από τους οχτώ, τρείς πηραμε tech pass, τέσσερεις rec pass - δηλαδή δεν κρίθηκαν άξιοι να συνεχίσουν στο Τ1 και ένας κόπηκε τελείως. Στο Τ1 κάναμε όλες τις βουτιές διπλές και τριπλές μέχρι να ικανοποιηθεί ο instructor. Mέχρι την τελευταία μέρα δεν ξέραμε εάν περάσαμε ή όχι... Αυτά τα ολίγα για training standrads... |
|
||||
|
||||
@ sotos
Ναί, είμαι είρωνας, εσύ μου έδωσες το δικαίωμα. Δεν ξεκίνησα έτσι, (όπως εσύ) αλλά έγινα στην πορεία εφόσον έγινε πλέον φανερό οτι δεν μπορείς ή δεν θέλεις να καταλαβεις αυτά που γράφω. Μετά πλέον από το post του Yan, του Θάνου αλλά και τα δικά μου συνεχίζεις και νομίζεις ότι όποιoς βουτάει έστω και λίγο διαφορετικά από την πεπατημένη της GUE αντιμετωπίζεται σαν stroke... Btw, φιάλες δεξιά δεν μπαίνουν επειδή υπάρχει συντριπτική πιθανότητα να μπλεχτεί το long hose την στιγμή που δίνεις σε ένα OOG emergency, δηλαδή την χειρότερη δυνατή. Βασικά αυτός είναι ο λόγος που δεν μπαίνει τίποτα από δεξιά... Right side is for long hose only... Εάν λοιπόν έβλεπα κάποιον να έρχεται με long hose και φιάλες δεξιά θα του το εξηγούσα και θα βλέπαμε πως δουλεύει το θέμα. Σώτο όπως βλέπεις για άλλη μια φορά υπάρχει λογική εξήγηση και για άλλη μια φορά στη δίνω χωρίς ίχνος σνομπισμού ή φύλαξης ''κρυφής'' γνώσης. Αυτό που θα αρνηθώ να κάνω είναι να συνεχίσω τον διάλογο στα ατελείωτα κατεβατά που γράφεις και που αποτελούν μια τυφλή, αστοιχείωτη επίθεση χωρίς επιχειρήματα. |
![]() |
|
|